Ege Postası
Geri

Hilmi Yavuz: Cumhuriyet, Osmanlı’yı düpedüz taklit etti

Zaman gazetesi yazarı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hilmi Yavuz, Cumhuriyetin özellikle dil konusunda Osmanlı’yı birebir taklit ettiğini belirtirken Cumhuriyet bürokrasisinin halktan kopuk olduğunu belirtti. Belçika Türk Diyalog ve...
Hilmi Yavuz: Cumhuriyet, Osmanlı’yı düpedüz taklit etti
Haberler / Dünya
9 Mayıs 2013 Perşembe 21:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Zaman gazetesi yazarı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hilmi Yavuz, Cumhuriyetin özellikle dil konusunda Osmanlı’yı birebir taklit ettiğini belirtirken Cumhuriyet bürokrasisinin halktan kopuk olduğunu belirtti.

Belçika Türk Diyalog ve Dostluk Derneği (Beltud)’nin organize ettiği Brüksel Kültür Günleri’nde konuşmacı olarak davet edilen Hilmi Yavuz, medeniyetin dinle, kültürün de etnisite ile ilgili olduğunu aktararak ‘‘Fransız ya da Türk medeniyetinden söz edemeyiz. İslam ya da Hıristiyan medeniyeti vardır. Fransız ya da Türk kültürü vardır.’’ dedi. Osmanlı İmparatorluğu’nun İslam medeniyetinin iki dili olan Arapça ve Farsçaya halk dili Türkçeyi de ekleyerek sentez yaptığını belirtti. Osmanlıca ile 600 yıl süren Divan Edebiyatın ortaya konduğuna dikkat çeken Yavuz, ‘‘Cumhuriyet bu manada Osmanlı’yı düpedüz taklit etmiştir. Cumhuriyet bürokrasisi dil inşa etme gayretine girmiştir. Halk konuşsun diye değildi bu. Bu çaba fiyasko ile sonuçlandı. Atatürk de Güneş dil teorisinden vazgeçmiştir. Öz Fransızca ne kadar komikse ‘Öz Türkçe’ de diye bir şey olamaz.’’ şeklinde konuştu.

Cumhuriyet bürokrasisinin kendine ait bir dil üretmek istediğini aktaran Hilmi Yavuz, İslam Medeniyeti’nin dilleri yerine eski Türk dillerinden faydalanılmak istendiğini kaydetti. Yavuz ayrıca Cumhuriyet bürokrasisinin halktan tamamen kopuk yaşadığını farklı örneklerle anlattı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası