Ege Postası
Geri

İYİ Parti Özlale, Meclis danışmanlarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekti

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; Meclis danışmanlarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, “Bu arkadaşlarımızın ve özellikle de danışmanların çok haklı talepleri var, onları da izin verirseniz biraz okumak istiyorum, yüzde 100 katılıyorum şuna: Birincisi, emek veren, güvencesiz ve esnek koşullarda yıpranan danışmanlar iş sonu tazminatına sahip değiller. Bu Avrupa Sosyal Şartı’na, ILO’ya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı” dedi.
İYİ Parti Özlale, Meclis danışmanlarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekti
Haberler / Politika
27 Ekim 2023 Cuma 23:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bütçeleri görüşülüyor. İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, Meclis’te çalışan danışmanların sorunlarına değinerek, şunları söyledi:

“Bizler eğer Türkiye’de emeğe sahip çıkacaksak, daha iyi bir çalışma ortamını topluma göstermek istersek bizlerle beraber çalışan emekçilerin de hakkını savunmalıyız. O emekçilerle beraber biz burada yasama faaliyetlerini yürütüyoruz. Bizler bizim danışmanlarımız olmasa, grup danışmanlarımız olmasa, burada stenograflar olmasa, idari çalışanlar olmasa yaptığımız işin onda 1’ini bile yapamayız. Bu arkadaşlarımızın ve özellikle de danışmanların çok haklı talepleri var, onları da izin verirseniz biraz okumak istiyorum, yüzde 100 katılıyorum şuna: Birincisi, emek veren, güvencesiz ve esnek koşullarda yıpranan danışmanlar iş sonu tazminatına sahip değiller. Bu Avrupa Sosyal Şartı’na, ILO’ya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı. İlk önce bunu bizim mutlaka düzeltmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz 27’nci Dönemde Sayın Şentop, İş Sonu Tazminatı Kanun Teklifi getirmişti ve o büyük bir umut yaratmıştı fakat bu sonrasında rafa kalktı. Bu da danışmanları, Meclis çalışanlarını çok büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Bunun mutlaka bu dönemde giderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Peki, başka ne yapılmalı? Mutlaka maaş̧ göstergeleri artırılmalı, tazminat hakkı olmadan; esnek, güvencesiz, yıpranma payı almadan çalışan bu arkadaşlarımızın maaşları yıllar içerisinde eski satın alma gücünden uzaklaşmış̧, buna mutlaka bir iyileştirme getirmemiz gerekiyor. Bunun dışında danışmanlara kadro verilmesi yine onların çok haklı taleplerinden bir tanesi.

Bugün belediyelerde özel kalem kadrosunda çalışan bir birey altı ayda devlet memuru kadrosuna sahip olurken aynı şey bizlere yardımcı olan, bütün bu faaliyetlerde yardımcı olan danışmanlarımız için maalesef geçerli değil. Bu güvencesiz ve esnek çalışmaya mutlaka son verilmeli. Bakın, danışmanların iş sözleşmelerinde ‘Çalışma saat ve koşulları milletvekili tarafından belirlenir’ ibaresi bulunmaktadır. Bu iş hukukuna, iş huzuruna, çalışma huzuruna aykırı bir ibare. İnsana yakışır iş ilkesiyle bunun bağdaşır bir tarafı yok. Dolayısıyla, bence bu ibarenin kaldırılması gerekiyor. Ayrıca aynı görevde bulunan danışmanların farklı standart çalışma koşullarına maruz kalması da bizim bu dönemde mutlaka düzeltmemiz gereken olumsuzluklardan bir tanesi ve tabii ki kamu kurumundan gelen geçici görev danışmanlarının özlük hakları alması, bu da önemli şeylerden bir tanesi. Burada ağır çalışma koşulları altında kendi kamu kurumlarındaki sınavlara çalışamıyorlar, burada danışmanlarımızın işini layıkıyla yapan danışmanlarımızın ne kadar yıprandığını biliyoruz. Dolayısıyla, bu konularda da kendilerinin durumlarının iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası