Ege Postası
Geri

Güven'den sağlıkçılar için teklif

Sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili sıkıntılarını sürekli Meclis'e taşıyan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, bu kez de her koşulda çalışan sağlık çalışanlarının fazla çalışmalarının ödüllendirilmesiyle ilgili bir kanun teklifini Meclis'e sundu.
Güven'den sağlıkçılar için teklif
Haberler / Politika
23 Ocak 2015 Cuma 10:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bütün sağlık çalışanlarının sürekli hastayla ve hastalıklarla ilgilendikleri için bir anlamda hastalarla ve hastalıklarla yaşadığına vurgu yapan Güven, çalışma ortamından kaynaklanan radyasyon, ısı, kazalar gibi fiziksel faktörler, anestezik gazlar, antiseptikler gibi kimyasal faktörler, bakteriler, virüsler gibi biyolojik faktörler, ergonomik faktörler, hastalar ve hasta yakınları tarafından yapılan saldırılar gibi doğrudan etki sonucu gelişebilen  pek çok  "sağlık sorunları”nın bulunduğunu belirtti.

ETKİLER BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ
Ayrıca sağlık çalışanlarında nöbet, vardiya, gün içinde çok fazla hasta görülmesi gibi aşırı iş yüklemesi, çalışma süresinin fazlalığı, aşırı fiziksel ve ruhsal yoğunluk, gebelik ve çocuk büyütmede sorunlar, eğitim ve araştırma olanaklarında kısıtlılık, yabancılaşma gibi çalışma koşulları ve strese bağlı 'psiko-sosyal sorunlar'ın da gelişebildiğini kaydeden Güven, “Çalışma ortamı ve çalışma koşullarının sağlık çalışanlarının sağlıkları üzerindeki etkilerini ortaya koyan, aradaki doğrudan bağı saptayan çok sayıda bilimsel çalışma bulunuyor. Bunları da gözönünde bulundurarak kanun teklifimiz ile sağlık çalışanlarının emeklilikte yüzünü güldürecek bir takım iyileştirmelerin yapılması gerektiğini vurguladık” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EMEKLERİ YOK SAYILMAYACAK 
İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven'in verdiği kanun teklifi kabul edilirse, sağlık çalışanları yıllık ücretli izin, sıhhi izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eğitim, kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık sürelerinde fiilen çalışmış gibi kabul edilecek; fiili hizmet süreleri bütünüyle prim ödeme gün sayısına eklenecek ve emeklilik yaş haddinden düşülecek ve fiili hizmet süresinin yaş haddinden indirilebilmesi için en az çalışma gün sayısı 1800 gün olacak. Sağlık ve sosyal hizmet veren bütün işyerlerinde çalışan sağlık personeli çalışılan her bir 360 gün için 120 gün, geceleri, tatil günleri ve fazla sürelerle çalışma gibi ağır ve çalışanı yıpratıcı çalışma biçimlerine tabi tutulan sağlık personeli için 180 gün ve diğer sağlık hizmetlerine oranla daha ağır ve çalışanı yıpratıcı özellikte olan acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım gibi işlerde çalışan sağlık çalışanları için 180 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek. Ayrıca sağlık ve sosyal hizmet veren bütün işyerlerinde çalışan diğer hizmet sınıfına dahil personel içinde çalışılan her bir 360 gün için 60 gün, vardiya, nöbet, icap nöbeti, uzatılmış mesai gibi çalışma biçimleri ile yoğun bakım, acil sağlık hizmetleri, ameliyathane, iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi, araştırma iş veya işlemleri ile ağırlığı ve yıpratıcılığı bakımından benzeri nitelikteki işlerde çalışan diğer hizmet sınıfına dâhil personel için 90 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası