Ege Postası
Geri

Hoşap Kalesi'nde 350 yıllık kanalizasyon sistemi ortaya çıktı

Hoşap Kalesi'nde 2007 yılında başlatılan kazı ve sağlamlaştırma çalışmalarında 350 yıllık kanalizasyon sistemi ortaya çıktı. İç içe geçirilen borularla kalenin her tarafına temiz su taşındığı, kirli suyun da yine taş borularla...
Hoşap Kalesi'nde 350 yıllık kanalizasyon sistemi ortaya çıktı
Haberler / Güncel
18 Eylül 2013 Çarşamba 17:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hoşap Kalesi'nde 2007 yılında başlatılan kazı ve sağlamlaştırma çalışmalarında 350 yıllık kanalizasyon sistemi ortaya çıktı. İç içe geçirilen borularla kalenin her tarafına temiz su taşındığı, kirli suyun da yine taş borularla tahliye edildiği belirlendi.

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyünde bulunan ve 1643 yılında yaptırılan Hoşap Kalesi'nde 2007 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürdürülüyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Şu ana kadar hamam, seyir köşkü ve harem kısımları ortaya çıkan Hoşap Kalesi'nde, surlar ve iç kısımlar da onarılıyor. Bu yıl ortaya çıkarılan taş boruların iç içe geçmesiyle döşenen hamam ve mutfak ihtiyaçları için kullanılan 350 yıllık su ve kanalizasyon sistemi ise en çok dikkat çeken kısım oldu. Borularla kalenin her tarafına temiz su taşındığı, kirli suyun da yine taş borularla tahliye edildiği belirlendi.

Kaledeki kazı ve restorasyon çalışmalarıyla çok yol kat ettiklerini söyleyen Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, "Kalede oluşturulan su ve kanalizasyon sistemi o zamanki koşullara göre oldukça dikkat çekiyor. Kalede 3 hamam, köşk ve mutfak ile karşılaştık. Bu alanlarda hem temiz su, hem de pis su için kanalizasyon sistemini bulduk. Tabi kale yüksek bir taş üzerine kurulmuş buraya su nerden geliyor. Onun da çalışmalarını yürüttük ve suyun kaleye çıkrıklarla getirilerek depolandığını tespit ettik. Ve depoların başladığı yerde birbirine geçmeli taş borularla temiz su ve pis su için tesisatlar çekilmiş. Bu tesisat sistemi kalenin hemen her tarafına döşenmiş. Bu da gösteriyor ki burada 350 yıl boyunca temiz su kullanılarak kanalizasyon sisteminden faydalanmış." dedi.

Hoşap Kalesi'nin, Türkiye'nin kültürel miraslarından biri olduğunu söyleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da "Böyle bir çalışmayı öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizin yapması, üniversitemizin destek vermesi çok önemli. Hoşap Kalesi kültürel miraslarımızdan biri. Kaleyi korumak ve bölgenin kültür turizmine kazandırma amacı, kazının önemini bir kat daha artırmaktadır. Hoşap Kalesi oldukça heybetli görüntüsüyle görülmesi gereken bir yer. Yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla da kale eski güzelliğine tekrar kavuşuyor. Restorasyon çalışmalarının tamamiyle bitmesiyle birlikte de Hoşap Kalesi bir cazibe merkezi olacaktır." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası