İzmir’de 5 milyon m2 büyüklüğündeki alanlarda 150 bin kişinin keyifle ve güvenle yaşamasını gerçekleştiren ve kırılması mümkün olmayan rekora imza attıklarını belirten Ege Koop’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin inşaat sektöründe tsunami etkisi yarattığını söyledi. Aslan “Ekonomideki daralma sonucu oluşan iflaslar ve işsizlik, toplumu bunalıma sürüklüyor. Acilen gerekli önlemler alınmalı” dedi.
Sektör dibe vurdu
İnşaat sektörünün 200’den fazla alt sektöre talep yaratarak ekonominin ‘lokomotif’i ve itici gücü olduğunu hatırlatan Aslan “Böylesine önemli bir sektör bu yılki krizle ciddi bir daralma yaşadı. Finansman sıkıntısı ve arz-talep dengesizliği, sektörü dibe vurdurdu” dedi. Aslan, inşaat sektöründe yatırımların azaldığını, istihdamının gerilediğini ve hukuki işlem başlatılarak takibe alınan kredi hacminin 12.4 milyar TL’den 20.4 milyar TL’ye çıktığını belirterek, 2019’un ilk çeyreğinde inşaattaki küçülmenin de yüzde 9.3 ile başlayıp, üçüncü çeyrekte de yıllık bazda yüzde 7.8’i bulduğunu söyledi.
Domino etkisi
Yaşanan sıkıntıların domino etkisi yarattığını belirten Aslan “Döviz kurlarının yükselmesiyle yaşanan maliyet artışları inşaatları, yüklenicilerin ‘tasfiye, devir ve süre uzatımı’ arayışı da sektörü durma noktasına getirdi” dedi. Açıklanan ekonomi paketlerine rağmen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Ekonomi Politikalar Vakfının açıklamalarına göre son bir yılda, esnaf sayısının 27 bin 524 kişi, İzmir’de sigortalı ücretli çalışan sayısı 36 bin 920 azaldığını, inşaattaki işsizlik sayısının ise 547 bin kişiye ulaştığını söyleyen Aslan “Yani kriz en çok esnafı, çalışan kesimi vurdu. Daha fazla toplumsal bunalım yaşanmadan sıkıntıların önüne geçilmeli” diye konuştu