ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de yaşanan grev çıkmazı giderek artıyor. İZBAN tarafından önerilen zam oranlarını kabul etmeyen işçiler bugün de eylemdeydi. Krize çare arayan İZBAN yönetimi TCDD emeklisi emekli 12 taşeron makinisti göreve çağırırken, Çiğli-Aliağa arasında kısıtlı seferler ile ulaşımı yeniden sağlamaya çalıştı.
İZBAN TAŞERON MAKİNİSTLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI
İZBAN grevinde 3'üncü gün geride kalırken, şirket ve sendika arasında yine anlaşma sağlanamadı. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun zam oranını yüzde 15'e çıkardıklarını duyurması ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da devreye girmesine karşın kriz halen çözülemedi. Kesintiye uğrayan ulaşımı takviye etmek amacıyla konan ek otobüs seferlerine karşın dün meydana gelen olumsuz hava koşulları sonrasında vapur seferleri iptal edilirken olan yine vatandaşa oldu. Krize çare arayan İZBAN yönetimi, işçilerle anlaşmak yerine tren seferlerini başlatmak üzere eski makinistleri göreve çağırdı. Sabah saatlerinden itibaren kısıtlı sayıda trenle sefere çıkmayı amaçlayan İZBAN Aliağa-Çiğli arasında görev yapmak üzere TCDD emeklilerinden yardım istedi. Göreve yeni başlayan makinistleri eğitmek üzere uzun süre önce taşeron olarak yeniden işe alınan 22 emekli memurdan 12'si aksayan ulaşıma çare getirmeye çalışacak.
SENDİKADAN SERT AÇIKLAMA: GREVE DEVAM EDECEĞİZ
Talepleri karşılanana kadar greve devam edeceklerini duyuran Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, "İZBAN ile yeni bir görüşme yapmadık, grev devam ediyor. İşçinin işverene tepkisi giderek artıyor. Sonuçta bizi greve götüren süreç işverenin tavrından kaynaklanmaktadır. Henüz taleplerimizi karşılayan herhangi bir zam önerilmedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yüzde 15'lik zam açıklaması gerçeği yansıtmıyor. Yüzde 3'lük artış performans primi olarak maaşlara yansıyacak tutardır, ücret artışı değildir. Bizim talebimiz yüzde 22'dir. Hakkımızı alana kadar grevi sürdüreceğiz. Aksi halde görüşme olmayacaktır, grev devam edecek. Bize sunulan teklif halen yüzde 13'te durmaktadır. 105 kişilik grupta yer alan ve en düşük ücret alan arkadaşlarımızın bin 616 lira olan maaşının bin 900 lira seviyesine çekilmesini ve diğer ücret gruplarının da kademeli olarak yükseltilmesini istiyoruz. Bunun yanında 90 gün ikramiye hakkımızı istiyoruz. Metroda aynı işi yapan personel bizdeki gruplara göre yüzde 8, 18 ve 30 oranında yüksek maaş alıyor. Biz ürettiğimizden pay istiyoruz. Yaklaşık 300 kişi için istediğimiz zam oranı aylık 56 bin liraya tekabül etmektedir. Hesap ortada" dedi.
İŞÇİYE 56 BİN LİRA YOK AMA...
Toplu ulaşıma büyük darbe vuran ve 11 kilometrelik raylı sistem ağını devre dışı bırakan anlaşmazlık sürerken, İZBAN'daki bazı harcama rakamları da işçileri haklı çıkardı. Aylık toplam 56 bin liraya denk gelen oranda zam isteyen yaklaşık 350 işçi İZBAN'ın yatırım ve maliyet rakamlarını örnek gösterdi. Greve giden çalışanlar sadece 2012 yılında satın alınan yeni tren vagonlarına toplam 340 milyon lira harcandığını hatırlattı. TCDD'nin 2015 yılı sonunda açıkladığı İZBAN A.Ş. bütçesine göre, kurumun 1 Ocak 2016 itibarı ile 1 milyon 307 bin lira faiz geliri bulunurken, ticari alacakları ise 5 milyon 348 bin liraya ulaşıyor. Çalışanlar ayrıca yine geçtiğimiz yıl bilgisayar programlarına senelik 147 bin 146 lira harcayan İZBAN yönetiminden adalet beklediklerini ve hakları olan ücretleri istediklerini belirtti.
ESHOT'TAN DUYURU
ESHOT Genel Müdürlüğü, İZBAN'daki grev nedeniyle hizmete soktuğu Aliağa Aktarma ile Egekent Aktarma Merkezi arasında hizmet veren geçici otobüs hattının, İZBAN'ın Aliağa İstasyonu ile Çiğli İstasyonu arasında yeniden seferlere başlamasının ardından iptal edildiğini açıkladı.
11.11.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere grev öncesindeki güzergahlarında hizmet vermeye devam edecek hatlar şunlar:
44 No.lu FOÇA-HATUNDERE AKTARMA
745 No.lu YENİ FOÇA-BİÇEROVA AKTARMA
752 No.lu BURUNCUK-HATUNDERE AKTARMA
753 No.lu GERENKÖY-BİÇEROVA AKTARMA
ESHOT yetkilileri, Kuzey aksında yolcu yoğunluğuna paralel olarak 800 no.lu Menemen Aktarma-Otogar ve 802 no.lu Egekent Aktarma-Konak hatlarına ilave otobüs tahsisinin devam edeceğini, Güney aksında ise grev sürecine ilişkin düzenlemelerde herhangi bir değişiklik yapılmadığı kaydetti.