İnşaatta çıkma krizi
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, yapılarda 'çıkma' diye tabir edilen uygulamanın belirsiz şekilde sınırlandırılmasının, İzmir'de inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini söyledi.
Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yapı çıkmaları ile ilgili 27 yıldır yapılan uygulamaya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından görüş sormasıyla başlayan ve Bakanlığın Afyon'daki yerel bir mahkemenin kararını gözönünde bulundurarak gönderdiği yazıya istinaden yapılarda "çıkma" uygulamasını belirsiz şekilde sınırlandırılmasının sektördeki yeni projelerin önünü kestiğini savundu.
İzmir'in 1987 ve 2002 tarih onaylı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliklerinin her ikisinde de yer alan “Kendi bahçe hudutları dışına taşmamak kaydıyla çıkma yapılabilir" ve aynı zamanda ön bahçesiz parsellerde de “parsel önü yol genişliğine göre çıkma yapılması" hakkındaki istisna bir düzenlemeye göre yapılandığını hatırlatan Nasır, “İzmir'in meskûn bölgeleri, çıkmalı yapı stoklarından ve çoğunlukla küçük parsellerden oluşuyor. Yerleşim alanlarındaki inşaat yapılmamış arsalarda, çıkma yapılamaması, arsa sahiplerine ve belli sayı ve daire metrajı ile kat karşılığı sözleşme yapan müteahhitlere büyük mağduriyetler yaşatıyor" diye konuştu.
Bu yazışmaların oluşturduğu belirsizlikle, İzmir'de arsa temin etmede büyük sıkıntı yaşayan inşaat sektörünün adeta çıkmaza sürüklendiğini ve mevcut arsalarda projelerin durdurulmasının büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu kaydeden Necip Nasır, müteahhitlerin yaşadığı bu büyük sorunun çözümü amacıyla Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin'e konuyu bizzat aktardıklarını söyledi.
Mevcut yönetmeliğe eklenecek bir maddeyle sorunun rahatlıkla çözülebileceğini vurgulayan Nasır,
“Bahçesiz parsellerde; ada yüzünde imar planına, mevzuata, ruhsat ve eklerine uygun oluşturulmuş çıkmalı binalar bulunması halinde yeni yapılacak binaya da bitişik binalara uyum sağlayacak şekilde çıkma izni verilmesi, sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. Bu sorun sadece meskun bölgelerde bulunmakta; gelişme alanlarında ise böyle bir sorun yaşanmamaktadır" ifadesini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin'in, sektördeki bu mağduriyetin giderilmesi için bir düzenleme yapılabileceğini ifade ettiğini aktaran Necip Nasır, konuyla ilgili dosyayı Ulaştırma ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım'a da ulaştırdıklarını, bakanın konunun çözümü için devrede olduğunun altını çizdi.
Nasır ekonomiyi ayakta tutan inşaat sektörünün gereksiz bir yazışma yüzünden İzmir'de çıkmaza sürüklendiğini önesürdü. (DHA)