ABD Başkanı Donald Trump ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ( Kuzey Kore ) lideri Kim Jong Un arasında, Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırmaya yönelik tarihi zirvede Singapur'da yapıldı. Tarihte ilk kez bir Kuzey Kore Lideri, ABD Başkanı bir araya gelirken, heyetler arası görüşmeler ve çalışma yemeğinin ardından kameralar karşısına geçen iki lider, ortak bir metne imza attı. Ancak bu metnin içeriğine dair bir bilgi paylaşılmadı.
"Büyük bir sorunu çözeceğiz"
Trump, "Kısa süre sonra her şeyi gereceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir mektuba imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz" dedi. "Büyük bir sorunu çözeceğiz ve bunu dünya için yapacağız" diyenABD Başkanı, bu aşama gelinmesinin olağanüstü bir başarı olduğunu vurguladı.
Kim'le arasında özel bir bağ kurulduğunu belirten Trump , Kuzey Kore 'nin nükleer silahsızlanmaya en kısa zamanda başlayacağını söyledi. Ancak bunun tüm nükleer silahların imhası anlamına gelip gelmediği bilinmiyor.
Trump , ayrıca şu ifadeleri kullandı:
"Yoğun görüşmeler gerçekleştirdik ve ikimiz için de hayal edilenden daha iyi bir sonuç geldi, umulandan çok daha başarılı oldu. (Kim Jong-un'a) Sizinle olmak büyük bir şeref, teşekkür ediyorum."
Görüşmeyi 'tarihi' olarak niteleyen Kim de "Geçmişi geçmişte bırakmaya karar verdik. Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek" ifadesini kullandı.
Kim'i Beyaz Saray'a davet edeceğini Trump daha birçok kez bir araya geleceklerinin altını çizdi. ' Kuzey Kore liderinden ne öğrendiği' sorulan Trump , "Kim son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor" yorumunu yaptı.
Zirvenin gündemi
Trump -Kim zirvesinin en önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore 'nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep ediyor.
Kuzey Kore 'nin ise Pakistan modeli üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor. Pyonyang, aynı Pakistan gibi nükleer güç olarak kabul edilmeyi hedefliyor. Hatta nükleer silahlarının bir bölümünü elinde tutmayı istiyor. Bu talep karşısında tarafların bir formül geliştirilebileceği konuşuluyor. Bu formüle göre Kuzey Kore kıtalararası balistik füze programını durdurabilir.
Ancak Washington, Kuzey Kore 'nin kısa menzilli füzeleri ellinde tutmasına izin verebilir. Böylesi bir formülün ABD 'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi rahatsız edeceğine dikkat çekiliyor.
Zirvenin bir diğer amacıysa Kore yarımadasında barışı sağlamak ve Kore savaşını resmen sona erdirecek bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varmak.
Kuzey Kore bu anlaşmayla Amerikan askerlerinin Kore yarımadasından çekilmesini sağlamayı planlıyor. Kuzey ve Güney Kore'nin birleşmesi de gündemde.
Uluslararası toplumun gözünde Güney Kore ile aynı itibarı görmeyi isteyen Kuzey Koreliderinin en büyük hedeflerinden birisiyse ülkesine uygulanan ambargoların kaldırılmasını sağlamak. Kuzey Kore 'yi müzakere masasına iten en büyük faktöründe ülkesindeki ekonomik sıkıntılar olduğu konuşuluyor.