Ege Postası
Geri

“Hayat yaşama değer, yaşatmak güzel”

Karabağlar Belediyesi, Organ Nakli Hatfası’nda Türkiye’nin organ naklinde ilklere öncülük eden ve en önemli doktorlarını “Hayat Yaşamaya Değer, Yaşatmak Güzel” konulu panelinde buluşturdu. Organ nakli alıcı ve verici yakınları ile bekleme listesi hastalarının da katıldığı ve duygularını ifade ettiği panelde duygusal anlar yaşandı. Panelde, organ bağışının artması için çağrıda bulunuldu.
“Hayat yaşama değer, yaşatmak güzel”
Haberler / Yerel Yönetimler
25 Aralık 2012 Salı 10:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Karabağlar Belediyesi’nin Bozyaka Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Doç Dr. Atilla Çökmez, Prof. Dr. Hasan Kaplan, Prof. Dr. Sait Eğrilmez, İl Müftülüğü’nden İbrahim Ceyhan konuşmacı olarak katıldı. Karabağlar Belediyesi Başkan Yardımcıları Abdulvahap Batıhan, Nazmi Marangoz, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz, meclis üyeleri ve çok sayıda izleyicinin katıldığı panelde, organ naklinde İzmir’de çok önemli başarılara imza atan çok sayıda doktor da dinleyici olarak yer aldı. Büyük ilgi gören panelde, organ bağışının hala yeterli seviyede olmadığına değinen Ege Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yağdı, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 1.150 civarında beyin ölümü gerçekleşmiş, ancak 250 kişinin organları bağışlanmış. Türkiye 80 milyonluk bir ülke ve bu rakamlar çok az. Ancak organ nakillerinde, örneklerin artması, başarılı sonuçlar organ bağışını da her geçen yıl arttırıyor. Geçen yıl Türkiye’de 100 kalp nakli gerçekleştirilmiş. Bu da çok sevindirici” dedi. 
Türkiye’de 40 bini aşkın diyaliz hastası olduğuna dikkati çeken Şifa Hastanesi Organ Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Çökmez ise bu rakama her yıl 5-6 bin hastanın daha eklendiğine işaret etti. Prof. Dr. Çökmez, canlıdan alınarak nakledilen böbreğin 18 yıl, kadavradan alınan böbreğin ise 12 yıl sağlam kalabildiğini belirtti. İnsanlarda 2 böbrek bulunduğunu ve birinin yaşamın idaresi için yeterli olabileceğini vurgulayan Çökmez, organ nakillerinde kan ve doku uyumunun çok önemli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Kaplan ise organ bağışlarının daha da artması gerektiğini bunun için de toplumun tüm kesimlerinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini kaydetti. Kaplan, din adamları, bilim adamları, sivil toplum örgütlerinin desteği, topluma örnek olan kişilerin de bağışlarıyla öncülük etmesi gerektiğini belirtti. İl Müftülüğü’nden panele katılan İbrahim Ceyhan ise beyin ölümün gerçekleşmesi halinde organların bağışlanması çağrısında bulundu.

“PASTA KESTİLER”
Panelde organ nakli alıcı ve verici yakınları ile bekleme listesi hastaları da söz aldı, duygularını ifade etti. Oldukça duygusal anların yaşandığı panelde, organ nakli alıcı ve vericileri ile nakil bekleyenler, doktorları ile birlikte pasta kesti. Prof. Dr. Sait Eğrilmez ise sazıyla izleyicilere türkü şöleni yaşattı.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası