Birleşmiş Milletler'in en üst mahkemesi Cuma günü yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı açtığı soykırım davasında talep ettiği hakların en azından bazılarının makul olduğunu söyledi.
Okuma hala devam ederken, mahkeme Gazze'deki Filistinlilerin soykırım eylemlerinden korunma hakkını tanıdığını söyledi. Mahkeme, Filistinlilerin soykırım sözleşmesi kapsamında korunan bir grup olarak göründüğünü söyledi.
Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Cuma günkü kararı, davanın temel suçlaması olan soykırımın gerçekleşip gerçekleşmediği konusunu ele almayacak, Güney Afrika tarafından talep edilen acil müdahaleye odaklanacak.
İDDİALAR "MAKUL SEVİYEDE" İSPATLANDI
Gazze'ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davada ihtiyati tedbir talebine dair karar duruşmasında bugün soykırım davasında İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatladığına hükmetti.
Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi.
(Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'deki fiillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) açtığı davanın ihtiyati tedbir kararının açıklanacağı duruşma sırasında Filistin destekçisi bir grup, ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla Uluslararası Adalet Divanı binası önünde gösteri yaptı.)
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti.
İSRAİL BİR AY İÇİNDE RAPOR VERMEK ZORUNDA
Mahkeme Cuma günü İsrail'e Gazze'deki soykırım eylemlerini önlemek için elinden gelen tüm tedbirleri alması kararını verdi. Mahkeme, İsrail'in güçlerinin soykırım yapmadığından emin olması ve insani durumu iyileştirmek için önlemler alması gerektiğini aktardı.
(İsrail'in Uluslararası Hukuktan Sorumlu Başsavcı Yardımcısı Gilad Noam ve İngiliz hukukçu Malcolm Shaw, Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonunun devlet öncülüğünde bir soykırım olduğu yönündeki suçlamalarının incelendiği davada hazır bulundu.)
İsrail'in bir ay içinde mahkeme kararına uymak için neler yaptığını mahkemeye rapor etmesi gerekiyor.
"DERHAL DURDURMALI"
Mahkeme, "İsrail devleti Gazze'de ve Gazze'ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı" ifadesini de kullandı.
Mahkeme, "İsrail devleti.... Soykırım sözleşmesinin II. maddesi kapsamına giren tüm fiillerin işlenmesini önlemek için gücü dahilindeki tüm tedbirleri almalıdır" açıklamasını yaptı.
Kapsamlı bir kararla, mahkemenin 17 yargıçlı heyetinin büyük bir çoğunluğu Güney Afrika'nın taleplerinin çoğunu kapsayan acil önlemler için oy kullandı.
Mahkeme, İsrail'in soykırım sözleşmesi kapsamına girebilecek her türlü eylemden kaçınmasını ve askerlerinin Gazze'de herhangi bir soykırım eyleminde bulunmamasını sağlamasını emretti.
FİLİSTİN: İNSANLIK LEHİNE KARAR VERDİLER
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki televizyonda yaptığı konuşmada, Filistin'in Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından alınan geçici tedbir kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.
"UAD yargıçları gerçekleri ve hukuku değerlendirdiler, insanlık ve uluslararası hukuk lehine karar verdiler" dedi.
El-Maliki, Filistin'in tüm devletlere mahkeme tarafından alınan tedbirlerin "işgalci güç İsrail de dahil olmak üzere" uygulanmasını sağlama çağrısında bulunduğunu sözlerine ekledi.
İSRAİLLİ BAKAN TEPKİLİ
İsrail'in ulusal güvenlikten sorumlu bakanı Ben-Gvir, alınan kararlara sosyal medya hesabı aracılığıyla tepki gösterdi.
Itamar Ben-Gvir, kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabından, "Lahey mahey" anlamına gelen "Hague Shmague" ifadelerini kullandı. (SÖZCÜ)