İZTO'da, 13-20 Mayıs 2019 Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle düzenlenen 'Dijitalleşme ve Geleceğin Sosyal Güvenliği' konulu panelde geleceğin sosyal güvenliği ve dijitalleşme, sosyal güvenlikte yeni yaklaşımlar, kayıt dışı istihdamın denetimi ve geleceğin liderleri gibi konular ele alındı. Toplantının açılışında konuşan SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, 13 yıl önce 16 Mayıs 2006 tarihinde Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında toplandığını ve SGK'nın kurulduğunu belirtti. Gülcemal şunları söyledi:
"Kanunda kurumun temel amacı etkin, adil, kolay işlenebilir sürdürülebilir çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini kurmak olarak belirtildi. Bu amacı gerçekleştirdik. E-devlet sistemi üzerinde en fazla uygulaması olan kurumuz. Bugün karşımızda 13 yaşında bir delikanlı var. Her sene kendimizi geliştirerek aktif, çağdaş sürdürülebilir, her geçen seneye uyum sağlayan, donanım ve yazılımsal anlamda günceli yakalayan SGK olarak 13 senede buraya geldik. Sistemin sürdürülebilirliği, dönüşümü sağlandı, biz 13 yıl sonraya 23 yıl sonraya bakıyoruz" diye konuştu.
ÜYELERE 'DİJİTALLEŞİN' ÇAĞRISI
İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu da konuşmasında teknoloji, dijitalleşme, inovasyon ve yenilik çağının önemine dikkat çekerek bu çağın gereklerine, hızına ve temposuna ayak uydurulması gerektiğini ifade etti. Geleceğin mesleklerine, iş yapış şekillerine ve geleceğin dünyasına İzmir Ticaret Odası olarak özel önem verdiklerini söyleyen Elmasoğlu, "Oda olarak da benzer konularla ilgili çalışmalar yapıyor, projeler üretiyoruz. Tüm üyelerimizi yakından ilgilendiren geleceğin sosyal güvenliği ve dijitalleşme, sosyal güvenlikte yeni yaklaşımlar, kayıtdışı istihdamın denetimi ve geleceğin liderleri ile ilgili konuların bugünkü toplantının gündemi arasında yer almasından memnuniyet duyuyoruz. 7 Mart 2019 tarihinde yine bu salonumuzda istihdam teşvikleri toplantısı yapmıştık. Biz de Oda olarak istihdam teşviklerine Türkiye genelinde en güçlü desteği veren odalardan biri olduk" dedi. Sosyal Güvenlik Reformu ile tek çatı altında toplanan SGK'nın, iş dünyasına 13 yıldır hizmet verdiğine değinen Elmasoğlu, SGK'nın 170 telefon hattı ile vatandaşların tüm sorularına cevap verdiğini belirterek sosyal medya hesaplarıyla başta gençler olmak üzere toplumun her kesimine ulaştığını anlattı. Elmasoğlu şöyle konuştu:
"SGK TV hayata geçti. Bu sayede, güncel gelişmelerden görsel olarak en kısa sürede bilgi alabiliyoruz. SGK e-devlet üzerinden vatandaşa hizmet sunumunda Türkiye birincisi konumunda. Devir değişti, yakın bir zaman içerisinde hayatımızda olan teleksler, daktilolar, CD’ler tarih oldu. Bu ciddi değişimden dolayı üyelerimizin dijitalleşme ile ilgili stratejilerini geç olmadan belirlemeleri gerekiyor. Sosyal medya ve bulut verilere yatırım yaparak bu tip yenilikleri iş hayatının parçası haline getirmeleri gerekiyor. Çünkü değişen iş anlayışı ve müşteri profili bunu gerekli kılıyor. Akıllı telefon, tabletler ve saatler iş hayatımızın yanı sıra özel hayatımızın da vazgeçilmez parçaları haline geldiler. Baş döndürücü bir hızda ilerleyen teknolojik gelişmelerle birlikte 2040’ların, 2050’lerin Türkiyesini hayal bile edemiyorum. Geleceği gören, dünyayı global bir köy olarak algılayan ve dünya ile entegre firmalar rekabette ayakta kalmayı başarabilecekler."
ÜYELERLE SGK ARASINDA KÖPRÜ
Cemal Elmasoğlu İzmir'de 5510 Sayılı Kanu'nun 4-1/a maddesi kapsamında 131 bin 576 işyeri bulunduğunu söyleyerek zorunlu sigortalı sayısının 917 bin 262 olduğunu kaydetti. Elmasoğlu, "Bunun 886 bin 755’i özel sektör çalışanı. Bağımsız çalışanlar 125 binin, tarım çalışanları ise 26 bin 500’ün üzerinde. SGK’nın gördüğünüz gibi yükü son derece ağır. Bu nedenle SGK’nın ALO 170, SGK TV ve sosyal medya paylaşımlarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. SGK’nın tüm duyurularını üyelerimize ulaştırmada köprü rolü oynuyoruz. Tüm üyelerimizden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ve hatta odamız başta olmak üzere ilgileri olduğu tüm kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal medya hesaplarını takip etmelerini öneriyorum" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ilk oturumda; SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal’in moderatörlüğünde Prof. Dr. Tijen Erdut, Prof. Dr. Oğuz Karadeniz ve Dr. Yenaş Arslan, Geleceğin Sosyal Güvenliği ve Dijitalleşme konusunda bilgiler verdi. Yazar ve insan kaynakları profesyoneli Gonca Elibol ise, 'Geleceğin lideri nasıl olacak, siz hazır mısınız' konusunda sunum yaptı. Panelin ikinci oturumu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Çağlar Mızrak moderatörlüğünde gerçekleşecek. Bu oturumda, Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Toker, Sosyal Güvenlik Uzmanı Can Özkara ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Bülbül, 'Sosyal güvenlikte yeni yaklaşımlar' hakkında konuşacak. Panelin son oturumu ise Sorumlu Sosyal Güvenlik Denetmeni Alper Çelikkol moderatörlüğünde gerçekleşecek. Üçüncü oturumda, Sosyal Güvenlik Denetmeni Burak Engin ve Sosyal Güvenlik Denetmeni Emin Ataş, 'Kayıtdışı istihdamın denetimi' başlığı altında bilgilerini anlatacak.