Ege Postası
Geri

Halk Sağlığı, vatandaşları sıcak havaya karşı uyardı

Samsun Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle vatandaşların kendilerine dikkat etmesi, çocuk ve yaşlıların ise mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.İnsanların...
Halk Sağlığı, vatandaşları sıcak havaya karşı uyardı
Haberler / Güncel
25 Haziran 2013 Salı 15:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Samsun Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle vatandaşların kendilerine dikkat etmesi, çocuk ve yaşlıların ise mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.

İnsanların yaşamlarını rahat bir biçimde sürdürebilmeleri için hava sıcaklığının 17-31 derece arasında olması gerektiğini kaydeden Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, bunun haricindeki aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Sıcaklık ve nem artışına bağlı vücut ısısının arttığını, buna bağlı olarak da metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını kaydetti. Normalde terleme ile dengede tutulmaya çalışılan vücut ısısının aşırı sıcaklarda tam olarak dengelenemeyeceğini hatırlatan Uzun, “Özellikle ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.” dedi.

Aşırı sıcak havalardan korunma yöntemleri hakkında da bilgiler veren Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Uzun, şunları söyledi: “Günün en sıcak saatlerinde yani saat 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2 -4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.”

Söz konusu hava şartlarından bir diğer önemli konunun da beslenme olduğunu vurgulayan Ertan Uzun, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre yani 12-14 su bardağı sıvı tüketilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası