İZMİR- Türkiye'nin Suriye ile savaşın eşiğine gelmesi ve en son Akçakale'ye düşen Suriye bombasının ardından TBMM'de tezkere çıkarılması her iki tarafın halklarında kaygılara neden olurken, Ağustos ayında Türkiye'nin, iki farklı ilden 6'şar kişilik 112 Acil ekibini Hatay'da görevlendirdiği ortaya çıktı. En son Eskişehir'den sonra, bu kez de İzmir 112 Acil Hizmetleri'nden 18 doktor, hemşire, sürücü ve acil tıp teknisyeninin Hatay'a 'bölgede olağanüstü durum olduğu' gerekçesiyle gönderilmesine, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Dr. Veli Atanur tepki gösterdi.
BAKANLIK GEREKÇESİ: OLAĞANÜSTÜ DURUM
Sağlık Bakanlığı'nın Ağustos ayından itibaren Hatay'a görevlendirme yaptığını söyleyen Dr. Atanur şunları söyledi:
"Bu gönüllülük üzerinden işlemiyor. Bu bize seferberlik emridir. Nasıl askerlere seferberlik emri çıkarılıyorsa, sağlık bakanlığı emriyle gönüllük aranmadan bakanlık eliyle ekipler halinde rotasyon şeklinde, bölgeye takviyenin parçası olarak gerçekleştiriliyor. Gerekçe olarak 'olağanüstü durum, Suriye ile savaş hali' gösteriliyor. Şimdi de torbadan İzmir çıktı. Ambulanslarıyla beraber 6 ekip Hatay bölgesine görevlendirme gerçekleşmiş durumda. Toplamda 18 kişi 15 günlük süreyle görevlendirildi."
'SIĞINMACILAR İÇİN DEĞİL'
Dr. Atanur, bu görevlendirmelerin Ağustos ayında başladığını, ancak bunun Suriyeli sığınmacılar için gösterilmesini kabullenmeyeceklerini, çünkü böyle bir durumda görevlendirme yerine o bölgede istasyon açmak gerektiğini kaydetti. Özellikle Ağustos ayına dikkat çeken Dr. Atanur şöyle dedi:
"Ortada bir tezkere dahi yokken, iktidarın tek taraflı savaş durumu ilan edip rotasyon başlatmasının hesabı sorulmalıdır. Biz savaşın gölgesinde sağlık hizmetleri üretmek istemiyoruz. Burada bir haksız savaş vardır. Tüm bunlara rağmen ısrar ve inatla bu savaşta AKP'nin ısrarlı tutumu ve Sağlık Bakanlığı'nın emriyle sağlık emekçilerinin bu şekilde görevlendirilmesi kabullenilemez."
112 ACİL DIŞINA YAYILMA ENDİŞESİ
Dr. Atanur ayrıca bu görevlendirmelerin sadece 112 Acil'de değil, diğer sağlık çalışanlarına da yayılacağı endişelerine işaret ederek şöyle konuştu:
"Gelecekte oluşacak savaş halinde sağlık personeli ihtiyacı için Türkiye'de mevcut hastanelerden sağlık emekçilerinin hızla oraya sevk edilmesini gerekçe gösterebilirler. Bu da kabul edilebilir bir durum değildir. Bir yerde personel istihdam ediyorsanız, orada ona ihtiyaç olduğu içindir. Ancak onun yerine personel koyamıyorsanız oradaki sağlık ihtiyacını da karşılayamayacaktır."