Ege Postası
Geri

İGM Başkanı'ndan buruk veda

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, 2012 yılında kabul edilen yeni yasa ile birlikte Türkiye’deki büyükşehir sayısının 30’a yükseldiğini belirterek, “Bu 30 ildeki İl Özel İdareleri ve İl Genel Meclisleri kapanıyor. Türkiye genelinde 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köy tüzel kişiliğini yitirecek” dedi.
İGM Başkanı'ndan buruk veda
Haberler / İzmir
6 Mart 2014 Perşembe 15:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- 1913 yılında ‘İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu Muvakkat’ ile kurulun İl Özel İdareleri 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden sonra kapılarını kapatacak.
6 Aralık 2012 yılında yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile Türkiye’de 30 ilde faaliyet gösteren İl Özel İdareleri ve İl Genel Meclisleri kapanacak.
 
Başkan Değirmenci, “İdam mahkumuna bile son isteği sorulurken bu şehirlerde yaşayan halka sorulmadan seçmenin iradesi yok sayılarak bu kurumlar kapatılıyor. 56 milyon kişiyi ilgilendiren bu konuda kimsenin söz hakkı olmadı. Bu da ülkenin geldiği ileri demokrasi anlayışını gösteriyor. Yasa, ’Ben yaptım, oldu’ mantığı ile oldu-bittiye getirildi. Valiler de, Genel Sekreterler de, İl Genel Meclisi Başkanları ve İl Genel Meclisi Üyelerinin de bu yasadan memnun olduklarını hiç zannetmiyorum. Halkın kendi kendini yönetme hakkı gasp edildi” diye konuştu.
100 yıldır devam eden bir geleneğin yarın yapılacak son meclis toplantısı ile biteceğini söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, “Yarın saat 14:00’de Vali Mustafa Toprak’ın da katılımıyla bir plaket töreni düzenledik. Ardından saat 15:00’de Meclisimiz son birleşimini gerçekleştirecek ve görevlerimiz sona erecek. 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin ardından da İl Özel İdareleri kapılarını kapatacak” dedi.
 
 İzmir İl Genel Meclisi son toplantısını 7 Mart 2014 Cuma günü saat 15:00’de yapacak. Öncesinde İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın katılımıyla İl Genel Meclisi Üyelerine plaket takdim edilecek.
 
Anayasamızın 127. maddesine göre Yerel Yönetimler, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve köylerden oluşmaktadır. İl Özel İdareleri; 1913 tarihli “İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu Muvakkat” ile kurulmuştur. Adından da anlaşılacağı üzere bu kanun muvakkat yani geçicidir. Geçici olarak çıkarılan bu kanun ne hikmetse tam 74 yıl yürürlükte kalmış, nihayet 16 Mayıs 1987 tarihinde 3660 sayılı kanun ile “İl Özel İdaresi Kanunu” adını alarak değiştirilmiştir. Kanun değişmiş, birçok maddesi iptal edilmiş, bazı maddeler eklenmiş ama özüne dokunulmamış, sadece adı ve dili sadeleştirilerek varlığını 2005 yılına kadar sürdürmüştür. Ülkemiz; Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde yeniden yapılanma kapsamında yerel yönetim kanunlarında önemli değişiklikler yapmıştır. Bunun sonucunda 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu Avrupa Yerel Özerlik şartı göz önüne alınarak hazırlanmış ve bu kanun 22.02.2005 tarihinde kabul edilmiştir.
5302 Sayılı Kanunla Valinin Meclis Başkanlığı kaldırılmış, meclisin içinden bir İl Genel Meclis üyesinin başkan seçilmesi sağlanmıştır ama kanun 29. maddesine göre Vali yine İl Özel İdaresinin başı ve tüzel kişiliğin temsilcisidir. 5302 Sayılı Kanun, meclisin her ayın ilk haftasında toplanma şartı koyarak, senede sadece 2 ay toplanabilen meclisi devamlı hale getirmiştir.
Bunun sonucunda yetki ve sorumluluklar artmış ama aynı oranda bütçeleri artmamıştır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası