Ege Postası
Geri

Hasan li Yücel Gaziemir’de anılacak

Köy Enstitülerinin kurucusu, Milli Eğitim eski Bakanı Hasan li Yücel ölümünün 59. yılında, Gaziemir Belediyesi’nin düzenleyeceği "Laik, Demokratik Bilimsel Eğitim Paneli" ile anılacak
Hasan li Yücel Gaziemir’de anılacak
Haberler / Spor
24 Şubat 2020 Pazartesi 09:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gaziemir Belediyesi ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin birlikte düzenleyeceği etkinlikte; Köy Enstitülerinin kurucusu ve Milli Eğitim eski Bakanı Hasan li Yücel, ölümünün 59. yılında Türkiye’nin önemli isimlerinin katılacağı panel ile anılacak. Eğitim ve kültür alanında yaptığı reformlarla ülkemizin tarihine ismini altın harflerle yazdıran Yücel anısına düzenlenecek “Hasan li Yücel ve Laik, Demokratik ve Bilimsel Eğitim Paneli”nde; siyaset, akademi ve edebiyat dünyasından önemli isimler Gaziemirlilerle bir araya gelecek.

Panele; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Dr. Semiha Günal ve Şair, Yazar Tuğrul Keskin’in konuşmacı olarak katılacak. Hasan li Yücel’in hayata geçirdiği eğitim sistemi, laik ve bilimsel eğitim ile günümüzde uygulanan eğitim sistemindeki sorunların konuşulacağı panelde, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Mandolin Orkestrası konser verecek. 26 Şubat Çarşamba günü Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek panel saat 19.00’da başlayacak.

Hasan li Yücel kimdir'

Hasan li Yücel, 16 Aralık 1897'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitiren Yücel, İzmir ve İstanbul'da edebiyat ve felsefe öğretmenliği, maarif müfettişliği yaptı. Fransız eğitim sistemini incelemek üzere bir yıllığına Paris'e gönderildi. 1932'de yurda dönüşte Gazi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü görevine atandı.1933-1935 arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nda Orta Eğitim Genel Müdürlüğü yaptı.
1935'te İzmir milletvekili seçildi. 1938'de Celal Bayar hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi. 1946'ya kadar bakanlık görevini sürdürdü. 17-29 Temmuz’da 1939 tarihlerinde 1. Eğitim Şürası'nı topladı. Ankara Üniversitesi Fen ve Tıp fakültelerini, İzmir Yüksek Ticaret ve İktisat Okulu'nu, Balıkesir ve Edirne öğretmen okullarını eğitime açtı. Yüksek Mühendis Okulu'nun İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüşmesini sağladı. Dünya klasiklerinin Türkçe'ye çevrilmesini sağladı.

17 Nisan 1940 tarihinde Köy Enstitüleri’ni kurarak eğitim ve bilimi köylere kadar ulaştırdı. Türk kültürü ve eğitimine unutulmaz hizmetler veren Hasan li Yücel, Köy Enstitüleri ile Anadolu’da büyük bir aydınlatma devrimi başlatmıştır.

1950 seçimlerinde parlamentoya giremeyince Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde makaleler yazmaya başladı. Ülkemizin UNESCO’ya üye olmasını sağlayan Yücel, 1958'de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeliğine atandı. 1961'de Kurucu Meclis üyesi oldu.

Hasan li Yücel, 26 Şubat 1961'de İstanbul'da yaşamını yitirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası