Op. Dr. Hasan Şimşek, sigara ve diğer tütün mamüllerinin kullanılması, tekrarlayan zorlayıcı hareketler, ağır kaldırma, travma ve boyunun kötü kullanılması boyun fıtığı oluşmasını kolaylaştıran bazı faktörler olduğunu dile getirdi.
Boyun fıtığı hastalarının muayene bulgularının hem disk fıtıklaşmasının yerleşim yeri, hem de şiddetine ve süresine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini kaydeden Dr. Şimşek, “Boyun fıtığı omurilik kanalında yana doğru olduğunda omurilikten çıkan sinir kökü bası altında kalır. Bu durumda hastalarda boyun ağrısı oluşur. Bazen ağrı kol, ön kol ve ele yayılır. Sıklıkla sinir kökünün dağıldığı alanda uyuşma, yanma, karıncalanma hissi gibi duyu değişiklileri, kolda kuvvetsizlik gözlenir. Boyun fıtığı orta hatta olan hastalarda ise doğrudan omurilik zarı ve omurilik bası altında kalır. Bu hastalarda sıklıkla boyun ağrısı, ellerde beceri ve kuvvet kaybı, yürürken ayaklarda beceri kaybı şikayetleri ortaya çıkar” dedi.
Op. Dr. Şimşek, boyun fıtığının tekrarlaması veya ameliyatlı hastalarda başka bir diskten yeni bir fıtık gelişmesinden korunmak için ağırlık kaldırılmaması, bir kolu aşırı uzatarak iş yapılmaması, öne veya arkaya başın aşırı ve uzun süreli zorlanmasından kaçınılması, boyun egzersizleri yapılmasının da faydalı olduğunu sözlerine ekledi.
BOYUNDA KİREÇLENME VE OMURİLİK KANAL DARALMASI
Boyunda Kireçlenme ve Omurilik Kanal Daralması hastalıkları hakkında da bilgi veren Op. Dr. Hasan Şimşek, şöyle devam etti: “Boyunda Kireçlenme ve Omurilik Kanal Daralması hastalığında boyun omurları ve disklerdeki bozulma sonucunda omurilik kanalında daralma ve daralan kanal içerisinde omuriliğin sıkışması söz konusudur. Boyunda ağrı, sertleşme ve hareket kısıtlılığı, kollarda ağrı, ellerde uyuşma ve beceriksizlik, bacaklarda sertlik ve yürüme bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar düğme iliklemek ve yazı yazmakta zorlanırlar. Yürürken dizlerde boşalma, tökezleme ve düşme yakınmaları olur” diye konuştu.