TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Bütün kararların oybirliğiyle alındığı meclise 30 Ekim depreminde orta dereceli hasar alan ve yıkılıp yıkılmaması konusunda büyük tartışmaların yaşandığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ile ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) tarafından hazırlanan rapor oldu.
Hasar gören belediye binasına ne olacağı İzmir gündemini meşgul ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, binanın yıkılıp yerine sembolik bir yapı yapılmasını önermiş ve öneri mecliste oybirliğiyle kabul eidlmişti.
Kararın ardından TMMOB’a bağlı odalar yapının tarihi ve simgesel bir yapı olmasına vurgu yaparak yıkım yerine güçlendirme yapılmasının daha doğru olacağını önerisinde bulunmuştu.
Depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin talimatı ve konuya ilişkin imzalanan protokol kapsamında İTÜ eski öğretim üyesi Dr. Barış Erkuş Büyükşehir Meclis oturumunda rapor ile ilgili sunum yapmıştı. Erkuş, yapı için günlendirmenin uygun olmayacağının altını çizmiş ve yakım önerisinde bulunmuştu. Yapının zemin yapısını gerekçelerinden biri olarak sunan Erkuş, güçlendirme maliyetinin yüksek olmasından dolayı yıkılmasını daha doğru olacağını söylemişi.
Sunumun ardından İzmir kamuoyu yine ikiye ayrılırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuya ilişkin net mesaj vermiş ve “Bina yıkılacak” demişti.
HEYET KURULACAK!
Açıklamalar sonrası Erkuş'un açıkladığı rapor hakkında kesin bir sonuç olamdığı iddiaları gündeme gelirken, Ağustos ayı olağan Meclis oturumunda da konu yeniden meclis gündemine geldi.
Oturum başlangıcında konuşan Özuslu konuya ilişkin bilgilendirme yaptı ve “Gündeme geçmeden önce bir konuya değinmek istiyorum. Bildiğiniz gibi 30 Ekim depreminde büyükşehir belediyesi ana hizmet binasının hasar görmesi ve sonrasındaki gelişmeler ve daha önce yaptığımız meclislerde de meclisimizin irade olarak o binada belediye faaliyetlerinin sürdürülmesinin zararlı olacağı kanaati vardı. Bunun yanında konuyla ilgili rapor hazırlanması için 2 öğretim üyesine rapor hazırlanması için vazife verilmişti. Rapor sunulmadan önce bir ara sunum burada yapılmıştı. İTÜ Afet Yönetim Enstitüsü’nün İBB deprem güvenliğine ilişkin hazırladığı teknik rapor şu an elimde. Bu rapor, yarın birimlerimiz tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Raporun bizlere söylediği konu, iki temel blokta 15 santimetrelik bir çökme olduğu ve bunun güçlendirilme çalışmamalarının mümkün olduğu ama esas itibariyle bu iki blokla ilgili bunun yapılamamış gerektiği raporda ayrıntılı bir şekilde verilmiş. Bu iki bloğun yıkılmasıyla ilgili bir kanaat var. Diğer blokların güçlendirilebileceği ancak bunun maliyetini yeniden yapımının çok çok üstünde olacağına belirtiliyor. Bu ifadeler ışığında İBB olarak binamızın yıkılarak yerine ilgili uzmanlar ve kuruluşlardan oluşturulacak bir danışma kurulunun alacağı kararla orada o yıkımdan sonra nasıl bir bina olacağı da bu heyetin vereceği kararla ortaya çıkacak. O heyetin yönlendirmesi sonucunda da süreç devam edecek. Deneyimli kişilerden çıkacak kararla orada güzel bir bina yapılacaktır” dedi.