İngiltere’de yapılan referandum ile Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma yönünde karar alınmasının ardından, iş dünyası ekonomide oluşacak etkileri değerlendirdi.
“KÖTÜ ETKİLENMEMEK İÇİN TEMKİNLİ HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR”
İngiltere’nin ayrılık kararının ardından AB için yeni bir sürecin başladığını ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bunun sinyallerinin uzun süredir verildiğini söyledi. Demirtaş “AB, hem dünyadaki ekonomik gelişmelerden hem de yanlış genişleme politikalarından dolayı sürekli sorgulanır durumdaydı. Bazı AB üyeleri de sırtını AB ye dayayarak verimsiz yatırımlar yaptı, kaynakları israf etti. Ekonomileri dara girince de ‘İmdat’ çağrısı yaptılar. Bu durumu giren ülke sayısı artınca, AB’nin lokomotifi Almanya da yükü çekmek istemedi, İngiltere’de de tepkiler başladı Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’dan gelen göç dalgası ile birlikte Avrupa’da milliyetçilik de yükselmeye başladı. Daralan ekonomiler, artan işsizlik, yükselen göç dalgası pek çok ülkede korumacı, içe kapalı ve aşırı sağcı fikirleri güçlendiriyor. Tüm bu gelişmeler ve eğilimler İngiltere’deki referandum sonuçlarında etkili oldu” diye konuştu.
Demirtaş: 'AB kendi varlığını sorguluyor'
“İNGİLTERE İLE BAŞLADI DURACAĞA BENZEMİYOR”
Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılacak ilk ülke olacağını belirten Demirtaş, bunun İngiltere ile sınırlı kalmayabileceğini söyledi. Fransa ve göç karşıtı politikalarıyla bilinen Hollanda’da benzer referandum çağrıları olduğunu hatırlatan Demirtaş, “İngiltere’nin ayrılması ile bu süreç başladı ama duracağa benzemiyor. Türkiye de bu süreçte AB gerekli mi sorgulamasını ciddi biçimde yapmalıdır. AB’nin bazı kriterleri gerçekten ulaşmamız gereken, gelişmiş dünya kriterleri. Ama bunlara ulaşmamız için mutlaka AB içinde olmamız gerekiyor mu, tartışılır” dedi. Bunun ciddi ekonomik yansımaları da olacağını belirten Demirtaş, “Küresel ekonomide tam anlamıyla bir Kara Cuma yaşanıyor. Sterlin, 1985'ten bu yana Dolar karşısında en düşük seviyeye geriledi. Fransa, İngiltere, Almanya borsalarında ciddi düşüşler var. Ülkemiz de borsa düştü, dolar 3 lirayı aşıp geri geldi. İngiltere ile AB arasında çok ciddi ekonomik bağlar var. İngiltere toplam ihracatının yaklaşık yüzde 45'ini, ithalatının ise yaklaşık yüzde 54'ünü AB ülkelerine yapıyor. Ayrılma süreci karmaşık ve zor olacak. Küresel ekonomideki yansımaları devam edecek. Tabi ülkemizin de bu süreci iyi takip etmesi ve riskleri iyi yönetmesi gerekecek. Hükümetimiz daha önce bu riski gördüğünü ve önlemleri aldığını belirtmişti. Kur hareketlerinden kötü etkilenmemek için temkinli hareket etmemiz gerekiyor” dedi.
“SEKTÖR İHRACATLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararıyla küresel bir ekonomik etki olabileceğine dikkat çekerek, Türkiye’de sektör ihracatlarının düşebileceğini söyledi. Türkiye’nin özellikle hazırgiyim sektöründe Almanya’dan sonra en önemli ikinci pazarının İngiltere olduğunu belirten Yorgancılar, “Özellikle tekstilde hazır giyim ihracatında İngiltere’ye yaklaşık 2-2,5 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Türkiye’nin İngiltere’ye yaptığı toplam ihracat ise 9 milyar civarında. Dolayısıyla bu sektörü olumsuz olarak etkileyeceğini düşünüyorum. Sterlinin değerinin düşmesi İngiltere ekonomisinde de bir daralma doğuracak. Oradaki büyümeyi de yavaşlatacak. İngiltere’de ekonominin yavaşlaması bizim diğer sektör ihracatımızı olumsuz etkiler. Ancak burada İngiltere halkının aldığı bu kararın politik tarafı da var. İngiltere halkı AB’nin mültecilerdeki genişleme stratejisini benimsemediği de ortaya koydu” dedi.
“TÜRKİYE, İNGİLTERE İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YAPABİLİR”
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İngiltere’ninin ayrılma kararı ile ekonomik etkilerin şimdiden hissedildiğini belirterek, “İlk algıladığımız, gördüğümüz döviz kurlarına yansıması oldu. İhracatta rekabeti doğrudan etkileyen bir konu bu. İki gün önce pound 4.25 iken şimdi 4 liraya düştü. Malum ihracatçılarımız küçük marjlarla rekabet etmeye çalışıyor. İngiltere’ye olan ihracatımızda zorluklar yaşayabiliriz. Orta vadede AB ile ABD arasında yapılan serbest ticaret anlaşması var. İngiltere’nin ayrılması ile bu süreç nasıl devam edecek kestiremiyoruz. İngiltere AB’den ayrıldığı için bizim birliğimiz dışına da çıkmış olacak. Türkiye, İngiltere ile serbest ticaret anlaşması yapması tekrar gündeme gelebilir. Şu anda çok belirsiz bir durum var” dedi.