Ege Postası
Geri

İncir üreticisi fiyattan memnun

Türkiye’´nin kuru incir deposu Aydın’´da il merkezi, ilçeler ve köylerde hasadın sonlarına yaklaşıldı. Sezonda incir bahçelerine göç eden köylüler, iki ay boyunca hasat yapıp ürünün başında bekliyor. İncirin fiyatından da memnun olan...
İncir üreticisi fiyattan memnun
Haberler / Ekonomi
16 Eylül 2013 Pazartesi 14:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye’´nin kuru incir deposu Aydın’´da il merkezi, ilçeler ve köylerde hasadın sonlarına yaklaşıldı. Sezonda incir bahçelerine göç eden köylüler, iki ay boyunca hasat yapıp ürünün başında bekliyor. İncirin fiyatından da memnun olan üreticiler, bu sene iyi bir sezon geçireceklerine inanıyor.

Bu yılın incir üreticisi için bereketli geçtiğini, fiyatların da memnun edecek seviyede olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, incirlerin gemiye yükleme tarihinin eylül ayı başına alınması durumunda fiyatların daha da düzeleceğini söyledi. Üreticinin inciri, depolamadaki sıkıntıdan dolayı elinde tutmamaya özen gösterdiğini vurgulayan Sarıoğlu, “Kaliteli incir, toptan 4,5-5 lira. Verim iyi. Kalite olarak bazı yerlerde bozukluk varsa da genelde iyi. Alımlar biraz düştü. Gemiye yükleme tarihi 25 Eylül. Bu tarih öne çekilse fiyatlar daha da iyi olurdu. Vatandaş ne yapacağını bilmiyor, inciri elinden çıkarmak istiyor ancak rağbet fazl, fiyatlar düşmez.” dedi.

Germencik ilçesine bağlı Mursallı beldesinde incir yetiştiriciliği yapan Güner Uzun ise geçen yıllara göre fiyatlardan memnun olduklarını söyledi. Bu yıl sezondan önce bol yağmur yağdığı, incirin rengi daha beyaz ve rekoltesi daha iyi olduğu için fiyatının daha yüksek olduğunu kaydetti. Fiyatların düşmemesi durumunda, üreticinin yüzünün güleceğini söyledi. Yetiştiriği incirleri toplama için bahçesine göçtüğünü, burada hem topladıklarını hem de çalınmaması için beklediklerini belirten Uzun, şunları anlattı: “İncir başladı mı olmaya, biz bahçeye göçeriz. İncir, ağacın üzerinde olgunlaştıktan sonra yere dökülüyor. Her gün bahçedeki ağaçların altı teker teker toplanır. Kasalara koyulup sergiye serilir. Kurumaya bırakılıor. Bozuk ve hasarlı olanların birer birer ayıklanmasından sonra boylarına göre dört sınıfa ayrılır. İncirler daha önce toprak üzerinde kurtuluyordu, şimdi naylondan kurulan tünellerin içerisindeki sergilere serilip daha kısa sürede kurutuluyor. Bir buçuk, iki ay boyunca toplarız bu inciri. Seraya serdikten sonra bir gün durdu mu toplarız tekrar, kasalarımıza koyarız. Eve götürürüz, damımıza götürürüz. Ondan sonra ayıklarız. Her gün aşağı yukarı bahçeye gider, dökülen incirleri birer birer toplarız. Sepetlere, kerevetlere koruz. Ondan sonra sergilere yayarız. Günaşırı teker teker kuruları seçer, depolarımıza götürürüz. Depolarımızda ayriyeten sınıf sınıf ayırırız. Birinci kalite, ikinci kalite ve ufaklık, çatlak olarak dört parçaya böleriz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası