Ege Postası
Geri

İbrahim Öztürk: Faiz lobisine değil gayrimenkul lobisine bakılsın

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Dr. İbrahim Öztürk, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Taksim olaylarında faiz lobisinin de rolünün bulunduğu’ iddiasına “Faizler geriledi, o lobi etkili değil. Şu an toplumu...
İbrahim Öztürk: Faiz lobisine değil gayrimenkul lobisine bakılsın
Haberler / Ekonomi
8 Haziran 2013 Cumartesi 13:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Dr. İbrahim Öztürk, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Taksim olaylarında faiz lobisinin de rolünün bulunduğu’ iddiasına “Faizler geriledi, o lobi etkili değil. Şu an toplumu tedirgin eden gayrimenkul lobisi. Oraya bakmak gerekiyor.” cevabını verdi.

Tayyip Erdoğan, Kuzey Afrika dönüşü Atatürk Havalimanı’nda Gezi Parkı eylemleri ile ilgili olarak “Bu, Türkiye’de bulunan faiz lobisinin iktidarımıza yönelik attığı adımdır. Bu lobi artık daha fazla heveslenmesin onlar da kusura bakmasınlar hedeflerine ulaşamayacaklar. Bu halkın dediği neyse o olacak. Bu milletin dediği olacak." demişti. Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren Prof. Dr. İbrahim Öztürk, “Faiz lobisi 1990’ların hikayesidir. Bu lobinin gücü o dönem devletin kötü yönetiminden kaynaklanıyordu. Erdoğan iyi yönetimi ile faizler geriledi, bu lobinin eski etkinliği kalmadı. Öte yandan 2000’lerde gayrimenkul, rant sömürüsü ortaya çıktı. Bu son Taksim olaylarında da gayrimenkul lobisine duyulan bir tepki vardı. Çünkü bu lobi toplumu rahatsız ediyordu. Başbakan, son açıklaması ile şunu yaptı, gayrimenkul rantının haksız kullanımı ile ilgili tartışmaları faiz lobisine yönlendirdi.” ifadelerini kullandı.


Erdoğan’ın eylemleri takip eden ülkeler ve dış basın ile ilgili sözlerine de değinen Öztürk, şunları kaydetti:
“Artık uluslararası sermayenin olup bitenlerden ‘bana ne deme’ imkanı yok. Çünkü Erdoğan, Türkiye’yi mimarisi olmadan uluslararası sermayenin eline bıraktı. Şu an bankacılık sektörünün yüzde 50 si, sigortacılık sektörünün yüzde 90’ı, borsanın üçte ikisi yabancıların elinde. Yabancılar bu kadar etkinken onlara ‘sana ne oluyor’ diyemezsin. Bunlar buraya kar elde etmeye geldiler. Maalesef, Kuzey Afrika dönüşünde Başbaka, kamuoyuna oynadı, duyguları kışkırttı. 1990’larda ulusal tasarruflar bugünün iki katıydı. Ş uan yarı yarıya daraldı. Yani yerli tasarrufları geliştirmek yerine yabancıların para satımının önünü Erdoğan açtı.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası