Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Yüksek hızlı tren sayesinde İzmirli kardeşlerimiz, Ankaralı kardeşlerimiz 1,5 saatte Afyonkarahisar’a gelip kaymaklı ekmek kadayıfını, sucuk dönerini yiyip geri dönecek.” dedi.
Ankara- İzmir arası Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Ankara- Afyonkarahisar kesiminin temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı. Yüksek teknoloji sayesinde inşa edilecek 270 kilometrelik demir yolu hattı ile Ankara- Afyonkarahisar arası 1,5 saate, Afyonkarahisar- İzmir arası da 2 saatte düşmüş olacak. Proje bin 80 günde tamamlanacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 624 kilometrelik projenin toplam maliyetinin 4 milyar lirayı bulacağını belirterek, 287 kilometrelik Ankara-Afyonkarahisar hattının 700 milyon liraya mal olacağını ifade etti. Hizmete giren Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir YHT'lerinin bugüne kadar 24 bin sefer yaptığını ve 7 milyon yolcu taşıdığını dile getiren Yıldırım, büyük şehirler arasında her yöne 150 kilometrede bir yüksek hızlı tren istasyonu olacağını bildirdi. Afyonkarahisar'dan İstanbul'a 3,5, Ankara'ya 2,5 saatte ulaşıldığını belirten Yıldırım, projeyle Afyonkarahisar'dan İzmir'e trenle 1,5 saatte gidileceğini kaydetti. Yıldırım, projenin hayata geçmesiyle Ankara-İzmir arasındaki yolculuğun 14 saatten 3,5 saate ineceğini aktardı.
Yıldırım, 2001 yılında Afyonkarahisar’dan ‘yeter artık söz milletin’ diye bir ses yükseldiğini belirerek, bu ses doğrultusunda Türkiye’ye ulaşımda çağ atlattıklarını söyledi. Yıldırım, “Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Afyon’da Cumhuriyet tarihi boyunca 55 kilometrelik yol yapılmış. Bizim zamanımızda 435 kilometre bölünmüş yol yaptık. 10 kat fark var. Şimdi de Afyon-Ankara yüksek hızlı trenin temelini atıyoruz.” dedi.
“HIZLI TREN TÜRKİYE’NİN BİR HAYALİYDİ”
“Hızlı tren Türkiye’nin bir hayaliydi, bir rüyasıydı” diyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak bu rüya her seferinde bir başka rüyaya dönüyor, bir türlü gerçek olmuyordu. Marmaray, bunu hayata geçirmek 150 yılımızı aldı. 29 Ekim’de Marmaray hizmete giriyor. Hızlı tren içimizde bir sızıydı. 1970 yılında hızlı tren temeli atılıyor, ancak temelin altında kalınıyor. 33 yıl Abdülhamit’in tahtta kaldığı sürede 12 hükümet gidiyor, 21 bakan gelip gidiyor hızlı trende değişen bir şey olmuyor. 2003’e geldiğimizde yollar bitmiş, trenler yolda kalıyor. Demir yolları, yollar ülkenin yükünü taşıyamıyor. Bu millet, bunlarını yükünü taşımaya başlamış. Dermir yolları bu ülkenin bağımsızlığının timsalidir. Bağımsızlık mücadelemizi demir yolları ile kazandık. Bunları ayağa kaldırmak da bizim namusumuzdu.”
“ZAYIF İKTİDARLAR YÜZÜNDEN BU MİLLETİN YILLARI BOŞA GEÇTİ”
11 bin kilometrelik demir yolu hattının 6 bin 700 kilometresinin yenilendiğini belirten Yıldırım, makas, lokomatif, raylar ve bağlantı elemanlarını yapar hale gelen Türkiye’nin yerli demir yolu sanayisini kurduğunu anlattı.
Ülkenin yıllardır zayıf iktidarlar yüzünden yılları boşa geçirdiğini ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölünmüş yollar niye yapılamad? İşte Konya- Bolu tüneli 30 yıl sürmüş. 10 yılda biz 156 kilometrelik tünel yolu yaptık. Karadeniz’de 15’er kilometrelik iki tünel dünyanın 3’ncü büyük tünelini yapıyoruz. Şimdi 30 kilometrelik tüneli 3 yılda tamamlayacağız. Bu dünya rekorudur. Biz yapılanları açmaya yetişemiyoruz. Zayıf iktidarlar ayda bir açılış yapıyorlar, unutturup sonra yeniden açılış yapıyorlardı. Biz farklıyız. Hepimizin farklı meşrepleri var. Farklı olmayan bir değerimiz var; ay yıldızlı değerimiz bayrağımız vardır, bizi birbirimize bağlayan en büyük değerimizdir. Bir millet olarak, bir devlet olarak, tek devlet olarak ilelebet kardeşliğimizi devam ettireceğiz. Türkiye’de terörün sona erdirilmesi, huzurun gelmesi bazılarının hesabını bozmuş olabilir. Olsun, yeter ki halkımız huzur bulsun birlik olsun. Buna ihtiyacımız var, enerjimizi kaynaklarımızı boşa harcamak istemiyoruz. Kardeşliğe birliğe ihtiyacımız var. Daha çok yatırım yapacağız. Bunların ötesinde halkımızın, milletimizin de gönlüne yol yapacağız.” Binali Yıldırım, temel atıp unutan iktidarlardan olmadıklarını, işi başlayıp üçte birine geldikten sonra temel atma töreni düzenleyen bir iktidara sahip olduklarını dile getirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da TCDD’nin 157’nci yılı hatırasına 157 bin fidan diktiklerini belirterek, bu kutlamaları Afyonkarahisar’da yaptığı için Bakan Yıldırım’a teşekkür etti. Eroğlu, “Bizi sıkıntıdan kurtardınız. Artık Türkiye’nin dünyada ilk 8’e giren demir yolları var. Afyonkaralahisar’dan İstanbul’dan 18 saat trenle gittiğimizi unuttuk. Yollarda beklediğimiz günleri unuttuk, çünkü 17 bin kilometre bölünmüş yol yapıldı.” dedi.
Eskiden uçaklara elit kesim bindiğini, ancak şu anda hava yollarının halkın yolu olduğunu ifade eden Eroğlu, “Eksiğimiz hızlı trendi, bu eksiğimiz de giderildi. Bütün yollar Afyonkarahisar’a çıkıyor. 5 saatte gidilen yol 2,5 saatte indi. Afyon’dan Denizli, Konya, Antalya, İzmir arasına yollar yapıldı; yollarımız Afyon kaymağı gibi oldu. Eskiden bir çevre yolu temeli atılırdı, uzun yıllar yapılamazdı.” ifadelerini kullandı.
"DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK TESİSLER"
Veysel Eroğlu, ‘kara tren gelmez ola’ diye bir türkünün bile yazıldığını, ancak şimdi yüksek hızlı trenlere kavuştuklarının dile getirdi. Eroğlu, hükümetlerinin Afyonkarahisar’a çok önem verdiğini, Afyonkarahisar’a 5 milyar liralık yatırım yapıldığını hatırlattı.
Eroğlu, şunları ifade etti: “Millete sevdalıyız, çok güzel hizmet yapıyoruz. Afyonkarahisar'ı muhteşem bir şekilde geliştirecek, İzmirli kardeşlerimiz Ankaralı kardeşlerimiz binecek 1,5 saat sonra Afyonkarahisar’a gelip kaymaklı ekmek kadayıfını, sucuk dönerini yiyip geri dönecek. Kara yollarından sonra hızlı trende de yolların kavşak noktası durumuna geleceğiz.”
Vali İrfan Balkanlıoğlu da dünyada 7 -8 ülkenin sahip olduğu hızlı tren nimetine Afyonkarahisar olarak kısa sürede kavuşacaklarını söyledi. Projenin sınıf atlatan milyar dolarlık bir yatırım olduğunu ifade eden Eroğlu, “Afyonkarahisar termal turizmin, mermerin, lezzetin tarihin başkenti durumunda. Yolların kesiştiği bir noktada. Hava yolu da geldi. Hava yolları halkın yolu oldu. Deniz ulaşımı sayılı ülkeler arasına girdi. Demir yolları dünyada bir numara oldu. Termalimiz bu işten büyük istifa edecek, insanlar günü birlik gelip akşam evlerine dönebilecektir.” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra bakanlar ve davetliler tarafından Ankara-İzmir arası Yüksek Hızlı Tren hattının 287 kilometrelik Ankara- Afyonkarahisar arasındaki kesiminin temeli atıldı. Törende ayrıca Terkirdağ, Çankırı, Balıkesir, Sivas, Adana ve Malatya’da yapımı tamamlanan tesislerin açılışı da telekonferans sistemiyle yapıldı.