Güzelbahçe’nin Payamlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen festivalin ilk günkü açılış törenine CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu, Tacettin Bayır ve Ali Yiğit, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Parti Meclisi Üyesi Mustafa Moroğlu, eski milletvekili Alaattin Yüksel, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Kazım Çam, eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, CHP il yöneticileri, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende milletvekilleri adına bir konuşma yapan Tacettin Bayır, “Biz üç şeyi çok seviyoruz. Birincisi İzmir’i, ikincisi cumhuriyeti, üçüncüsü ise Mustafa Kemal Atatürk’ü. Bu üç sevgiyi kimse bizim yüreğimizden sökemez, alamaz” dedi.
İNCE'YE ÖVGÜ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yaptığı konuşmada köy tüzel kişiliğine, il özel idareye ait malların, köylünün boğazından geçecek lokmayı büyüten değerler olduğuna dikkat çekti. Kocaoğlu, "Köyler kaldırıldığı zaman 2014 yerel seçimlerine giderken bu konuda her konuşmamda anlattım. Köy mallarını istemiyoruz. İlçe belediyelerine verilsin, il özel malları ise bize verilsin. İlçe belediye başkanının köyün lokmasını büyütecek malları kooperatifler vasıtasıyla köylüye versin düzen değişmeden devam etsin dedik. Ben Mustafa Başkan’ı yürekten kutluyorum. Birçok yerde, Türkiye’nin dört bir yanından birçok belediye başkanı köy mallarını satmaya kalktılar. Meraları satmaya kalktılar. Yani memleketin, köylünün hayatını sürdüren malları satmaya kalktılar. Üretim yapan köylünün mallarını satmaya kalktılar. Ne dedi Mustafa Başkan ‘Bu zamana kadar hiçbir yer satmadık, satmayız da’ dedi. Ne dedi ‘5000 tane zeytin ağacını kooperatif kurup köylüye teslim edeceğiz onların satmasını sağlayacağız’. İşte belediye başkanlığı bu. Bugün yol eksik olabilir, yol kapanır, açılır, çok yatırım yaparsın trafik sıkışıklığı olabilir. Özveri olmadan, sıkıntı çekmeden, emek verilmeden, çalışmadan, üretmeden hiçbir şey olmaz olsa da balon gibi söner. Bizim başlattığımız yerelde kalkınma modelinde Alaçatı Ot Festivali, Urla Enginar Festivali, Küçükbahçe Mandalina Festivali, Karaburun Koyun Kırkım Festivali, burada bardacık festivali Ödemiş’te Barbunya festivali. Bunların hepsi aklı ve bilimi kullanarak planlandı. O plan çerçevesinde de yolumuza devam ediyoruz.” dedi.
EN HIZLI KALKINAN KENT İZMİR
Konuşmasına birlik ve beraberlik mesajı vererek devam eden Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Sözün özü birlik olacağız. Birbirimizi seveceğiz, birbirimizi ötekileştirmeyeceğiz. Hepimiz bu memlekette önemliyiz, herkes kadar önemliyiz. Hepimizin derdi birbirimizin derdi, birimizin derdi birbirimizin derdi. Biriliğe, beraberliğe ihtiyacımız var. Etrafımızda bir karabulut dolaşıyor. Bunun tek bir yolu var. Uyanık olmak. Biri bir şey yaparken ülkenin yararına mı yapıyor zararına mı bunu görmek gerek. 13 senedir bu mantıkla bu inançla, bu yürekle çalışıyorum. Biz inanırsak yapamayacağımız hiçbir şey yok. 2010 yılından bu yana İzmir büyüyor. Bu kent kalkınıyor. Bu kent Türkiye’de en hızlı kalkınan kent. Bu kentte dağ köy de kalkınıyor, ova köyde, çiftçisi de, sanayisi de, hizmet sektörü de kalkınıyor, kültür sanatı da kalkınıyor. Topyekun kalkınıyor. Biz bunu başardık. Emekliyoruz, yürüyeceğiz, koşacağız. İşte o zaman bizi kimse tutamayacak .”
TEK METREKARE SATMADIK
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise yerelde kalkınmanın ve köylüye destek vermenin en güzel örneğini sergilediklerini belirterek, “Büyük başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz yerelde kalkınma projesi, tüm ülkeye örnek olmuştur.Köylümüze ve üreticimize destek olmaya devam edeceğiz” dedi. Yasayla belediye devredilen köy tüzel kişiliğine ait malları koruduklarını ve köylünün lehine kullandıklarını belirten İnce, “Biz bazı belediye başkanları gibi köylümüze ait tek bir metrekare araziyi satmadık, satmayacağız” diye konuştu.
Payamlı Muhtarı Ersin Ergin de festivalin açılışında yaptığı konuşmada, bardacığı ve Payamlı’yı beş yıl öncesine kadar kimsenin bilmediğini belirterek, “Bu festival sayesinde hem bardacığımız, hem de Payamlımız tüm İzmir’de tanındı” dedi.
Bu arada Gurme ve halkla ilişkiler uzmanı Sancar Maruflu’nun başkanlığını yaptığı jüri, en kaliteli bardacık yarışmasına katılan 24 üreticinin ürününü değerlendirdi. Yarışma sonucunda Osman Topuz’un ürünü birinci, Savaş Acar’ın ürünü ikinci, Semih Dalyan’ın ürünü ise üçüncü oldu. Dereceye girenlere altın ve çeşitli ödüller verildi.
Güzelbahçe Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Pandomim Grubu’nun gösterisi ve Devrim Seyrek’in verdiği konser renk kattı. Festival bugün sona erecek.