Güven'den sakız önergesi
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, katma değeri yüksek olan sakız üretiminin neden desteklenmediğini, üretiminin neden artırılmadığını ve hangi sektörlerin sakız ithal ettiklerini üç bakanlığa sordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanı ile Gümrük ve Ticaret Bakanı’nı soru yağmuruna tutan Güven, Yunanistan örneğini vererek özellikle Çeşme-Urla-KaraburunYarımadası için önemli bir tarım ürününün desteksiz bırakılmasını, ürün artışının olmamasını eleştirdi. Güven, “Bakanlıklar topu birbirine atıyor. Bu arada ise çiftçilerimizve ülke ekonomimiz için çok önemli
2013 yılında İzmir İl Genel Meclisince sakız ağacının desteklenmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuru yapıldığını ancak sakız ağacının ‘meyve türü’ olmaması nedeniyle yurtiçi sertifikalı fidan kullanımı desteğinden yararlandırılamayacağının bildirildiğini hatırlatan Güven, kendisinin de benzer şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na bir soru önergesi ile sorunu ilettiğini belirtti. Güven, “Bakanlığın sakız ağacı ile ilgili çalışmaları Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğünü bildirmesi üzerine ise ‘ülkemizde sakız üretiminin 2002 yılından günümüze kadar neden artırılamadığına ilişkin sorularımı’ da Orman ve Su İşleri Bakanı’na yönelttim” dedi.
‘EYLEM PLANI VAR, EYLEM YOK’
CHP İzmir Milletvekili Güven, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın önergeme verdiği cevapta sakız ağacının meyve olmadığı, bu nedenle destek verilmediği belirtilmiş, ancak bölgede hangi meyvelerin desteklenmekte olduğuna ilişkin soru ise yanıtsız kalmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan ‘Sakız Eylem Planı 2014-2019’da ise günümüzde sakızın toptan kilogram satış fiyatının 120-180 euro civarında olduğu, sakızlı ürünlerin oldukça yüksek bir katma değer yaratarak çok yüksek fiyatlardan alıcı bulduğu, Yunanistan’ın 2012 yılında 11 milyon 528 bin dolarlık ham sakız ihraç ettiği belirtilmiştir. Dahaönce destek verilmesi düşünülmeyen sakız üretimine 2014 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Eylem Planı hazırlandığına göre, planda katma değeri yüksek olduğu belirtilen sakız üretimine bugüne kadar destek verilmemesi oldukça şaşırtıcı bir durum. Herhalde Bakanlık verdiğimiz soru önergelerinden sonra konuyu değerlendirerek 2014 yılında destek için eylem planı hazırladı. Geç de olsa bu kadar önemli bir konunun ele alınmasını sağlamış olmak bizi mutlu etmiştir. Umuyoruz ki bu eylem planı seçime kadar göstermelik değildir. Ayrıca sakız üretim teşviğinden yalnızca bir kaç kişi değil tüm üreticilerimiz yararlanır." Dedi.