İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2008 yılındaki küresel krizle daralan dünya ticaretinin hala daha eski yıllarına dönemediğini belirterek özellikle AB’nin bir türlü istenilen büyüme seviyesine ulaşamadığını söyledi. Bunun da Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkilediğini belirten Demirtaş, “İhracatın azalması, zincirleme olarak üretimin gerilemesi, işsizlik gibi makro iktisadi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle oda olarak, özellikle son dönemde üyelerimizi yumurtaları aynı sepete koymamaları, tek bir ihracat pazarına yönelip diğer bölgeleri ihmal etmemeleri yönünde bilgilendirmeye, hiç dış pazar tecrübesi olmayan üyelerimizi de yabancı pazarlara açılmaları konusunda teşvik etmeye çalışıyoruz. Yurt içinde ve dışında bireysel stant açan üyelerimize maddi destek vererek yeni müşteriler bulmalarına, yeni iş bağlantıları kurmalarına zemin hazırlıyoruz. 2016 yılı başından bugüne 50’ye yakın yurt içi ve yurt dışı fuarda stant açan 300 üyemizi bu şekilde maddi olarak destekledik” dedi.
27 fuar organize edildi
Bu şekilde verdikleri fuar teşvikleri dışında yine yurt içi ve yurt dışı fuar ziyaretleri ile İTO üyelerinin ihtisas fuarlarında sektördeki yenilikleri yerinde takip edip yeni bağlantılar kurduklarını belirten Demirtaş, “Yurt içindeki 27 fuara grup ziyareti organize ettik. Yurt dışında da Almanya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar farklı noktalardaki altı fuara iş adamlarımızdan oluşan ziyaretçi grupları düzenledik. Bu ziyaretlerimizden de binin üzerinde üyemiz faydalandı. İhracat pazarlamasının en etkili araçlarından biri olan fuarlardan üyelerimizin en yüksek faydayı sağlamaları için İzmir Ticaret Odası olarak bazı fuarlarda bizzat stant açarak odamız standı altında firmalarımızın ürünlerini sergilemelerine olanak sağladık” diye konuştu.
Üyeye özel pazar araştırması
Küresel ekonomik krizin ticarette neden olduğu daralmadan üyelerin en az zararla çıkmalarını sağlamak için ihracata yönelik çalışmalarımızı çeşitlendirerek artırdıklarını belirten Demirtaş, üyelere ürünlerine özel olarak hazırladıkları yabancı pazar araştırmaları ile potansiyel alıcı bilgilerini sunduklarını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: “2016 yılı içerisinde odamıza başvuran 50 üyemiz için bu butik çalışmayı hazırlayarak kendilerine sunduk. Üyelerimiz, bu hizmetimizden bedelsiz olarak faydalanabiliyorlar. Geçtiğimiz aylarda Uzakdoğu ülkelerine (Hindistan, Güney Kore, Vietnam), Latin Amerika ülkelerine (Brezilya, Arjantin, Meksika, Şili) ihracat olanaklarını anlatan seminerler düzenledik. Yine nisan ayında ihracatçılarımızın sıklıkla karşısına çıkan ve onların yurt dışı pazarlara girişlerini zorlaştıran sorunlar olan Tarife Dışı Engeller konusunda bir seminer yaptık. 2016 yılı bitmeden, artık gelenek haline getirdiğimiz, üyelerimizin ihracatlarını gerçekleştirirken yararlanabilecekleri devlet destekleri hakkında bilgilenme fırsatı bulacakları Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri’nin 5.’sini düzenleyeceğiz. Üyemiz yeter ki fuarlara katılmak, yeni pazarlar bulmak istesin. Biz onlara ücretsiz olarak her türlü desteği vermeye hazırız.”