TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İYİ Parti İzmir teşkilatı, partinin İzmir İl Başkanlığı’nın düzenlediği iftar yemeğinde bir araya geldi.
İftar programına, ev sahibi sıfatıyla İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’ın yanı sıra İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, il yöneticileri ve ilçe başkanları katıldı.
Kısa bir açılış konuşması yapan İl Başkanı Kırkpınar, Ramazan ayının yardımlaşma ayı olduğuna dikkat çekerken yoksullara yardım etme ve dayanışma mesajı verdi.
DERVİŞOĞLU: TBMM’NİN NE OLDUĞUN İDRAK ETTİKLERİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Programda konuşan Dervişoğlu, dün meclis toplantısı sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir programda konuşmasını eleştirdi ve “Dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramıydı. Egemenliğin başaklarına nasıl devredildiğine dair işar etlendirmelerinde bulundular. Çocuklarına bayram hediye eden tek millet olma özelliğimizle çocukların kutladığı değil büyüklerin kullandığı bir bayrammış gibi davranmaya çalıştılar. Böyle durumlarda TBMM özel bir gündemle toplanırsa o güne layık bir oturum gerçekleşmesi icap eder. TBMM Başkanı’nın riyasetinde toplandı ve meclis başkanı meclise hitap etti. Arkasından AKP Grup Başkanı İsmet yılmaz Bey hitabı sürdürdü. Bu sırada saat 14.30’da biz televizyonlarda sayın cumhurbaşkanının başka bir alternatif programda konuştuğunu öğrendik. Bunun TBMM iradesine yapılan bir saygısızlık olduğunu söyledik .Biz cumhurbaşkanının böyle özle günlerde Anıtkabir’e gitmemesine alışığız, 20 yıldır yadırgamıyoruz. Ama 23 Nisan’da TBMM’ye yaptığı saygısızlığı asla kabul etmemiz mümkün değildir. Ne zaman demokratik geleneklerimizden kaynaklı bir şey söylesek yeni çıkardıkları kanunların arkasında saklanarak bize cevap veriyorlar. TBMM’nin ne olduğun idrak ettiklerini düşünmüyorum. TBMM tarihin zor şartlarında kurulmuştur ve o dönemde dünyada 200 ülke varken sadece 15’inde meclis bulunuyordu. O dönemde bizi bu 15 ülke arasına sokan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Bu meclis, sadece kurtuluş mücadelesi vermemiş, aynı zamanda 53 ülkenin verdiği bağımsızlık mücadelesine de tarih sahnesinde bıraktığı izlerle hizmet etmiştir. Bunu anlamayanlar, göremeyenler, toptancı tarih şuuruyla meseleleri anlayamayanlar bir tek şeyler övünebilirler. ‘Biz geldik böyle oldu’ diyebilirler. Ama ben de onlara buradan sesleniyorum. Geldiğiniz böyle oldu. Bu devran böyle gitmeyecek ve bu iş böyle sürmeyecek Bu inanç ve kararlılığı sizlerden alıyoruz” dedi.
“ERMENİ DEYİNCE ÇETELERİ AKLIMIZA GETİRMİYORUZ”
HDP’li vekil Paylan’ın kanun teklifini de sert bir dile eleştiren Dervişoğlu, Türkiye’de ayrımcılık yapılamayacağının da altını çizdi ve “Dün 23 Nisan’dı bugün 24 Nisan. Ermeni tehcirinin yıl dönümü. Bu yönetimin basiretsiz uygulamaları yüzünden TBMM’de bir milletvekili tarafından soykırımın tanınması için bir kanun teklifi verildi. Biz Ermenilerle yeni tanışmıyoruz. Yaşadığımız olayları bugüne taşımak niyetinde değiliz. Türkiye olarak bu konuda belirlenmiş bir politikamız var. Tarih boyunca ne olmuşsa elbette ki devletler birbirlerine arşivlerini açarlar ve kim doğru kim yanlış yapmış tespit edilir. Ayrıca bu olaylar yaşandığı dönem şartları içinde değerlendirilir. Biz Ermeni deyince yaşadığımız bu yüzyılda aklına taşnak ve hınçak çetelerini getirenler değiliz. Meral Akşener bu milleti nasıl kucakladıysa biz de o şekilde kucaklıyoruz. Bu nedenle birtakım ayrılıklar ve farklılıklar münasebetiyle din, köken ve mezhep üzerinden yapılan ayrıştırmaları İYİ Parti olarak kabullenmemiz mümkün değildir. Bu cumhuriyeti hep birlikte kurduk. Bu cumhuriyetin istikbali hepimize emanet” ifadelerini kullandı.
