BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) 93. kez kapılarını 'Teknoloji' temasıyla açtı. Dün yapılan açılış töreninin ardından bugün de Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda resepsiyon düzenlendi.
SİYASİLER TAM KADRO!
Resepsiyona Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, İzmir Valisi Süleyman Elban, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
"ONUR KONUĞU OLMAK ÇOK DEĞERLİ"
İzmir'de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerine başlayan Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ege’nin ruhunu temsil eden İzmir’de olmaktan mutluyum. İEF bu yıl 93’üncü yıl döneminde bizi teknoloji temasıyla ağırlıyor. Şehrin eşsiz bir alanı Kültürpark. Dünyanın dört bir yanından insanları yıllarca ağırladı ve Türkiye’nin vizyonunun, gelişiminin izi olmuş. O yılların koşullarında doğmuş ve kendi geleneğini yaratmış bir organizasyon. Bu yıl onur konuğu olmak bizim için çok değerli. İBB Miras, İBB Kültür ve Visitİstanbul markalarımılaz katıldık, gelişimleri sergiliyoruz. Kentin kendi içerisinde geliştirdiği iyi uygulamaları başka şehirlerle paylaşmak bizim için çok değerli. İstanbul ve İzmir gibi potansiyelleriyle ülkemizin gelişiminde miraslara sahip çıkmak çok önemli. 2019 yılında kentin ortak akıl mekanizması diye tanımladığımız İstanbul Planlama Ajansı, 2050’de nasıl bir İstanbul olmalı yapısına cevap arayan yapının faydalarını görmeye devam ediyoruz. İstanbul 2050 vizyonunda daha eşit, adil ve yaratıcı şehir olması yolculuğunda edim adımlarla yürüyor. Özellikle dijitalleşmeyle kentleri yönetmeyi kolaylaştıracak güçlü fırsatlar sunuluyor. Bu fırsatlar kentlerin planlamasında akıllı şehir yaklaşımını kaçınılmaz hale getiriyor" ifadelerine yer verdi.
180'E YAKIN AKILLI ŞEHİRCİLİK PROJESİ
Dijitalleşmenin yarattığı eşitsizliğe de dikkat çeken İmamoğlu, " Dijitalleşmenin tüm topluma eşit bir şekilde yayılmasını da ele alıyorum. Teknolojinin belli bir kesime hitap etmesi faydalanan insan sayısını azaltacaktır. Çok yönlü bir yaklaşımla ele alıyoruz. Türkiye’de ilk defa yerel yönetim seviyesine akıllı şehir stratejik planı hazırladık, yarınlara sürdürülebilir İstanbul adına attığımız adımda 180’e yakın akıllı şehircilik adına proje ortaya koyduk. İstanbul Senin uygulamamızı 4 milyona aşkın insan indirdi ve belediyemizin duyurularının ilanlarının karşılıklı iletişim sağlanıyor. Bunun başka bir örneği de yok. İkinci önemsediğimiz iş deprem erken uyarı sistemi programımız. Özellikle deprem öncesi acil uyarı sistemiyle kent hayatını tehdit edecek mekanizmalarının geride bırakılması sürecini bizlere kazandırdı. Yine çöp gazından elektrik üreten önemli bir tesisi hayata geçirdik. Dijital araçlarla askıda fatura uygulamasıyla vatandaş dayanışmasıyla ilgili uygulamamızı hayata soktuk. Bu devam ediyor, yüzbinlerce insanın dayanışmasını sağlayan bu uygulama dijitalleşmenin dayanıma duygusunu da besleyebileceğine örnek. İstanbul’u geleceğe hep beraber hazırlıyoruz, şehirdeki herkesle çalışarak hareket ediyoruz. Ortak akıl şiarı ile İstanbullu’nun yönetime katılım araçlarını geliştiriyoruz. 2021’de Bütçem İstanbul uygulaması ile on binlerce insanın katılımı ile gerçekleştirdik. Bunu ilke defa yaptık, ileride kentlerin tek bir iradeden değil toplumun ortak aklının yansıdığı mutluluk kaynağına dönüşmesi ve ülkemizde demokrasinin gelişmesine katkı sunuyor" dedi.
YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ
Belediye bütçelerinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Başkan İmamoğlu, "Esas olan insanların katılım modellerini yapay zerka üzerinden uygulama hatlarının kurabilmek güçlü ve cesur demokrasinin mümkün olabileceğinin işareti. Bugün özel bir noktadayız. İzmir İktisat Kongresiyle birlikte temellerinin atıldığı İzmir fuarının 93. yıl dönümünde birlikteyiz. İstanbul, İzmir Ankara gibi kentlerimiz her yönüyle Türkiye'nin lokomotifidir. Türkiye'nin faydalı işlerinin ana kulukçası... Biz sadece hemşehrilerimize hizmet etme duygusuyla değil Türkiye'ye hizmet etme bilinciyle hareket ediyoruz. Şehirlerimizdeki iyi hizmetlerin Türkiye'ye moral verdiğini bilen yöneticiyim. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla olduğu gibi dayanışmayı üst seviyeye çıkarıyoruz. Siyasi ayrım yapmadan iş birliği mekanizmalarında güçlü adımlar atıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dışında Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı kimliğimle Türkiye'deki yerel yönetimlerin bütçeleriyle ve uygulama iradeleriyle daha güçlü olması için reform adımlarına katkı sunmak adına adil ve eşitlikçi bir süreci de yönetmeyi hedefliyoruz. Yerelin güçlenmesi, haklarının korunması ve bütçelerinin büyütülmesi husununda Cumhurbaşkanı Yardımcımız vasıtasıyla yerel yönetim reformuyla ilgili adımlar atılması gerekiyor" diye konuştu.
İmamoğlu açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı;
"Ben İzmir fuarında bulunmanın farklı bir keyfini yaşıyorum. Uzaklarda olsanız da sizi etkileyen tınısı ve rengi var. Bin 200-bin 300 kilometre uzaktan kente gelen ve fuarı hayranlıkla izleyen, küçücük bir köyde doğup şimdi milyonların yaşadığı kenti yöneten Ekrem İmamoğlu Dumlupınar’da yüzbinlerce atamızın nenemizin bizlere emanet ettiği Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla emanet ettiği Cumhuriyetin sonucu."