Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye-İsrail arasındaki anlaşmayı sert dille eleştiren İHH arasındaki köprüleri attıran olayın nedeninin İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) kamuoyu açıklamasındaki “İsrail’le örtünen çıplak kalır” Filistin atasözü olduğu belirtiliyordu.
İHH, daha önce yaptığı kamuoyu paylaşımında kullandığı "İsrail'le örtünen çıplak kalır" sözünün 'yanlış anlaşıldığı' gerekçesiyle sosyal medya hesabından özür diledi.
İHH'nın "Yanlış anlaşılmadan dolayı özür diliyoruz" başlığıyla yaptığı açıklama şöyle:
1. İsrail'le anlaşma konusunda vakfımızın çekincelerini ifade etmiştik. Özeti; "İsrail'e güvenilmeyeceği" olan açıklama bazı çevreler tarafından kasten yanlış taraflara çekilmiştir.
2. Çekincelerimizi korumakla birlikte kamuoyunda yanlış anlaşılmalar oluştuğunu gözlemlemekteyiz.
3. Açıklamanın sonunda "İsrail'le örtünen çıplak kalır" atasözünün yanlış taraflara çekilerek kullanıldığını gördük.
4. Bu söz asla sayın Cumhurbaşkanımız kastedilerek söylenmemiştir. Bunu kasten öyle imiş gibi göstermek kötü niyet izharıdır, bundan beriyiz
5. Bu sözden dolayı oluşan algı ve yanlış anlaşılmadan dolayı kamuoyundan özür diliyoruz."
NELER OLMUŞTU'
2010 yılında, İHH’nın insani yardım taşıyan gemisi Mavi Marmara, Gazze ablukasını delmek amacıyla Türkiye’de yola çıkmış, Akdeniz’de İsrail komandolarının baskınına uğramıştı. Baskında 10 kişi ölmüş, bu olay ardından İsrail ile Türkiye ilişkileri askıya alınmıştı.
Geçen hafta, Türkiye ile İsrail ülke arasında yapılan anlaşmanın ardından toplanan İHH yönetimi, saatler süren toplantının ardından yayınladıkları ve halen İHH’nin resmi internet sitesinde duran deklarasyon niteliğindeki açıklamanın sonunda, “Sözümüzü bir Filistin deyişiyle bitiriyoruz. İsrail’le örtünen çıplak kalır” ifadesine yer vermişti. Bu açıklamanın ardından, Erdoğan, Beştepe’deki iftar yemeğinde isim vermeden İHH’ya sert çıkmıştı. Erdoğan, “Uluslararası bazda bir adım atıyoruz. Siz kalkıp da Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün Başbakanına mı sordunu? Biz zaten oraya gerekli yardımı Gazze’ye bugüne kadar hep yaptık yapıyoruz. Filistin’e yaptık yapıyoruz. Bunları da yaparken bir yerlere gövde gösterisi olsun diye değil, her şeyi uluslararası diplomasi neyse bu diplomasi içinde yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Bunları davul zurna çalarak değil edebi adabı içinde yaptık, yapıyoruz” demişti.