HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Bakanlığın kararına göre bin 325 ilaç kaleminde bir değişiklik olmayacağını, 962 kalem ilaçta yüzde 14 oranında indirime gidileceğini, 915 kalemde ise yüzde 16 oranında artışa gidileceğini belirten TEB 3’üncü Bölge İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, zam kararlarının 45-50 gün önceden açıklanması nedeniyle ilaçların ‘yok’a girdiğini belirterek, durumu şöyle açıkladı:
“Bu zammı 45-50 gün önce açıklarsanız o ilaçlar yoka girer. İlaç Fiyat Kararnamesi var. Bir ilaca zam gelecekse, ya da fiyatı değişecekse 45-50 gün önceden açıklanıyor. Ama bunu açıkladığınız zaman bazı ilaçlar kayboluyor piyasadan. Karaborsadan öte, ticari bir olay. Sigara, içki düşün, herhangi bir gıda maddesini düşün bunu üreten adam her gün bir milyon kutu üreten adam piyasaya vermeyip beklerse, ayın 19’undan sonra yüzde 15-20 fazla kazanır.”
SAĞLIK HİZMETLERİ AKSIYOR, TABLO ÇOK NET ORTADA
Başkan Sayılkan, bu durumdan olumsuz etkilenen iki kesimin ise eczacılar ve vatandaşlar olduğunu vurgulayarak, “Ama bu arada biz zor durumdayız. En masumu vatandaş ve eczacı. İlaç bulamayınca vatandaş bize çatıyor, işlerimiz düşüyor. Benim kullandığım ilaca, vatandaş da panik yapıyor. Gidip alayım koyayım fazladan, fiyatı artacakmış diye. Tedaviler aksıyor. Vatandaş tarafından daha vahim; sağlık hizmetleri aksıyor. Bunların olduğu yerde zammı bu kadar erken açıklarsanız insanlar da bekletir, yavaşlatır vesaire. Tablo çok net ortada” diye konuştu.
EZCACI STOK YAPIYOR SANIYORLAR AMA GERÇEK ÖYLE DEĞİL ÇÜNKÜ…
Çözüm önerisini, “Yapılacak iş de belli. Bu kararnameyi değiştirip, atıyorum beş gün önce açıklamalılar. Euro kuru ile ilgili bölümde de aynı uyarıları yapınca o değişti. Beş gün önce açıklamaya başladılar” şeklinde sunan Oda Başkanı Tuncay Sayılkan, vatandaşta oluşan ‘Zam olacak diye eczacılar ilaç stoku yaptı, ilaç yok deyip bizi gönderiyorlar’ şeklindeki algı nedeniyle zaman zaman vatandaşla karşı karşıya kaldıklarını da belirterek, böyle bir durumun sözkonusu olmadığını şu sözlerle açıkladı:
“Bizim ilaç takip sistemi diye bir sistemimiz var. Hangi ilaçtan hangi eczanede kaç tane var görülüyor. Şöyle bir algı yaratılıyor; ilaçları eczaneler almış da stoklamış da vermiyor gibi. Böyle bir şey yok. Dediğim gibi sistemde hangi ilaçtan hangi eczanede ne kadar olduğu görülüyor. Bizimle hiç ilgisi yok durumun. Biz de mağdur oluyoruz.”