IŞİD'in canlı bombalarının 'lojistik üssü' Gaziantep!
IŞİD'in Türkiye'deki canlı bomba saldırılarında lojistik merkez Gaziantep! Diyarbakır, Suruç, Ankara... Birer katliama dönüşen bu saldırıları gerçekleştiren kişilerin ortak özelliği IŞİD bağlantılı olmaları... Ancak üç saldırıyı gerçekleştirenlerin bir ortak noktası daha var: Hepsinin yolu Antep'ten geçiyor. IŞİD kontrolündeki Cerablus'a yakınlığı nedeniyle Antep'in örgüt için bir tür 'lojistik merkez' haline geldiği görülüyor.
Diyarbakır, Suruç ve Ankara 'da düzenlenen 140 insanın can verdiği bombalı saldırıları düzenleyen ve bunlarla irtibatlı olan kişilerin yollarının Gaziantep'te kesişmesi dikkat çekiyor. Diyarbakır'da, 5 Haziran'daki HDP mitinginde patlayan bombayı alana yerleştiren saldırgan bu kentte yakalanmış, 20 Temmuz'daki Suruç katliamını gerçekleştiren Abdurrahman Alagöz'ün de Suruç'a Gaziantep'ten geldiği anlaşılmıştı. Ankara'da 10 Ekim tarihinde düzenlenen barış mitingini kana bulayan ve şu ana dek 102 kişinin ölümüne neden olan saldırganların da başkente Gaziantep'ten geldikleri belirtiliyor.
Türkiye 'deki son bombalı saldırıları gerçekleştiren IŞİD militanlarının lojistik destek merkezi olarak kullandığı görülen Gaziantep’te, Suriye'ye geçerek IŞİD'e katılmak isteyen 10 kişi ile onlara aracılık eden 3 kişi, 11 Ağustos’ta gözaltına alındı. İkisi Çin vatandaşı, altısı kadın olan 13 kişi hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçuyla Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Grubun telefon görüşmelerinde sınır geçişleri ve sınırdaki tutuklamalar hakkında yaptıkları görüşmeler yer alıyor.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre polis tarafından yapılan çalışmalar sonucunda yurt dışından gelen ve Suriye’de çatışma bölgelerine gitmek isteyen çok sayıda kişinin Gaziantep’teki IŞİD üyeleriyle irtibata geçtikleri saptandı. Suriye’ye gitmek isteyen bir grubun, IŞİD’e militan götürdüğü iddia edilen kişilerce Şehitkamil ilçesine bağlı Büyükpınar Mahallesi’ndeki (Sam mezrası) bir binaya yerleştirildiği ve uygun zamanda temin edilecek araçlarla Suriye'ye götürüleceği anlaşılınca soruşturma açıldı.
Bu soruşturma kapsamında 11 Ağustos’ta binadan çıkan T1267842 İsviçre plakalı bir araç ile 35 AF 243 plakalı bir araç binadan 300 metre uzaklıkta polis tarafından durduruldu. Araçta bulunan ve daha önce benzer suçlardan ötürü tutuklanıp serbest bırakılan Ahmet K., Uğur G. ve Fethi E. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Ardından şüphelilerin çıktığı eve baskın yapıldı. Baskında altısı kadın, ikisi Çin vatandaşı olan 10 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin telefon ve tabletlerinde IŞİD’i, Bağdadi’yi ve cihadı öven çok sayıda görüntü olduğu tespit edildi. Iğdır, Konya, İstanbul , Gümüşhane, Gaziantep, Konya, İzmir, Kırıkkale ve Çin’den gelen 13 kişilik grup sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı.
‘ÇİN ZULMÜNDEN KAÇTIK’
Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklu yargılanan bu gruptakiler arasında bulunan Xınfang Pu ile Jianguı Tan adında iki Çin vatandaşı karı koca bulunuyor. Savunmasında Xınfang Pu’nun eşi olduğunu söyleyen Jianguı Tan Çin zulmünden kaçtıklarını, tanımadığı bir taksiciyle telefonla görüştüğünü, taksicinin kendilerini bir eve götürdüğünü ve eve tanımadığı kişilerin sonradan geldiğini söylerken; yabancı uyruklu Gülbahar Yasin ve Ehmet Kurban ise savunmasında Suriye’de yaşayan Uygur’ların yanına gitmek için Gaziantep’e geldiklerini söyledi.
BÜTÜN AİLESİ SURİYE’DE
Gruptan Tuğba Özel isimli kadının, imam nikahlı eşi İbrahim Kaya ile birlikte Suriye'ye gittikleri anlaşıldı. Kaya'nın babası, annesi, kardeşi ve eniştesinin de İSİD militanı oldukları ve bir süredir Suriye'ye göçtükleri belirlendi. Kaya'nın üzerinden babası ve kardeşinin silahla poz verirken çekilmiş fotoğrafları çıktı.
Ayrıca Güzel Kaban'ın da Hakkı Uzhan ile imam nikahlı olduğu anlaşıldı.
GAZİANTEP LOJİSTİK MERKEZ
Cerablus ve Azez’e yakınlığından dolayı, Suriye’de savaşan muhaliflerin lojistik üslerinden biri haline gelen Gaziantep, IŞİD için de önemli bir kent özelliğini taşıyor. Yurtiçinden ve yurtdışından IŞİD’e katılmak isteyenlerin uğrak mekânına dönüşen kentte, IŞİD’e katılım bir hayli fazla. Gaziantep üzerinden IŞİD’e katılanlar arasında Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırıları yaptığı iddia edilen ‘Dokumacılar’ grubu üyeleri de bulunuyor. Adıyaman’dan IŞİD’e katılan gençlerin aileleri de çocuklarını geri getirmek için Gaziantep-Kilis bölgesinde aradıklarını defalarca dile getirmişti. Ceylanpınar’ın karşısında bulunan Tel Abyad’ın YPG’nin eline geçmesiyle, IŞİD’in elindeki son sınır noktası olarak kalan Cerablus’a ve Azez’e yakın olan Gaziantep, IŞİD militanları için daha önemli bir konuma geldi. Bu nedenle Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırganların Gaziantep’i lojistik üs olarak kullanmayı tercih ettiği belirtiliyor.
Gaziantep’te IŞİD ve benzeri cihatçı gruplarda savaşan çok kişinin saklandığını söyleyen İnsan Hakları Derneği Başkanı Hasan Önder Sulu, “IŞİD ve benzeri cihatçı gruplara katılan kişilerin Antep’in Hacıbaba, Çıksorut ve Vatan mahallelerinde gizlendiği iddia ediliyor. Mart ve temmuz aylarında Vatan ve Güzelvadi mahallesinde iki kişi IŞİD üyesi olduğu iddiasıyla öldürüldü. Üstelik öldürülenler Türkiye vatandaşıydı. Gaziantep’ten IŞİD’e çok sayıda katılım yaşandı. Hatta bunlardan bazılarının cenazesi Gaziantep’e geldi. Bir kısmının sağ olarak Gaziantep’e geldiği ve halen Gaziantep’te gizlendiği iddia ediliyor” diyor.
‘ESKİDEN SINIR DİYE BİR ŞEY YOKTU, ŞİMDİ GEÇİŞLER ZORLAŞTI’
IŞİD’in en çok sınır geçişi yaptığı yerlerden biri olan Karkamış’ta halk, yaklaşık 4-5 ay öncesine kadar IŞİD üyelerinin Cerablus’tan Karkamış’a geçerek büyükşehirlere dağıldığını, IŞİD’e katılmak isteyen kişilerin de Karkamış’tan Cerablus’a rahat rahat geçtiğini öne sürüyor. Ancak son dönemlerde sınır güvenliği artırılan Karkamış’ta IŞİD üyelerinin eskisi gibi rahat sınırı geçemediğini belirten Karkamış halkı, “Eskiden burada neredeyse sınır diye bir şey yoktu. Kim olduğunu bilmediğimiz gruplar Cerablus’tan Karkamış’a geliyordu. Suriye’ye geçmek isteyen yabancı insanlar Karkamış’a geliyordu. Artık asker sınırdan geçişe izin vermiyor” diyor.
IŞİD için önemli geçiş yerlerinden biri olan Kilis’in Elbeyli ilçesinde de durum aynı. Birkaç ay önce IŞİD üyelerinin sınırı geçerek alışveriş yaptıktan sonra Suriye’ye geri döndükleri iddia edilen bu ilçede artık bölge halkı bile sınıra yaklaştırılmıyor. Sınırda bulunan tarlalarına gitmek için karakoldan izin kağıdı aldıklarını söyleyen Elbeyli sakinleri, “Eskiden sabahları uyandığımızda gece sınırı geçip Elbeyli’ye gelen sakallı bir çok insan olduğunu görüyorduk. Bu kişiler günlük alışverişlerini yaptıktan sonra bir anda ortadan kayboluyordu. Ancak bir süredir artık bu tipleri görmüyoruz. Asker bizi bile sınıra yaklaştırmıyor” diyor.