İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’nin 6 yaşından itibaren, 1998'de 'imam nikahı ile evlendirildiği’ Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kalması nedeniyle açılan davanın ilk duruşması, adliye önündeki basın açıklamaları ve adliye koridorlarındaki arbedenin ardından Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başladı. Duruşma öncesinde mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatılarak koridora basın mensupları alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermeyince avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı.
Mahkeme salonunun yeterli büyüklükte olmaması nedeniyle duruşma konferans salonuna alındı. Tutuklu sanıklar Gümüşel ve İstekli duruşmaya jandarma eşliğinde getirildi. Tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise duruşmaya katılmadı. Mağdur H.K.G. de daha önce talimatla ifadesinin alınmış olması nedeniyle duruşmaya katılmadı.
Duruşmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Barosu, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin (UCİM) avukatları da katıldı. Milletvekilleri de duruşmayı izledi. Duruşmaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetim kurulu üyeleri ve İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ile 40 ilin barolarından temsilciler de katıldı.
AVUKATLARDAN MAHKEME BAŞKANINA TEPKİ
Saat 10.00'da başlaması beklenen duruşma saat 11.10’da başladı. Mahkeme, iddianameyi okumadan önce avukatların katılma taleplerini aldı. Duruşmadaki avukatlar, mahkeme başkanının usule aykırı davrandığını, öncelikle iddianamenin okunmasını, ardından katılma taleplerinin sorulmasını talep etti. Talepleri değerlendirmeyen mahkeme, katılma taleplerini almaya devam etti. Avukatlar ise mahkeme başkanına, “Sizi kınıyoruz” diyerek tepki gösterdi.
DURUŞMA ÖNCESİNDE ADLİYE KORİDORLARINDA GERGİNLİK
Duruşma öncesi çok sayıda kadın örgütü temsilcisi adliye önünde açıklama yaptı. Kadınlar, adil yargılama taleplerini dile getirirken küçük yaşta kız çocuklarına istismara yıllarca göz yumulmasını ve kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlem alınmamasını eleştirdi.
Bu arada, duruşma öncesinde, mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı ve basın mensupları koridora alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Ancak adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermedi. Avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında bu nedenle tartışma yaşandı.