Ege Postası
Geri

İZSU Genel Kurul toplandı: 110 milyon avro borçlandı

İZSU Genel Kurulu bugün toplantı. Genel Kurul toplantısında İZSU'ya yatırımlarla kullanması için 1110 milyon Avro ve 678 milyon TL borçlanma yetkisi verildi.
İZSU Genel Kurul toplandı: 110 milyon avro borçlandı
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Ekim 2023 Pazartesi 20:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İZSU Genel Kurulu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde toplandı.

KREDİ KULLANIM İÇİN OY BİRLİĞİ

Genel Kurula bütçeye ilişkin gelen iki önerge de oy birliğiyle geçti. Önergelere ilişkin söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Köklü, “Kurulumuza 2 önerge geldi. İkisi de borçlanmayla ilgili önerge. Birinci önerge İller Bankası’ndan gelecek olan 110 milyon Avro bir kaynak. Komisyondan oy birliğiyle geçti. Tamamen yatırımlara kullanılacak bir kaynak. Alsancak bölgesinden başlamak üzere yağmur su hatları, Eşrefpaşa, İnönü Caddesi şekliyle 3 bölgede değerlendirme yapılacak. İkincisi ise, iç borçlanmayla ilgili. İZSU’nun 1 milyar 78 milyon liralık bir borçlanma yetkisi var. Bunun 400 milyon lirasını kullanmış bulunuyoruz. 678 milyon kiralık kredi kullanım hakkı daha var. İzmir’e faydalı olmak üzere birçok projemiz var. İller Bankası’ndan gelecek gelirin de büyük bir çoğunluğu Çiğli 4. Faz için kullanılacak. İç borçlanmayla ilgili 120 milyon lira Akbank’tan, 170 milyon lira da Yapı Kredi Bankası’ndan netleşmiş kredi kullanımı var. Yüzde 21.15 faiz oranıyla anlaşıldı. İller Bankası’ndan gelirin de henüz netleşmiş vadesi yok ama 20 yıla vuran bir vade olması mantıklı geliyor” dedi.

“ENGEL DEĞİL, DESTEK VERİYORUZ”

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise söz alarak, “Bu ay yatırımlara dönecek olan bir tanesi Dünya Bankası’ndan 110 milyon Avro ve 20 yıl vadeli bir kredi. Bu kredinin teminatı İller Bankası. Yani merkezi hükümetin İzmir projelerine engellemesi olmadığı gibi grubumuzun da desteği devam etmekte. Diğeri ise, İZSU’nun kullanacağı ve 4. Faz için harcayacağı ki bugüne kadar 586 liraya ihale edindi,86 milyonu ödenmiş, 500 milyonu hala ödenmesi beklenen bir proje. 9 yıldır bu kentin beklediği İzmir arıtmasına öneli katkı sağlanacak bu kredi yine İller Bankası’nın teminat mektubu aracılığıyla kullanacak kredidir. Grubumuz olarak bu 2 krediye de İzmir’in kronikleşmiş olan sorunlarına kullanacağı için oy birliği verdik” diye konuştu.

“4 YILLIK PERFORMANS OLUMLU DEĞİL”

MHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Umutlu ise, “Karara oy birliğiyle katkı sunduk ancak İZSU 4 yıllık performansı hiç olumlu değil. İnşallah Bakırçay’ımız eskisi gibi tertemiz akar. Çalışmayan artırma sorunlarımız sona erer. 4 milyar TL civarı bir borçlanma. Çoğu birkaç ilçe belediyesinin bütçesi boyutunca ciddi bir borçlanma.  Bu kaynağın doğru kullanılmasını temenni ediyorum” dedi.

“ALTYAPI YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR”

CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü şehrin altyapısına ilişkin yatırımlarını arttırarak sürdürüyor. Tunç Soyer’in döneminde bu yatırımlar daha da arttı ve İzmir’in uzun zamandır devam eden sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Diğer meclis grubu arkadaşlarımızla zaman zaman aramızda anlaşmazlık olsa da İzmir’in yatırımla ilgili faaliyetlerini ve daha iyi bir kent yaşamını onların da arzuladığını biliyorum, kendilerine de destekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

 Son olarak söz alan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “İzmir’in önemli 2 problemi için yaratılan bu kredi İzmir’in daha yaşanılır bir kent olması yolunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarını ciddi şekilde arttırmıştır” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası