Kemalpaşa'ya 13 kilometre mesafedeki kırsal Halilbeyli Mahallesi'ndeki büyükbaş hayvanlarda geçen 18 Aralık'ta şap hastalığına rastlandı. İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Kemalpaşa'nın kırsal mahalleleri ile Turgutlu'nun Çepnidere, Irlamaz, Çepnibektaş, Yayla, Aşağıbozkır, Çatalköprü, Bozkır, Dalbahçe, Gökgedik ve Kayrak mahallelerinin hastalık mihrakının gözetim bölgesi içerisinde kalmasından dolayı karantina altına alınmasına ve karantina tedbirlerinin uygulanarak hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş ve çıkışına kapatılmasına karar verildi. Ayrıca, hastalığın çıkış noktasının koordinatlarına 10 kilometre yarıçap uzunluğunda bulunan Turgutlu ilçesi Osmancık, Ergenekon, Selvitepe, Albayrak, İstasyonaltı ve Atatürk mahallelerinde de karantina tedbirlerinin uygulanarak hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş ve çıkışına kapatılmasına karar verildi.
Karantinanın ardından Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yayınlanan bildiride, "Koruma ve gözetim bölgelerinde üretilen çiğ sütlerin ısıl işlem yapılmak üzere üretim tesislerine nakledilmesine izin verilmesine, süt nakil vasıtalarının gerekli temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerine azami hassasiyet göstermesine, süt toplama merkezlerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasına, karantinaya giren mahallelerde bulunun büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara mihrak aşılaması yapılmasına, kordon ve karantina bölgesinde yetiştiricilerin alınan tedbirlere uyup uymadığının kontrol edilmesine, hayvancılık işletmelerinde işletme sahiplerince dezenfeksiyon ve sinek mücadelesi yaparak gerekli tedbirlerin alınmasına, ahırların ve kullanılan ekipmanların usulüne uygun olarak dezenfekte edilmesine, bu konuda hayvan sahiplerinin bilgilendirilmesine karar verilmiştir" denildi.
ŞAP HASTALIĞI NEDİR'
Şap hastalığı, evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalık öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. (DHA)