Ege Postası
Geri

İZSU bütçesi görüşmeleri sona erdi

İZSU Genel Kurulu'nun ikinci oturumunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Cemil Tugay, " Ankara'dan buraya bakanlar İzmir'i tanımıyorlar, kıymetli insanların yaşadığını anlamıyorlar, anlasalardı siz kirlettiniz siz temizleyin gibi bir ifadeyi kullanmazlardı. Çevre Bakanlığına İzmirlilerin vergileri gitmiyor mu. Siz, biz diye bir şey yok. İzmir, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kentidir. Biz hepimiz bu yüce milletin bir parçası olarak ülkenin her problemine eşit gözle bakarız, seçimde bize oy verdi mi diye bakmıyoruz. Böyle bir vicdansızlık olabilir mi! Belki bin yıl içinde oluşmuş bir sorundan bahsediyoruz. İzmir'de yaşayan, İzmir'in 70'li yıllarını yaşayan herkes körfezin o tarihlerde de kirli olduğunu bilir. Kokuyordu o tarihte de. Büyük kanal projesiyle biraz düzelme oldu. Oturup geçmişle uğraşmanın bir anlamı yok" dedi.
İZSU bütçesi görüşmeleri sona erdi
Haberler / Yerel Politika
22 Kasım 2024 Cuma 22:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İZSU Genel Müdürlüğü’nün 35 milyar 500 milyon liralık 2025 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programı genel kurul toplantısında oyçokluğu ile onaylandı.

Altyapı yatırımlarına ayrılan payların öne çıktığı bütçede, İzmir Körfezi için ayrılan kaynak ise 7,5 Milyar TL olarak belirlendi. 

İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılı bütçesinin önemli bir bölümü körfez için kullanılacağı aktarıldı. Dip tarama ve çamur çıkarma çalışmalarına ayrılan 420 milyon TL ayrıldı. 

İSRAF EDİLEN HER KAYNAK İZMİRLİLERİN CEBİNDEN ÇIKIYOR! 

AK Parti'li Ercan Tekin AK Parti grubunun ret verme sebebini anlatan konuşmasında, " Bütçelerle ilgili işiniz zor çünkü geçmiş 5 yılın ve hatalı bakış açıların yükü sırtınızda. İZSU, Aziz Kocaoğlu döneminde kar ederken sonra bırakın kar ve zararı çevre felaketine neden olan bir kurum haline geliyor. Suya her yapılan zam, hatalı yapılan işlerin bedeli İzmirli’nin cebinden çıkıyor. Bizler bu bütçeyi yüzde 30’luk su bedellerine zam öngörüsü ile yapıyoruz. Bütçeye baktığımızda zam artış ile bütçe artışı aynı gitmiyor. Bu ne demek? İleride zam yapmanız demektir. İsraf edilen her kaynak İzmirli’nin cebinden gitmektedir. Gelir ve gider bütçesi denk değil ve borç alarak denkleştireceğiz. Bir şey yapmaya çalışmak kolay değil ama kusura bakmayın bütçe disiplini çok önemli. Doğru olmayan bir bütçe çalışması yapıyoruz. Hatalar, mevcut bütçeyi daha etkisiz olmasına sebep olmuyor mu? Bunun yeterli olmadığını bizler gibi sizler de biliyorsunuz. Sizin kadrolarınızın, meclisimizin de desteği ile geçmişte yapılan hatalara bakarak İzmir’i hak ettiği yatırımlara kavuşturacağınıza inanmak istiyoruz" dedi.

İZSU'NUN İHALELERİ ANKARA'YA... 

İZSU'ya kesilen cezalara ilişkin açıklama yapan AK Partili Uğur İnan Atmnaca, " Bu cezalar keyfi değil. Yasalardan gelen sorumlulukların yerine getirilmemesi sebebiyle bu cezalarla kaşı karşıya kalıyoruz. UKOME yönetmeliğine uymamak ciddi bir sorun. Bununla ilgili 2 yurttaşımız hayatını kaybetti. Benim bununla ilgili önergeye yeterli düzeyde cevap verilmedi. İZSU'nun yaptığı ve ne hikmetse çoğunluğu İzmir dışında olan mal ve hizmet alımları var. Aynı gün ve tarihte yapılan 5 tane iş makinası kiralaması aynı firma ve hepsi Ankara. Sizin döneminizde yapılmış ihalaler. Biz Türkiye'nin en pahalı suyunu İzmir'den satıyoruz ama parayı Ankara'ya veriyoruz. Ben bunu adaletli bulmuyorum" dedi. 

MENEMEN İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? 

CHP'li Candaş Yeter ise yanıt olarak, "Menemen Belediyesi'nin 21B kapsamında gerçekleştirdiği 153 milyon TL tutarındaki Menemen Merkez Kütüphanesi ile ilgili olarak Uğur Bey ne düşünüyor?" dedi. 

SÜREKLİ YAPILIYOR GİBİ SÖYLÜYORSUNUZ AMA... 

Başkan Tugay ise yanıt olarak, "İhaleler yapılırken itirazlar oluyor. Bu sebeple geç başlıyor. O dönem hizmetler aksamasın diye ihaleyi daha önce alan firmalara 21B ile kısa süreli ihale veriliyor. Siz sanki sürekli yapılıyor gibi söylüyorsunuz. Normalde ihalelerin büyük çoğunluğu açık yapılır. İZSU bu konuda titizdir" ifadelerine yer verdi. 

TUGAY’DAN MHP’YE: BAKANA SÖYLEYİN KREDİ İMZASINI ATSIN, SORUN ÇÖZÜLÜR

MHP Meclis Üyesi Hilal Sadıkoğlu Akar, Aliağa Şakran’da altyapı olmaması konusunda eleştiride bulundu. Eleştiriye cevap veren Tugay, “Göreve gelmeden önce İZSU’da arkadaşlar bana paket arıtma ile geçici olarak sorunu çözebileceklerini sonra kalıcı arıtma yapabileceklerini söylediler. Ama şimdiki bürokratlarımız paket arıtmanın burada başarılı olmayacağını söyledi. Daha önceki yönetimin bana söyledikleriyle onu söylemiştim ama yeni arkadaşlarımızla birlikte kalıcı altyapı için hızlıca çalıma kararı verdik. Ancak bir sorunuz var ve siz bize yardımcı olabilirsiniz. Lütfen olur çok rica ediyorum. Aliağa’da MHP’li başkanımızı çok taktir ederim, Sizler bize yardımcı olmak ister misiniz? Kredi onayını bekliyoruz. Hazine Bakanı’nı tanırsanız, tanırsınız… Ulaşabiliyorsanız ulaşırsınız da ama biz ulaşamıyoruz. Sizlerden, AK Partili siyasetçilerden eleştirileriniz kadar çözüme de katkı sunmanızı istiyoruz” dedi.

ELEŞTİRİNİZ KADAR GÖREVİNİZİ YAPIN! 

Protokol ile projenin Aliağa Belediyesi’ne devredilmesi önerisinde bulunan Sadıkoğlu Akar’ın söylemleri üzerine yeniden konuşan Tugay, “Kanun ve mevzuat olarak buna izin vermez. Sizler ilçe belediyesisiniz. Bilmediğiniz belli böyle şeyler söylemeyin. Yardımcı olmak istiyorsanız söyleyin krediyi imzalamayan Hazine Bakanlığı’na imzalasın ve sorun çözülsün. İmza atmamak engel olmamakta nedir. Bakana söyleyin o kredi için basit bir imza atacak ve sorun çözülecek. Eleştiriniz kadar görevinizi de yapın” diye konuştu.

KATRANI KAYNATSAN OLUR MU ŞEKER... 

İzmir Körfezi'ne ilişkin gelen eleştirilere yanı veren CHP'li Mustafa Özuslu, "4. faz Nisan ayında bitecek. Ancak Körfez temizlenmeyecek. Körfez'in kirletilmemesi başka iş... İkisini birbirine karıştırmamalıyız. 8 aydır görevi devralan başkanımıza destek olacağız. Bir eleştiri cümlesi, teşbihte hata olmaz. Anlayan anlayacak nereye gittiğini. Katranı kaynatsan olur mu şeker, cinsini sevdiğim cinsine çeker" dedi. 

‘İÇME SUYU OLMAYAN KÖYLER VAR’

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise 76 dakikalık uzun bir konuşma gerçekleştirdi. Yıldız konuşmasında, “Yüzde 55’lik bir bütçe artışı… 830 milyon dolara yakın bir bütçe. Ciddi bütçe artışı olan bir performans önümüze geldi. İçme suyu temin etmek için 6.9 milyon kaynak ayırıyoruz. Yeni su kuyuları aramada az bir bedel ortaya koymuş durumdayız. Yağmur suyunda 821 kilometreye ulaşmış. 3 yılda 98 kilometre hat yapılmış. Bu çok az. Bu bizim hızlı çözmemiz gereken bir sorunumuz. Geçmiş 30 yıl içinde biz bütünleşik sistemin yarattığı sorunu acil eyleme almalıyız. AK Parti Dünya kredisinin sağlanması dışında proje ne zaman ortaya çıkacak diye takip ediyoruz. Atık suda 750 kilometre ilave koymuşuz 3 yılda. Buca’nın içme suyu olmayan köyleri var” dedi

TABLO SİZİN KABAHATİNİZ!

27 milyar gelir bütçesinin 20 milyar 500 milyonu su satış gelirlerinden olduğunu belirten Yıldız, “Bu gelirin yüzde 58’i konutlardan.  Herkesin evinden aldığınız 5 milyar lirayı doğru kullansaydınız cebinize kalır. İZSU bu bütçede yönetimsel hataların bedelini İzmirlilerin sırtına yüklemiş ve İzmirli’nin parasını doğru yönetmeyen anlayışı göstermiştir. Ortaya çıkan tabloda kabahatli sizsiniz. Fantezi yapıp Körfez kendi kendine temizleyen, Gediz’e bakan da ihaleleri yapmayan da sizdiniz” ifadelerini kullandı ve performans ile bütçeye ret oyu vereceklerini söyledi.

‘İZSU’YA DAHA FAZLA ELEKTRİK FATURASI GELECEK’

Eleştirilere yanıt veren Tugay, ‘Konutlarımızın ortalama su tüketimi aylık 9 metreküp’ diyerek, “Kümülatif ortalama yüzde 45 değil yüzde 26 zam yapıldı. Hesaplarınızı yaparken şunu da merak ediyorum, zam 1 Ocak 2025 itibariyle. 1 Ocak’ta diğer şehirlerde zam yok mu? Bizim ülkemizde enflasyon yüzde kaç? Enflasyona İzBB ya da İZSU mu neden oluyor? İZSU, nereden kaynak bulacak? Elektrik giderlerimizi düşürmeniz mümkün mü? Hatta son yapılan düzenleme ile İZSU gibi fazla elektrik tüketen kurumlara daha fazla fatura gelecek” diye konuştu.

SÜREKLİ KONUŞMANIZ RAHATSIZ EDİCİ 

Körfez’e ilişkin konuşan Cemil Tugay, “Körfez kirliliği ile ilgili konuyu oturtamadık. Siz arıtma diyorsunuz ama geçmişe bir şey diyemem şu anda arıtma ile ilgili Körfez kirlenmiyor. Kararlıyız, arkadaşlarımızla bu konuyu çözeceğiz. Körfez’in kirlenmesini artırmadan başka bir sorun yokmuş gibi sürekli konuşmanız çok rahatsız edici. Körfez göle döndü dediniz ya nehrin biriktirdiği alüvyonlar buna neden oluyor. Birikiyor birikiyor sirkülasyonu da engelliyor” açıklamasını yaptı.

ENFLASYONUN ALTINDA ARTIŞ YAPTIK!

Su fiyatlarındaki artışa değinen Tugay, “Halkımıza enflasyonun altında bir su artışı yaptık. Elimizden geldiğince az yansıtmaya çalışıyoruz. İzBB geçtiğimiz gün 145 bin metreküp su tüketirken 84 bin metreküpe düşmüş. Tesadüfle mi? Hayır. Bununla ilgili birim oluşturduk. 2025 için yüzde 30 daha az kullanım hedefliyoruz. Arkadaşlarımız bunun için özel çim türü buldu, getirttik çoğaltacağız” ifadelerini kullandı.

YALAN VE İFTİRAYA UĞRAMAKTAN GINA GELDİ

Tugay, Boztepe'nin Tunç Soyer söylemlerinin ardından yükselen tansiyona yönelik de konuşarak, "Tunç Bey çok tatlıydı, aşkla yönetiyordu, enerjikti, sizde bunu göremiyorum diyor. Ne demek bu, İZSU'yla bunun ne alakası var. 4. fazın inşaatını durdurunuz diye yalan söylüyor, yüzde 15 seviyesindeydi biz geldiğimizde inşaat durmuştu, biz başlattık faaliyete alacağız. Yalan ve iftiraya uğramaktan gına geldi. Körfezin kirlenmesinde arıtmadan başka sebep yokmuş gibi konuşmanızdan gına geldi. Biz arıtmayı, yağmur suyunu hallediyoruz. 41 kilometre az değil. Ankara'dan buraya bakanlar İzmir'i tanımıyorlar, kıymetli insanların yaşadığını anlamıyorlar, anlasalardı siz kirlettiniz siz temizleyin gibi bir ifadeyi kullanmazlardı. Çevre Bakanlığına İzmirlilerin vergileri gitmiyor mu. Siz, biz diye bir şey yok. İzmir, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kentidir. Biz hepimiz bu yüce milletin bir parçası olarak ülkenin her problemine eşit gözle bakarız, seçimde bize oy verdi mi diye bakmıyoruz. Böyle bir vicdansızlık olabilir mi! Belki bin yıl içinde oluşmuş bir sorundan bahsediyoruz. İzmir'de yaşayan, İzmir'in 70'li yıllarını yaşayan herkes körfezin o tarihlerde de kirli olduğunu bilir. Kokuyordu o tarihte de. Büyük kanal projesiyle biraz düzelme oldu. Oturup geçmişle uğraşmanın bir anlamı yok. Kesin olan şey ben değildim o. Biz bunu düzeltmeye çalışan insanlarız. Sizden beklediğimiz İzmir'in bu sorununa katkıda bulunmanız. Dinledik sizi ama bir faydası olmayan eleştiriler yaptınız. Önümüzdeki bütçe görüşmelerinde bunları söyleyemeyeceksiniz çünkü olmayacak o sorunlar. Arıtma suyunun sulamada kullanılması meselesi; tarımda kullanılacak suyun çok temiz olması, toprakta asitlenme, tuzlanma olmaması lazım. bu deniz suyunu arıtmakla aynı maliyet. Topraklarımızı gözümüz gibi sulamamız lazım. Önümüzdeki yıllarda o topraklardan verim alamayabiliriz. Böyle kulaktan dolma bilgileri söylemeyin " ifadelerini kullandı.

4. FAZ ÖZ KAYNAKLARLA... 

Dikili Atıksu Arıtma Tesisi, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları yapımı, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı, Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı ve Çiğli Çamur Çürütme Kurutma Tesisi gibi körfezi etkileyecek önemli yatırımların her biri için dış finans kaynaklı ödenekler de 2025 yılı bütçesi içerisinde belirlendi. Bunlar içinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Nisan 2025 yılında açılacağını ifade ettiği Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz yapımının dış kredi onaylanmadığı için öz kaynaklarla devam ettirildiği ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan beklenen kredi onayı geldiğinde diğer projelerin de temelinin atılacağı belirtildi. 

KALEM KALEM YATIRIMLAR... 

İZSU Genel Müdürlüğü’nün bütçesinden Körfez Temizliğini direk etkileyecek yatırım projelerine ayrılacak rakamlar ise şu şekilde olacak. 
•    Körfezin biyoçeşitliliğinin korunması ve tarama faaliyetleri / 947.484.000 TL
•    Atık Su Arıtma Tesislerinin İmalatı / 800.000.000 TL
•    Atık Su Arıtma Tesislerinin İşletilmesi / 1.807.240.000 TL
•    Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi / 350.000.000 TL
•    Atık Su Çamurunun Yönetilmesi / 600.000.000 TL
•    Kanalizasyon Bakı Onarım  Faaliyetleri / 890.807.000 TL    
•    Yeni yağmur suyu hatlarının imalatı / 1.878.725.000 TL
•    Mevcut yağmur suyu hatlarının bakım, onarım ve temizliği / 127.750.000 TL
•    Derelerde yapılan bakım, onarım, temizlik ve ıslah çalışmaları / 103.424.000 TL

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası