Ege Postası
Geri

İnşaatın çivisi çıkmış

İSTANBUL'da rezidans insaatında meydana gelen asansör faciasında 10 kişinin ölümü, gözleri müheahhitlere ve denetim firmalarına çevirdi. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin 23'üncü Dönem Başkanı Mehmet Özsakarya, inşaat firmasından talep gelmeden denetim yapmadıklarını, İzmir'de de bu talebin az sayıda olduğunu söyledi.
İnşaatın çivisi çıkmış
Haberler / Genel
11 Eylül 2014 Perşembe 11:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Genel Başkanı Necip Nasır da eline kürek kapanın müteahhit olduğunu, iki yıl önce çıkan İş Güvenliği Yasası'nın uygulayacak bilincin henüz oluşmadığını vurgulayarak, sektörün disipline olması için Hükümet'ten yasa çıkarmasını istedi. 

İstanbul'daki gökdelen yapımında kullanılan ve tedbir alınmadığı için 10 kişiye tabut olan inşaat asansörü, iş güvenliği konusundaki zaafiyetin yanı sıra inşaat sektöründeki yapısal sorunları da ortaya koydu. Özellikle kent merkezinin o bölgeye doğru kaydığı 'ikinci İzmir' denilen Bayraklı bölgesinde her yıl yeni gökdelenler yükselirken, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin 23'üncü Dönem Başkanı Mehmet Özsakarya'nın çarpıcı açıklamaları dikkat çekti. Özsakarya, DHA'nın soruları üzerine inşaatlardan talep geldiği taktirde asansörlerin denetlendiğini, denetimi yapan şirkete parayı inşaat firmasının sahibinin ödediğini vurgulayarak, şöyle konuştu: 



"İnşaatlarda yük asansörüne insan binemez. Bunun o şekilde dizayn edilmesi lazım. İnşaat asansörlerinin denetimi MMO'da. Ancak biz de talep gelirse denetliyoruz. Talep gelmezse incelenmiyor. Talepte bulunacak olan şantiye şefi, ya da bağlı olduğu müteahhitlik firması. Kamusal denetimin de, sorunlu olan yapılara çalışma izni vermemesi gerekiyor. Ancak kamusal denetimin de ticarileşmesi, iş güvenliği uzmanına müteahhidin para vermiyor olması sorunların en önemli nedeni. Yapı denetiminde de aynı durum sözkonusu. Müteahhit parasını verdiği adama kullandığı betonun, demirin standarda uygun olup olmadığını denetlettiriyor. Bizim amacımız toplumun bilinç düzeyini yükseltmek ve bu talepte bulunabilecek noktaya getirmek. Avrupa'da bir işçiye baret, emniyet kemeri ya da çelik burunlu ayakkabı vermezseniz o işe çıkmaz. Ancak bizde öyle değil. Soma'da 301 işçi öldü. Ardından diğer işçiler 'biz ekmek parası için yine bu madene girmek zorundayız' dedi. Oysa yasada işçinin gerekli önlem alınmazsa işe başlamama hakkı var." 

MÜFED: DENETİMLER ARTIRILMALI

MÜFED Genel Başkanı Necip Nasır da, müteahhitlerin iş asansörlerini kiralama ya da satın alma yöntemleriyle temin ettiklerini belirterek, iş güvenliği denetimlerinin artmasını istedi. Açıklamalarıyla sektördeki sıkıntının boyutlarını gözler önüne seren Nasır, şöyle konuştu: 

"200 sektöre hitap eden, 5 bin kalem malzeme kullanan, istihdamla en ciddi katkıyı koyan inşaat sektörünün örgütlü yapısı yok. Bu da denetlenmede zaafiyet yaratıyor. Manav biraz parayı bulmuş müteahhit olmuş, eline kürek kapan bu işi yapıyor. İş asansörünü gidiyor Gıda Çarşısı'ndan alıyor, kuruyor. Bu eksiklik nedeniyle konfederasyon kurduk. 60 ilde örgütlendik. Şu anda bir yasa hazırlığı var. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile koordineli çalışıyoruz. Müteahhit tanımının yapılması ve kriterlerinin belirlenmesiyle ilgili yasa hazırlanıyor. Bir ay içinde TBMM'ye gönderilir. Sektörün disipline edilmesi ve denetiminde önemli rol oynayacak bir yapının sağlanmasını istiyoruz. Örgütsüz yapıda, her önüne gelenin müteahhit olduğu denetim ve üretim firmalarının işini yapmadığı bir ortamda bu tür kazalar yaşanacaktır. Bizim sorunu kaynağında çözmemiz lazım. İş güvenliği denetimlerinin yapılması, artırılması lazım." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası