Karşıyaka'nın Mavişehir Mahallesi'nde oturan muhtar adayı Nehir Kaya (52), iki üniversite mezunu ve halen Açıköğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenimine devam ediyor.
Uzun yıllar bir lojistik firmasında yöneticilik yaptıktan sonra 3-4 yıldır sosyal projelerde yer almaya başlayan, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KaDer) üyesi Kaya, birlikteliğin güç olduğu fikriyle yola çıkarak Mavişehir muhtar adayı oldu. Ziraat mühendisinden, emekli akademisyene, ekonomistten yatırım danışmanına birçok farklı meslekten, yaşları 45-55 arasında değişen Berat Nogaz Tabanlı, Dilek Altay, Mualla Tümentimur, Dilek Elmas, Dilek Baş, Tülin Katarcı, Nalan Emlek ve Serpil Demiral, muhtar adayı Nehir Kaya ile birlikte muhtarlığı yürütmeyi hedefliyor. Kapı kapı dolaşarak insanların kapalı kapılar ardındaki hayatlarına dokunmayı amaçlayan Kaya ve azaları, kadınların her alanda başarılı olabileceğini göstermek istiyor. Nehir Kaya ve 8 kadın azası seçilirse, aynı zamanda bir ilke imza atacaklarını söyledi.
Evlere tek tek girip konuştuklarını, mahallelinin desteğini gördüklerini ifade eden Kaya, şunları söyledi:
"9 kadınla yola çıkmanın erkek egemen bir toplumda büyük bir cesaret işi olduğunu söylüyorlar. Gerçekleşirse eğer, İzmir gibi modern bir şehirde bunu başlatmış olmanın gururunu yaşayacağız. Çevre ve tasarım en önem verdiğim konulardan. Mavişehir birinci etapta atıl durumda olan eski muhtarlık binası yönetimle görüştükten sonra bize tahsis edildi ve orada sanat evi açtık. Şu anda sanat evinde ahşap boyama, keçe, örgü, takı kursları devam ediyor. Azalarımdan biri olan Dilek Hanım’la katı atık projesini Mavişehir’e getirdik. Fakat bireysel olarak yaptığınız hiçbir çalışma sonuç vermiyor, tüm mahallenin gücü ile bir şeyler yapabilmek için muhtar adayı oldum. Birliktelik bir güçtür ve bu güçle birçok şey yapabilirsiniz. Muhtarımız 15 yılda birçok çalışma yapmış fakat biz bu 15 yılın sonunda yeni bir dinamizmin olması gerektiğine inandığımız için bu yoldayız. Aktif ve tuttuğunu koparan kadınlardan oluşmuş bir grubuz. Mahallemize bir şeyler katabilmek adına gönüllülük esasının var olduğuna inanmış kadınlar olarak yola çıktık. Kadınlar birbirlerini telepati yoluyla bile anlayabiliyorlar. Arkadaşlarım çok fedakar ve canı gönülden çalışıyorlar. Kadınlar son derece duygusal, hassas ve ince görüşe sahipler. Birimizin kaçırdığını diğer arkadaşımız görüyor, birbirimizi tamamladığımıza inanıyorum. İnsanların birbirlerine selam verdiği, sosyalleştiği, iş hayatının kopukluğundan uzaklaştıkları bir mahalle olmasını diliyoruz. Biz mahallelinin dertleşeceği, konuşacağı insanlar olmak istiyoruz, bu da bir ihtiyaçtır. Sadece yol, su, elektrik değil. İnsanların sosyal olarak, psikolojik olarak rahatlatmak da bana göre bir muhtarın görevidir. Bir yuva, bir aile sıcaklığını yaşatabilirsek ne mutlu bize."
Azalardan biri olan Mualla Tümentürk, "Seçilirsek eğer bir ilk olması nedeniyle ileriye dönük örnek teşkil etmek çok önemli. Çünk hep erkek hegemonyası var. Bakıyorsunuz ekiplerde hep 3 erkek 1 kadın, 5 erkek 2 kadın var. Bu anlamda bir ilke imza atmak çok önemli. Kadınlar bir araya gelince geçinemezler önyargısı var. Bunu yıkabilmeliyiz. 9 kadının neleri başardığını gösterebilmeliyiz. Ortak paydada buluşabilirsek güzel sonuçlar çıkarabileceğimize inanıyorum. Çünkü burada bir menfaat yok. Bu gerçekten gönül işi. Biz birine dokunduğumuzda, bir nebze de olsa faydamız olduğunda çok mutluluk duyuyorum" diye konuştu.
Kaya'nın ekibinden Tülin Katarcı ise, "Türkiye’de kadın nüfusu oldukça fazla fakat alanlara inildiği anda gerek siyasette, gerek iş hayatında kadın sayısı çok az. Oysa kadın nüfusu fazla olan bir ülkede her yerde kadın sesi, kadın gücü olması gereken yerler var. Bunlardan en önemli nokta da muhtarlık. Biz de bir ilki başarmanın mutluluğunu yaşamak istiyoruz. El birliğiyle kadınların gücü, kadınların nefesi, geleceği kadınların gözü ve dinamizmi ile görmek istiyoruz" dedi. (DHA)