İzmir'de iki banka hesabından uluslararası kredi kartı şebekesince yaklaşık 25 bin lirası çekilen kişi, bankalar aleyhine açtığı davayı kazandı.
"Bankalarda güvenlik zaafiyeti olduğu" gerekçesiyle verilen karar sonrasında mağdurun 25 bin lirası bankalarca karşılandı.
İzmir'de yaşayan M.N.Y, banka ve kredi kartı hesaplarından rızası dışında 25 bin lira çekildiğini fark edince durumu avukatıyla paylaştı. M.N.Y'nin avukatı Mustafa Çetin, durumun müvekkilinin bilgisi dışında olduğu gerekçesiyle bankalara ihtarname gönderdi. Buna rağmen bankalar borcun ödenmemesi durumunda yasal işlem yapılacağını bildirdi.
M.N.Y, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak durumdan bankaların kusuru olduğunu, hesaptan ve kredi kartından çekilen paralardan dolayı bankalara borçlu olup olmadığının tespitini istedi, İzmir 8. Tüketici Mahkemesinde dava açtı.
Olaya ilişkin soruşturma başlatan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, davacının banka kayıtlarını incelemeye aldı. İncelemede davacının hesabından internet üzerinden cebe havale ile para çekildiği, yurt dışında yabancı uyruklu kişilere de havalelerin yapıldığını tespit etti.
"Bankanın güvenlik konusunda kusuru var"
Hazırlanan bilirkişi raporunda, davacı M.N.Y'nin hesaplarının internet bankacılığına açık bulunduğu, davalı bankanın kayıtlarında 'Sim kart değişikliği sebebiyle akıllı SMS kullanımının blokelendiği ve talep üzerine blokenin kaldırıldığı' bu işlem sonrasında hesaptan çıkışlar olduğu belirtildi.
Raporda, "Bu işlemlerin gerçekleşmesi sırasında bankanın güvenlik sisteminde zafiyetin oluştuğu ve davacının bilgisi dışında hesaplarından para çıkışı yapıldığı, bankanın güvenlik konusunda açığı bulunduğundan kusurlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır." ifadeleri yer aldı.
Paralar iade edildi
İzmir 8. Tüketici Mahkemesi, bankaların güvenlik zaafiyetinden dolayı davacının borcu olmadığını tespit ederek paraların iadesine karar verdi.
Karar üzerine bankalar M.N.Y'nin hesaplarından çekilen 25 bin lirayı karşıladı.
Davacı avukatı Mustafa Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dolandırıcıların da yöntemlerinin farklılaştığını, tüketicilerin banka şifrelerini oluştururken çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.
"Müvekkilimin bilgisi dışında telefonu güncellenerek başka bir telefon numarası kaydediliyor. Dolandırıcıların kaydetmiş olduğu telefon numarasına onay mesajı gidiyor ve her iki bankadan para çekiliyor. Bankanın güvenliğinde zaafiyet oluştuğu bilirkişi raporunca da tespit edildi." diyen Çetin, M.N.Y'nin kredi ve banka kartından çekilen paraların iade edildiğini ifade etti.
Savcılığın hangi bilgisayardan, hangi telefonla işlem yapıldığını tespit ettiğini, 1 ay içinde konu hakkında iddianamenin hazırlanıp kamu davasının açılacağını dile getiren Çetin, Yargıtay'ın tüketicinin bilgisi dışında yapılan işlemlerde tüketicinin lehine çok sayıda kararı olduğunu anımsatarak böyle bir durumla karşılaşanların İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosuna başvurmalarının gerektiğini kaydetti.
Çetin, "Vatandaşların bilgileri dışında kredi kartından veya banka hesabından çekilen paraların iptali için tüketici mahkemelerinde borçlu olmadığının tespiti için dava açmaları gerekmektedir. Aksi taktirde bankalar kredi kartından ve hesaptan çekilen paraların tahsili için tüketicilerin aleyhine icra takibi başlatarak tüketicileri mağdur duruma düşürecektir." dedi. (AA)