Ege Postası
Geri

İşsizlik maaşı başvuruları yüzde 42 arttı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Ekonomik Güven Endeksi'nin Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 6.1 oranında azaldığına dikkat çekerek, bu yılın ilk üç ayında İŞKUR'a işsizlik maaşı için başvuranların sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 arttığını belirtti.
İşsizlik maaşı başvuruları yüzde 42 arttı
Haberler / Politika
2 Mayıs 2016 Pazartesi 12:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tanrıkulu, yabancı turist sayısının yılın ilk üç ayında yüzde 10.3 gerilediğini ve Rusya'ya ihracatın yüzde 75 düştüğünü ifade etti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in "Tasarruflarımız yeterli olsaydı, çok rahat yüzde 6- 7'lik bir büyümeyi 20- 30 yıl sürdürüp, Japonya'nın, Kore'nin başardığını başarabilirdik" sözlerini hatırlatarak, iktidarın ülkeyi 14 yıldır yönettiğini unuttuğunu öne sürdü. Tanrıkulu, "Mehmet Şimşek'in bu sözlerle şikayetlenmesi ve bu konuda önümüzdeki dönem gerekeni yapacağız masalına sarılması artık bıkkınlık verdi. İhracat düşüyor, iflaslar artıyor, karşılıksız çek ve protestolu senetler patlıyor, piyasada nakit sıkıntısı had safhada ama ortada bu durumun sorumluluğunu yüklenen iktidar yok. Tüketimi borçlanmayı canlandırmak adına para ve maliye politikaları gevşetilse de, iç talepte girişimcimizin beklediği bir canlanma söz konusu değil" dedi. 

"GÜVEN AZALIYOR"

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıkladığı Ekonomik Güven Endeksi'nin Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 6.1 oranında azaldığına dikkat çeken Tanrıkulu, bu düşüşün Perakende Ticaret ve Hizmet Sektörü Güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandığını belirterek, Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi yüzde 5.9, Hizmet Sektörü Güven Endeksinin Nisan'da yüzde 3.8 oranında azaldığını ifade etti. Tanrıkulu, "Güvenin tesis edilemediği bir ekonomide doğal olarak yeni yatırım ve yeni istihdam alanları da gerçekleşemiyor. Bu istenmeyen durumu ise artan işsizlik ve sosyal bunalımlar takip edecektir. Nitekim bu yılın ilk üç ayında İŞKUR'a işsizlik maaşı için başvuranların sayısındaki artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 arttı" dedi. 

"İKTİDARIN GÖZÜ VATANDAŞIN CEBİNDE"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, elektrik faturalarından alınan bedelin iptali için verdikleri yasa teklifini, iktidarın bu bedeli almayı yasal hale getiren kendi teklifleri ile birleştirmek istediğini öne sürerek, şöyle konuştu: 

"İşsizlik yetmiyormuş gibi, vatandaşımızın cüzdanından elini çekmeyen anlayış sürüyor. Elektrik faturalarından haksız, hukuksuz bir şekilde alınan dağıtım bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmet bedeli, perakende hizmet satış bedeli, kayıp kaçak bedeli, iletim sistemleri bedeli ve benzeri ücretlerin alınmaması için yasa teklifi verdik. İktidar ise elektrik piyasasını düzenleyen kanun tasarısıyla bizim teklifimizi birleştirmek istemekte, ancak kendi kanun tasarısında bizim isteğimizin tam tersini gerçekleştirerek söz konusu kalemlerin tahsil edilmesini yasal hale getirmeye çalışıyor. Bu da yetmezmiş gibi, bugüne kadar geri ödenen kayıp-kaçak bedellerini tekrar tahsil edecek."

"TURİST SAYISI YÜZDE 13 AZALDI"

MHP'nin ekonomi kurmayı Tanrıkulu, Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısının 2016 yılının Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azaldığını, Rusya ile ihracatın dört ayda yüzde 75 düştüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

"Olumsuz ekonomik şartları düzeltemeyen ekonomi yönetiminin Ali Cengiz oyunlarıyla bu soygun düzenine devam etme isteği, elbette vatandaşımızdan gerekli cevabı alacaktır. Yılın ilk üç ayında gerçekleşen toplam ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.2 geriledi, son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 9 azalışla 141.5 milyar dolar oldu. 2016 yılının Mart ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azaldı. Bu rakam son 10 yılda kaydedilen en yüksek gerileme. Yılın ilk üç ayında ise yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.3 geriledi. Rusya'dan gelen turist sayısında bu gerileme yüzde 60'lara ulaşırken, bu ülkeye gerçekleştirilen tarım ürünleri ihracatı ise Aralık 2015- Mart 2016 döneminde yüzde 75 düştü. Türkiye'nin önündeki döneme baktığımızda düşen ihracat, son günlerde artma eğilimi gösteren petrol fiyatları, turizmde gelir kaybı gibi kalemler hedeflenen cari açığın tutmayacağının işaretlerini veriyor. Bunun üzerine ABD Merkez Bankası FED'den gelebilecek birden fazla faiz artırımı ise ülkemizden sıcak para çıkışını tetikleyebilecek nitelikte." (Elif Demirci/DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası