MUĞLA'nın Menteşe İlçesi'nde yüzyıllardır kullanılan baca sistemi, yağmuru ve rüzgarı kesecek biçimde yapılan dikdörtgen şekli sayesinde tütmeyi engelliyor ve karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin önüne geçiyor.
Haberler / Ege
6 Aralık 2015 Pazar 13:39
PAYLAŞ
Soğuk kış günlerinin başlamasıyla bacadan kaynaklı soba zehirlenmelerinin yaşanma ihtimali halk arasında tedirginlik yarattı. Muğla'da ise kentin sembolü haline gelen bacalar, yüzyıllardır kent halkını koruyor. Çok uzun yıllardır vatandaşların aynı baca sistemini kullandığını söyleyen Menteşe Belediye Başkanı CHP'li Bahattin Gümüş, üzeri kapalı ve geniş ağızlı bacaların oluklu kiremitle yapıldığını belirterek şunları söyledi:
"Muğla'nın simgesi haline gelen bacalar, özellikle yağmurda sert esen rüzgarı kesecek biçimde, dikdörtgen olarak yapılıyor. Dört tarafı açık olduğu için tıkanma ve tütmeyi engelliyor. Rüzgar nereden eserse essin Muğla bacası dumanı geriye üfürmez. Bu bizim bacamızın en önemli özelliğidir. Kurum tuttuğu zaman temizlenmesi gerekiyor. Belediye olarak düzenli bir şekilde denetimlerimizi yapıyoruz. Restorasyon çalışmalarında aslına uygun olarak bacalar yenileniyor."
İKLİM KOŞULLARINA UYGUN BACA Türkiye'nin en çok yağış alan illerinden olan Muğla'da halk arasında 'Deli Memet' olarak adlandırılan poyrazla karışan yağmurun her yönden yağması halkın ihtiyacına göre bir baca şekillendirmesine neden olmuş. Muğla bacasının dört tarafının açık olarak yapılması baca tıkanmalarını ve soba tütmesini engelliyor. 28 yağlı kiremitle çok çabuk yapılabilen bacaların onarımı da kolay.