ÇIRAY: TÜRK MİLLETİNİN YÜZÜ HİÇ BU KADAR KIZARTILMAMIŞTI
Ermeni soykırımına ilişkin merkezi iktidarın tavrını eleştiren bir konuşma yapan Çıray, HDP’li Milletvekili Garo Paylan’ın “Ermeni Soykırımı’nın tanınması” önergesine de sert tepki gösterdi ve “Bu gördüğümüz tablo iktidar yolunda ne kadar hızlı yürüdüğümüzün göstergesidir. Dün 23 Nisan’dı. Egemenlik ve Çocuk Bayramı. TBMM’nin kuruluşunu kutladık. TBMM’nin arkasında egemenlik kayıtsız şartsız milletindir yazar. Geçmişte, Türkiye’yi büyük devlet insanlarının yönettiği zamanlarda muhteşem kutlamalar olurdu. Ne yazık ki 16 Nisan şaibeli referandumuyla geçtiğimiz ucube sistemiyle birlikte parlamentoya yaraşır ve millet iradesine yaraşır törenler göremiyoruz. Bırakın tören yapmayı AKP’nin genel başkanı alternatif bir tören düzenliyor. Geçen 23 Nisan’ı da unutmak mümkün değil. Geçen 23 Nisan’da ABD başkanı Biden’ın adamları Türkiye’nin cumhurbaşkanının danışmanlarını arayarak onların çok istediği telefon konuşmasının gerçekleşeceğini ifade ettiler. Ama şunu da iade ettiler; Biden Erdoğan’la konuşacak ama Ermeni soykırımını da tanıyacak dediler. Ve Erdoğan Biden’in telefonuna çıkma yanlışı yaptı. Geçmişte hiçbir yabancı devlet başkanı Türkiye’ye böyle hakaret etme cesaretini göstermemiştir. Ne yazık ki bu görüşme yapıldı ve ardından Biden çıkıp sözde soykırımı tanıdığını açıkladı. Buna mukabil bugün Türkiye’yi yönetenler birkaç beyanatla bunu geçiştirmeye çalıştılar ama NATO’da Biden’le görüşmekten geri almadılar ama görüşme yapmama kararı almalıydılar Türkiye’yi soykırımla suçlayacak insan daha anasının karnından doğmadı. Bu iktidar zamanında Türkiye, hiç bu kadar küçük düşürülmemiş ve Türk milletinin yüzü bu kadar kızartılmamıştı. Bunun yanında Türkiye’de öldürülmüş bir gazetecinin dosyasını Suudi Arabistan’a göndererek egemenlik hakkımız Suudi Arabistan’a devrettiler. Baktılar ki Rusya’dan, Mısır’dan özür dileyen bir Türkiye…. Böyle bir konjonktürde hayal edemeyeceğimiz bir şe oldu. Dün itibariyle TBMM’de bie milletvekili soykırımın tanınması için önerge verdi. Bunu şiddetle kınıyoruz. Ve ilk seçimlerde Türkiye’yi kurtarmayı bir borç biliyoruz. Bunlar Türksüz Türk siyaseti yürütmeye çalışıyorlar. Bunlar Türk milletçiliğini anlamamışlar. Ama Türk milliyetçiliğini ayaklandırıp bunlara Türk milliyetçiliğini anlatacağız” diye konuştu.