Ege Postası
Geri

Hacıbekir kavunu Şereflikoçhisar adına tescillenecek

Kavun üretiminde Türkiye’de ilk sırayı alan Ankara’nın Kazan ilçesinden sonra Şereflikoçhisar’a ait Hacıbekir kavununu da markalaştırmak için adım atıldı.Uzun yıllardır bölgede üretilen ve ismini de ilk üreticisinden alan 'Hacıbekir...
Hacıbekir kavunu Şereflikoçhisar adına tescillenecek
Haberler / Ekonomi
5 Ağustos 2013 Pazartesi 15:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kavun üretiminde Türkiye’de ilk sırayı alan Ankara’nın Kazan ilçesinden sonra Şereflikoçhisar’a ait Hacıbekir kavununu da markalaştırmak için adım atıldı.
Uzun yıllardır bölgede üretilen ve ismini de ilk üreticisinden alan 'Hacıbekir kavunu' Ankara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen 'Ankara’nın Güneydoğusu Yöresel Marka Ürünlerle Kalkınıyor' adlı proje kapsamında coğrafi işaret sisteminde menşe işareti belgesiyle adını duyuracak.

        SANAL ORTAMDA SATILACAK

        Kalın kabuklu olması nedeniyle uzun raf ömrüne sahip Hacıbekir kavununun sanal ortamda satışı gerçekleştirilecek, İzmir’de düzenlenecek tarım fuarı ve Hollanda’daki organik tarım fuarında tanıtıcı stantlar açılacak, ulusal ve uluslararası fuarlara üreticilere yönelik teknik geziler düzenlenecek. Ayrıca kavunların kış boyunca saklanacağı bir soğuk hava deposunun da kurularak, mart ayına kadar piyasaya sürülmesi ve böylece üreticilerin daha fazla kazanç elde etmeleri amaçlanıyor.

        430 BİN TL’LİK PROJE

        Proje sorumlusu ve ziraat mühendisi Yavuz Ekici, Anadolu Doğa ve Kültür Koruma Ekolojik Ziraat Üretim Pazarlama ve İşletme Kooperatifi ile ortaklaşa yürütülen ve Ankara Kalkınma Ajansı'nca kabul edilen 430 bin TL bedelli proje ile Hacıbekir kavununu ulusal ve dünya bazındaki pazarlarda sergileyerek dünyaya tanıtmayı ve çiftçilerin kar paylarını artırmayı amaçladıklarını söyledi.

        Kavun üreticilerinden Mehmet Yiğit de yetiştirdikleri ürünleri E-90 karayolu kenarında oluşturdukları stantlarda bireysel olarak pazarlamaya çalıştıklarını belirterek, kooperatif kurulması halinde daha iyi şartlarda pazarlama yapabileceklerini, bu yönde yapılan çalışmaları desteklediklerini vurguladı.

        196 BİN TONLUK ÜRETİM İLE BİRİNCİ

        Ankara’yla özdeşleşmiş Hacıbekir kavunun markalaşmasının sevindirici olduğunu belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Ankara’nın 196 bin tonluk üretimiyle Türkiye kavun üretiminin yüzde 11.61’ini karşıladığına işaret etti. Temel, "Ankara’da birçok farklı ürün üretiliyor. Bu ürünlerin bazıları da Ankara ile beraber anılır olmuştur. Kavun da bunlardan biri. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Ankara'dan bahsederken lezzetiyle damak yaran kavunlarından söz etmektedir. Şereflikoçhisar kavunu, Kazan kavunu Türkiye’de herkesin bildiği ve talep ettiği kavunlardır. TÜİK’in açıkladığı 2012 yılı verilerine göre 196 bin tonluk üretimle Ankara en ön sıradadır. Ancak biz kavun üreticilerimizin kavunlarını yol kenarlarında değil de kooperatifleşerek daha organize bir biçimde pazarlamalarını istiyoruz. Bu çalışma ile buda sağlanarak, önemli bir mesafe kat edeceğiz." bilgisini aktardı.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası