Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin aralarında Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek, Yasin Hayal ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 11 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "kasten öldürme" suçlarından yeniden açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.
RAKEL DİNK VE ÇOCUKLARI "MÜŞTEKİ" SIFATIYLA YER ALDI
Duruşmada Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve çocukları "müşteki" sıfatıyla yer aldı.
Dosyada sanık olarak yargılanan dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Trabzon Emniyeti Terörle Mücadele Müdür Yardımcısı Adem Sağlam, Zeynel Abidin Yavuz, Yasin Hayal, eski TEM Şube Müdürü Yahya Öztürk, Tuncay Uzundal, Faruk Sarı, Ersin Yolçu ve Erhan Tuncel, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı.
"BUGÜN SAVUNMA YAPACAK DURUMDA DEĞİLİM, GÖRÜŞMELERİM VAR"
Duruşmada savunma yapması için söz verilen sanık Ali Fuat Yılmazer, “Bugün savunma yapacak durumda değilim. Davalarım var, görüşmelerim var. Hakkımda açılan 17 tane davam var” ifadelerini kullandı ve bir sonraki duruşmada savunma yapmak istediğini belirtti.
Sanık Ramazan Akyürek de dosyaya konu olan olayın üzerinden uzun bir süre geçtiğini ve yaşanan olayları hatırlamak için ek süreye ihtiyacının olduğunu söyledi.
Erhan Tuncel de savunmasında iddianamenin hiçbir yasal dayanağı olmadığını iddia ederek davanın düşmesi gerektiğini söyledi.
"OGÜN SAMAST RESTORANDA ÇALIŞIYORDU, NE YAPTIĞINI BİLMİYORDUM. SORMADIM"
Duruşmada savunması sorulan Ersin Yolçu da iddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini belirterek "2007’den beri ifadelerimin hepsi doğrudur. 13 yıl hapis yattım. Şu anda denetimli serbestlikle dışardayım” ifadelerini kullandı ve savunmasını hazırlamak için ek süre talep etti.
Duruşmada konuşan sanık Tuncay Uzundal, kendisinin olayla hiçbir ilgisinin olmadığını iddia etti. 6 yıldır cezaevinde kaldığını söyleyen Uzundal, "Erhan Tuncel ile aynı evde kaldım sadece. Aynı mahallede oturuyoruz. Ogün Samast restoranda çalışıyordu. Ogün Samast da Yasin Hayal da evime geldi. Ne konuştuklarını hatırlamıyorum. Erhan sadece bana polisle çalıştığını söyledi. Ama ne yaptığını bilmiyordum. Sormadım da" dedi.
Sanık Zeynel Abidin Yavuz da suçlamaları kabul etmediğini söyledi ve "Vatan hainliğiyle yargılanmak zoruma gidiyor. Ne demek vatan haini? Benim Öğün Samast’tan da haberim yok. Ersin Yolçu, Yasin Hayal ile aynı mahallede oturuyoruz. 'Ağabey' dediğim insanlar. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.
SAVCI İKİ DOSYANIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ TALEP ETTİ
Mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, başka bir dosyada tutuklu olan Adem Sağlam’ın yeni açılan bu dava için de tutuklu halinin devamını talep etti. İki dosyanın da birleştirmesini talep etti.
MAHKEME 2 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARARAK DURUŞMAYI ERTELEDİ
Mahkeme heyeti, 3 sanığın bir sonraki duruşmada dinlenmesine, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak 2005 tarihinden itibaren istihbarat şube birimlerinden elde edilen bilgilerin diğer birimlerle paylaşılmasının gerektiği yönünde yasal düzenleme olup olmadığının istenmesine, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak 2005-2006-2007 yıllarında İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından yargılamaya konu olay hakkında elde edilen bilgilerin diğer şubelerle paylaşılıp paylaşılmadığına yönelik belgelerin mahkemeye gönderilmesine, sanıklar Faruk Sarı ve Yahta Öztürk hakkında yakalama işlemlerinin başlatılmasına ve tutuklu sanık Adem Sağlam'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 20 Eylül'e erteledi
İDDİANAMEDEN: “ŞÜPHELİLER, 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNE KADAR GİDEN SÜRECİNİ BAŞLATMIŞ VE YÜRÜTMÜŞLERDİR”
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’de 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından silahla vurularak öldürülmesine ilişkin davada, cinayetin doğrudan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından yapıldığına dikkat çekildi ve İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nce 26 Mart 2021’de bazı sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunulduktan sonra soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Hrank Dink "maktul", 5 kişi müşteki ve aralarında Yasin Hayal, Ramazan Akyürek, Erhan Tuncel ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 11 kişi de "şüpheli" sıfatıyla yer aldı.
İddianamede, Dink’in, azmettiriciler Yasin Hayal ve grubunca tasarlanıp tetikçi Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayından, Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Faruk Sarı’nın önceden haberdar oldukları, görev ve konumları gereği cinayeti önleme yükümlülüğü bulunan şüphelilerin, görevleri gereği cinayeti işleyecek örgüte operasyon yapmadıkları ve Dink’e şahsi, fiziki ve mekânsal koruma sağlamayarak FETÖ/PDY silahlı terör örgütü adına ve yıkıcı emelleri doğrultusunda hareket ettikleri belirtildi. Şüphelilerin, Dink cinayeti öncesinde bilgi sahibi oldukları ve cinayet sonrası örgütün amaçları doğrultusunda İstanbul İstihbarat Şube’yi ele geçirerek 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine kadar giden süreci başlattıkları ve yürüttükleri de aktarıldı.
2 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İLE 35’ER YILA KADAR HAPİS TALEP EDİLDİ
Hazırlanan iddianamede şüpheliler Yahya Öztürk ve Adem Sağlam’ın "anayasayı ihlal", "belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl 6'şar aydan 35'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.
İddianamede şüpheliler Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer’in "anayasayı ihlal" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edilirken, diğer şüpheliler Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet İskender’in de "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezaları istendi.