Ege Postası
Geri

İZSU'dan değil dedelerinin suyunu istiyorlar

İZMİR'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı Orhanlı Köyü sakinleri, İZSU tarafından köye su bağlanmasının ardından kesilen eski kaynak suyu için eylem yaptı.
İZSU'dan değil dedelerinin suyunu istiyorlar
Haberler / İzmir
10 Temmuz 2014 Perşembe 13:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - 30 yıl önce dedeleri ve nineleri tarafından köyün yaklaşık 5 km dışından imece usülü getirilen suyun geri verilmesini isteyen Orhanlı Köyü sakinleri, köy camisinin bahçesinde toplanarak eylem yaptı. İZSU'nun içme suyu şebekesi döşemesinden sonra sularının kalitesinin düştüğünü ileri süren 150 kadar köy sakini ellerinde “Su ve efeyle oyun olmaz", “Su vermek söz vermeye benzemez", “Su aşktır", “Suyumuzu vemeyiz" şeklinde pankartlarla İZSU'yu protesto etti. Köy halkı adına konuşan Orhanlı Köyü Gençlik, Doğa ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Galip Ener, İZSU'nun şebeke çalışmasından önce 30 yıl önce köylünün imece Ballıoluk Mevkii'nden getirdiği suyu kullandıklarını söyledi. Şebeke çalışmasından sonra içmesuyu ile kullanma suyunun karıştığını dile getiren Ener, “İZSU belki iyi bir şey yapmaya çalışıyor ancak bizim köyde kaş yapayım derken göz çıkarttı. Biz yıllardır dedelerimizin ninelerimizin elleriyle kazarak köye getirdiği suyu kullanıyorduk. İZSU ise bize köyün eski yerleşim yerinin mezarlığının yakınındaki bir artezyen kuyusundan su veriyor. Köylü kadınlar “Ölülerimizin suyu" diyerek yemek yapmak istemiyor. Aşa ekmeğe katacak su bulamıyoruz" dedi. İZSU'nun eski kaynak suyu ile yeni artezyen suyunu karıştırarak verdiğini belirten Ener, “Eskiden bahçelerimizde ve çamaşırda kullandığımız su ayrı içtiğimiz su ayrıydı. Her evin iki saati vardı. Şimdi bu saatler birleşiyor. Suları da karıştırıyorlar. Şimdiki su yavan su içmek de kullanmak da istemiyoruz. Seçimden önce köyden on kişilik bir heyet ile İZSU'ya gittik derdimizin anlattık. Yetkililer bize sorunu çözeceklerini söylediler, söz verdiler ancak seçimler bitti sorunumuz çözülmedi. Köy halkı bu sorun çözülene kadar eylem yapmaya, mücadele etmeye kararlı" diye konuştu. Ener'in konuşmasının ardından köylüler alkışlarla İZSU'yu protesto ederken eyleme katılan köylü kadınlar da, “Yavan su istemiyoruz", “Bize ölülerin suyunu içirmeyin" şeklinde tepkilerin dile getirdi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası