Ege Postası
Geri

İran bilim adamlarının Türkiye'ye sempozyum için gelmesine izin vermedi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İran'ın Urumiye Üniversitesi'nin işbirliğiyle Van’da '2. Uluslararası Mesnevi Sempozyumu' düzenlendi. İran hükümetinin, ülkenin çeşitli üniversitelerinden sempozyuma katılması beklenen 90'a yakın...
İran bilim adamlarının Türkiye'ye sempozyum için gelmesine izin vermedi
Haberler / Güncel
22 Mayıs 2013 Çarşamba 17:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İran'ın Urumiye Üniversitesi'nin işbirliğiyle Van’da '2. Uluslararası Mesnevi Sempozyumu' düzenlendi. İran hükümetinin, ülkenin çeşitli üniversitelerinden sempozyuma katılması beklenen 90'a yakın bilim adamına gerekçe göstermeden izin vermemesine tepki çekte. Van Valisi Münir Karaloğlu, "Eğer Hz. Mevlana'yı mesneviyi tartışacağımız sempozyumu ortak yapamayacaksak hangi kültürel faaliyeti ortak yapacağız. Bu hareket komşuluk ilişkilerine yakışmamıştır. Teessüflerimizi komşumuza iletmek zorundayız." dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İran'ın Urumiye Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlediği 'II. Uluslararası Mesnevî Sempozyumu: Çağdaş Etkileşimler' başlığıyla YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde bugün başladı. 22–24 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak sempozyuma İran'daki üniversitelerden 90 yakın bilim adamının katılması bekleniyordu. Ancak İran Hükümeti hiçbir gerekçe göstermeden bilim adamlarının Türkiye'ye gelmesine izin vermedi. Bundan dolayı sempozyuma katılan protokol üyeleri İran'ı bu hareketinden dolayı kınadı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan düzenleme komitesi başkanı Doç. Dr. Erdal Baykan, davet ettikleri bilim adamlarının Van'a gelmesine son anda engel çıkarıldığını, İran bürokrasisinin hiçbir gerekçe göstermeden ziyarete izin vermediğini açıklayarak, olayı kınadığını bildirdi.

Van Valisi Münir Karaloğlu ise Hz. Mevlana'nın 13. yüzyılda yaşamasına rağmen söylediği sözlerin günümüze kadar değerlerinden bir şey kaybetmediğini aksine yeniden tartışılarak, anlaşılarak var olmaya devam ettiğini söyledi. Vali Karaloğlu, basit çıkarlar uğruna insanların birbirini boğazladığı, savaşın ve gözyaşının olduğu çağda Hz. Mevlana'nın sığınılacak bir liman olduğunu aktardı.

Bütün insanlığın Hz. Mevlana'yı yeniden anlaması gerektiğini söyleyen Karaloğlu, "Keşke toplantı planlandığı gibi yapılabilseydi. Ancak ben 4 yıldır görev yaptığım Van'da, İran'la ilişkilerin geliştirilmesi için önemli çaba sarfettim. Sınır kapılarını açtık. Van'da İran Film Günleri düzenledik. İran Erzurum Başkonsolosu beni ziyarete gelerek 'ortak kültürel faaliyetleri arttıralım' dedi. Eğer Hz. Mevlana'yı mesneviyi tartışacağımız sempozyumu ortak yapamayacaksak, hangi kültürel faaliyeti ortak yapacağız. Bu hareket komşuluk ilişkilerine yakışmamıştır. Teessüflerimizi komşumuza iletmek zorundayız." dedi.

AK PARTİ'Lİ KAYATÜRK: İRAN UÇAK SEFERLERİNİ DE ENGELLEDİ
AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de daha önce Van'dan 4 ülkeye uçak seferleri düzenleyeceklerini ancak İran siyasetinin, bürokrasisinin bilim adamlarının önünü tıkadığı gibi bu çalışmayı da tıkadığını açıkladı.

İlki İran'da düzenlenen sempozyumda depremin sıkıntılarına rağmen katıldıklarını bildiren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, artık Mevlana'nın ruhuna yakışır şekilde birlikte yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini açıkladı. 90 İranlı meslektaşlarını Van'da ağırlamak istediklerini ancak bazı sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Battal, bundan sonraki süreçlerde ortak çalışmalara imza atacaklarını dile getirdi.

Öğrenci ve öğretim üyelerinin salonu doldurduğu sempozyum, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun konser ve semah gösterisiyle devam etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası