7326 sayılı Kanun ile SGK alacaklarının tamamının gecikme zammı ve gecikme faizleri silindiğini belirten İl Müdürü Gülcemal “Bunun yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksleriyle güncellenen tutarlar ödenecek olup bu ödenecek tutarın peşin ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE'nin %90'ı, iki taksit ödenmesi halinde ise %50'si silinecektir. İdari para cezalarımızın borç aslının yüzde 50'si silinecektir. Bu kalan tutarlar Yİ-ÜFE ile güncellenecektir.” dedi. Borçların peşin ödenmesi dışında ayrıca taksitler halinde ödenebileceğini de belirten Gülcemal “işveren ve sigortalılarımız borçlarını ikişer aylık dönemler halinde, ilgili borcun Kanunda belirtilen katsayı ile çarpılması sonucunda bulunan tutarı 6, 9, 12 veya 18 taksit, İl Özel İdareleri ile bunlara bağlı kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve bağımsız spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye'de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri azami 36 taksitle ödeyebilecektir. Belediyeler ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğe haiz kuruluşlara ait borçlara ise aylık olarak 120 taksitte ödenme imkanı getirilmiştir.” dedi.
Ekrem Gülcemal yapılandırma kapsamında; sigorta primi, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası ve meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, 4/B (Bağ-Kur) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacakların olduğunu belirtti. Gülcemal ayrıca Sosyal Güvenlik Merkezlerinden yapılacak başvurularda yoğunluk yaşanmaması için işverenlerin "e-Sigorta" yoluyla kurumca verilen şifreler üzerinden yapılandırma başvurusunda bulunabileceklerini, 4/B sigortalıları ile primini kendi ödeyen ek-5 ve ek-6 sigortalıların ise "e-Devlet" üzerinden başvurabileceklerini ifade etti.
4/B kapsamında olan yani Bağ-Kur’lu sigortalıların yapılandırma kanunu kapsamında borçlarını ödememeleri durumunda, 30 Nisan 2021'den önceki prim borcu bulunan hizmetlerinin durdurularak, prim borçlarının silineceğini, bu sigortalıların faaliyetleri devam ediyor ise sigortalılıklarının 1 Mayıs 2021 itibarıyla yeniden başlatılacağını belirten Gülcemal Genel Sağlık Sigortası kapsamında borcu olanların ise 31 Aralık 2021 tarihine kadar borçlarını ödemeleri halinde gecikme zammı ve gecikme cezasının kaldırılacağını ifade etti. Bunların yanı sıra “bugüne kadar gelir testine başvurmayan vatandaşlarımızın 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testine başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu vatandaşlarımızın gelir testi sonucunda geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkar ise genel sağlık sigortası prim borçlarının tamamının silinecek ve primleri Hazine tarafından karşılanacaktır. Ancak sonuç asgari ücretin üçte birinden fazla çıkarsa borçlarını 31 Aralık 2021 tarihinde kadar ödemeleri halinde yine bu borçlar için gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeyecekler” dedi.
7326 sayılı Kanun kapsamında borçlarını ödemeleri halinde emekli olabilecek durumdaki sigortalılar için bankalar ile protokol imzalandığını belirten Ekrem Gülcemal “Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu olan tüm sigortalı ve işverenler bu Kanunun getirdiği avantajlardan faydalanmak için 31 Ağustos 2021 tarihinde mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları ve başvuru üzerine yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödemelerini 1 Kasım 2021 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir” dedi.