Ege Postası
Geri

İZTO Başkanı Özgener: Refah artışının yolu kalıcı düşük enflasyondan geçiyor

İZTO meclis toplantısında konuşan Özgener, faiz kararının enflasyondaki düşüş sürecine dair göstergelerin asgari ücretin açıklanmasının ardından olacağını belirterek asgari ücret artışının yanı sıra satın alma gücünün arttırmak için enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi gerektiğini belirtti
İZTO Başkanı Özgener: Refah artışının yolu kalıcı düşük enflasyondan geçiyor
Haberler / Ekonomi
29 Kasım 2023 Çarşamba 20:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Selami Özpoyraz yönetiminde, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve yönetim kurulunun katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda açıklamalarda bulunan Başkan Özgener, Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararının ardından enflasyondaki düşüş sürecine dair en önemli göstergesinin asgari ücret kararıyla birlikte olacağını belirterek, “Mevcut şartlar altında, çalışanlar asgari ücrete ve dolayısıyla ücretlere yapılan artışlara rağmen hayat pahalılığından ve alım gücünün düşmesinden, işverenler ise sürekli yükselen girdi maliyetlerinin yanı sıra istihdam maliyetlerinin artmasından şikâyet ediyor. Bu noktada önemli olan asgari ücret artışının yanında asıl olan satın alma gücünün arttırılması, bunun yolu da refah artışının sağlanmasından, dolayısıyla enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinden geçiyor” dedi. 

ENFLASYONUN KALICI OLARAK DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Faiz kararının ardından enflasyondaki düşüş sürecine dair en önemli göstergesinin asgari ücret kararıyla birlikte olacağını ifade eden Özgener, “2023 yılında asgari ücrete yıl içinde iki kere olmak üzere toplam yüzde 107’lik bir artış yapıldı. Bu artışın işçilik maliyetlerine yansıması sonucunda hem enflasyon hem de ihracata yönelik mal ve hizmetlerin maliyetleri de olumsuz yönde etkilendi. Ücretlerdeki yüzde 10’luk bir artışın, enflasyonda yüzde 1 ile 1.2 puanlık artırıcı bir etki yaptığı düşünülürse, yapılacak asgari ücret zammı hedeflenen enflasyon oranının tutturulmasında belirleyici olacak. Dengelerin hem çalışanlar hem işverenler açısından çok kritik olduğunun farkındayız.  Mevcut şartlar altında, çalışanlar asgari ücrete ve dolayısıyla ücretlere yapılan artışlara rağmen hayat pahalılığından ve alım gücünün düşmesinden, işverenler ise sürekli yükselen girdi maliyetlerinin yanı sıra istihdam maliyetlerinin artmasından şikâyet ediyor. Artan işçilik maliyetleri de enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturacaktır. Haliyle asgari ücretteki artış oranı önümüzdeki yılın işçilik maliyetlerinin belirlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Bu noktada önemli olan asgari ücret artışının yanında asıl olan satın alma gücünün arttırılması, bunun yolu da refah artışının sağlanmasından, dolayısıyla enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinden geçiyor. Firmalarımızın hem iç hem de dış pazarda rekabet gücünü azaltan bu süreçte, işgücü verimliliğine odaklanması ve bu doğrultuda strateji ve planlama yapması önem taşıyor” diye konuştu.

2024 YILI ÜLKE EKONOMİ AÇISINDAN ÇOK KRİTİK

2024 yılının ülke ekonomisi açısından kritik bir yıl olacağını dile getiren Özgener, “Uygulanmakta olan Ekonomi program kapsamında özellikle enflasyonla mücadelenin kararlılıkla devam etmesi sadece 2024 için değil, önümüzdeki birkaç yıl için de önemli. Özellikle global ekonomide beklenen yapısal değişiklikleri de göz önüne aldığımızda; ülkemiz ekonomisinin bir an önce normalleşmesi ve verimliliği artıracak adımlar atılması gerektiğine inanıyorum. Bu bağlamda, 2024 yılında bir yandan Merkez Bankası’nın hamleleri, diğer yandan ekonomik hedeflere ulaşmak için kamu kurumlarının eş güdümle hareket etmesi hayati öneme sahip. Merkez Bankası’nın son faiz kararında tahminlerin üstünde 500 puanlık politika faizi artışını, enflasyonu düşürmedeki kararlığı olarak yorumluyor; 2024 yılında yurt içi talebi, özellikle tüketici talebini yavaşlatmak için adımlar atılmaya devam edileceğini anlıyoruz. Enflasyonla ilgili bu kararlı adımlar devam ettiği sürece, 2024 yılında enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında aşağı doğru güncelleme olacağını tahmin ediyoruz. Bu bağlamda, Merkez Bankası’nın son faiz notunda belirttiği gibi faiz artırım sürecinin yavaşlamasını ve göstergelere göre 1-2 ay içinde son bulmasını bekliyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası