İTO'dan girişimcilere çağrı
İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 1 Temmuz 2015'te açıklanan "Türkiye Girişim Stratejisi ve Eylem Planı"nın, girişimciler can suyu olacağını belirterek, "Eylem planı girişimciler için önemli fırsatlar içeriyor. Bu fırsatları iyi değerlendirmek ve doğru adımlarla ilerlemek isteyen girişimci adayları, mutlaka Odamızdan faydalansın" dedi.
Eylem planının, girişimciler için birçok iyileştirmeyi içerdiğini söyleyen Demirtaş, "Eylem planı kapsamında; girişimcilik desteklerinde ön ödeme yapılması, mevzuat engellerinin kaldırılması, kuluçka ve hızlandırıcı merkezlere ağırlık verilmesi, teknolojik ve yenilikçi fikirlerin geliştirilmesi, girişimcilik ekosisteminde girişimcilerin teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgelerinde yer almalarına olanak yaratılması, girişimcilik fikrinin ilk ve orta öğretim düzeyi de dahil olmak üzere öğrenciler arasında farkındalığının yaratılması ve genç girişimcilerin desteklenmesi ve finansman imkanlarının geliştirilmesi sağlanacak. Kısacası, girişimcilik ekosistemi A'dan Z'ye elden geçirilerek iyileştirmeler yapılacak. Eylem planı girişimciler için can suyu olacak" diye konuştu.
EN BÜYÜK SIKINTI FİNANSMAN VE CESARET…
Girişimcilerin iş kurarken önündeki engellerin başında finansman sıkıntısı ve cesaret geldiğini belirten Demirtaş, "Henüz işin başında olan girişimciler hangi adımları izlemesi gerektiğini tam olarak bilmiyor. Finansman kaynaklarına erişim yolları hakkında önemli bir bilgi eksikliği var. Hata yapmaktan ve söz konusu hatanın gelecekte kendisine maddi manevi zarar olarak geri dönmesinden korkuyor. Bu nedenle düzenlediğimiz toplantılarla yeni girişimciler ile başarıyı yakalamış, farkındalık yaratmış girişimcilerin aynı platformda bir araya getirerek, yeni girişimcilerin, ticari yaşama geçişte önünde büyük bir engel oluşturan 'cesaret' sorununa çözüm bulmalarını ve yapılan sunumlardan kendileri için çıkarımda bulunmalarını amaçlıyoruz" dedi.
'İzmir'de Girişimcilik Ekosistemini Geliştirme Toplantı'ları kapsamında, bu sene de 'Girişimcilik Ekosisteminde Teknoloji Trendleri Toplantısı'nı gerçekleştireceklerini belirten Demirtaş, “17-18 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz toplantıda bulut bilişim, insansız hava araçları, 3 boyutlu yazıcılar, nesnelerin interneti, büyük veri gibi son teknolojik trendler anlatılacak, uygulamalı demolar gerçekleştirilecek" diye konuşu.
"KOSGEB DANIŞMA OFİSİMİZİ KURUYORUZ"
İzmir Ticaret Odası koordinatörlüğünde, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Bilimpark ve Embryonix desteği ile 'İzmir Ticaret Odası İş Melekleri ve Mentor Ağı'nı kurduklarını söyleyen Demirtaş, “Türkiye'de ilk defa bir Odanın kurduğu ağ ile amacımız, başarılı iş fikirlerine sahip girişimciler ile sahip olduğu finansman kaynağını doğru bir fikre yönlendirme arayışındaki yatırımcıların karşılıklı kazanım esasına dayalı bir platformda buluşabilmesi. Ayrıca, yeterli tecrübeye sahip olmayan girişimcilerin, kendisinden daha fazla deneyimli bir kişinin bilgi ve becerisinden yararlanmasının sağlanması. Geçtiğimiz sene başlattığımız girişimcilere yönelik düzenlediğimiz iş kurma, fikir üretme, iş modeli oluşturma, iş planı yazma, iş büyütme eğitimlerimize de yeni dönemde; girişimcilerin yatırımcıları etkileme yolları, patent alımları gibi alanlarda ağırlık vereceğiz. KOSGEB işbirliği ile Girişimcilik Eğitimleri düzenliyoruz ve önümüzdeki dönemde de bu eğitimlere devam edeceğiz. Ayrıca ilerleyen günlerde KOSGEB Danışma Ofisimizi de kuruyoruz. Üyelerimizin KOSGEB'e yapacakları başvuruların ön değerlendirmelerini yapacağız böylece projelerinin kabul edilme şanslarını da yükselteceğiz" dedi.