Ege Postası
Geri

İşte 2023’ün Z raporu! Yıla damga vuran olaylar neler?

2023 yılını geride bırakırken Türkiye’de damga vuran bir çok olay yaşandı. 2023 yılı deprem, seçim ve ekonomik kriz sarmalında sona erdi. 
İşte 2023’ün Z raporu! Yıla damga vuran olaylar neler?
Haberler / İzmir
31 Aralık 2023 Pazar 08:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- 2024’e sayılı saatler kala, geride bıraktığımız ve yıla damga vuran pek çok gelişme yaşandı. Türkiye ekonomik kriz, deprem ve seçim atmsoferinde bir yılı daha geride bıraktı.  

CHP İZMİR ASLANOĞLU’NA EMANET EDİLDİ 

12 Ocak 2023 tarihinde, CHP İzmir İl Başkanlığı’ndan milletvekilliği aday adaylığı için istifa eden Deniz Yücel’in yerine gelen Şenol Aslanoğlu, devrim teslim töreniyle resmen görevine başladı.

AK PARTİ'DE SAYGILI DÖNEMİ BAŞLADI 

AK Parti İzmir İl Başkanlığı görevinden milletvekilliği aday adaylığı için istifa eden Kerem Ali Sürekli'nin yerine Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir eski Başkanı Bilal Saygılı atandı.

İYİ PARTİ’DE BEZİRCİLİOĞLU DÖNEMİ 

22 Ocak 2023 tarihinde İYİ Parti İzmir 3. Olağan İl Kongresi'nde il başkanlığı seçimini Sinan Bezircilioğlu kazandı. Bezircilioğlu, İYİ Parti İzmir’in yeni patronu oldu. 

TÜRKİYE DEPREM GERÇEĞİYLE BİR KERE DAHA YÜZYÜZE GELDİ

6 Şubat'ta peş peşe iki büyük deprem yaşadık.

Türkiye, 'asrın felaketi'yle sarsıldı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. 

11 İL YIKILDI 

17 Ağustos 1999 depreminden sonra Türkiye'de meydana gelen en büyük deprem, sadece Kahramanmaraş'ta değil Suriye de dahil fay hattı boyunca en az 10 ilde yıkıma yol açtı. O illerden Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Elazığ'da büyük hasar aldı. 

4. SEVİYE ALARM VERİLDİ 

Sarsıntı ve yıkımın büyüklüğü nedeniyle hükümet, deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm ilan etti.

70'e yakın ülke arama kurtarma ekiplerini bölgeye gönderdi, depremzedelere yardım taşıdı.

Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edilen deprem sonrası tüm kurum kuruluşlar ile gönüllüler seferber oldu

50 BİN 500 KİŞİ!

Açıklanan son resmi rakamlara göre 50 bin 500 kişi hayatını kaybetti. CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesi, depremden etkilenen 11 ili paylaştı. İzmir bu kapsamda Osmaniye’de koordinatör oldu. İzmir’in ilçelerinden başta Osmaniye olmak üzere 11 ile destek yağdı. 

DENİZ BAYKAL ÖLDÜ

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 11 Şubat 2023 tarihinde hayatını kaybetti. Baykal için TBMM'de cenaze töreni düzenlendi.

AKŞENER MASAYI DAĞITTI 

2023 Genel seçimlerinde Cumhur İttifakı’na karşı kurulan 6’lı Masa 3 Mart 2023 tarihinde ‘aday krizi’ ile sarsıldı. Akşener, masadan kalkarak zehir zemberek açıklamalarda bulundu. 

AKŞENER 22 SAAT SONRA GERİ DÖNDÜ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 22 saat sonra masaya yeni bir öneri geldi. Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı yardımcısı olarak önerdi. Genel seçimlerin kazanılması durumunda iki belediye başkanı Cumhurbaşkan Yardımcısı olarak görev yapacaktı. 

KILIÇDAROĞLU ADAY OLDU 

Takvimler 6 Mart 2023’ü gösterdiğinde Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. 

TOGG VE TCG ANADOLU

Nisan ayında Türkiye'nin yerli otomobili TOGG için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ilk teslim töreni düzenlendi.

Dünyanın ilk SİHA gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Türk donanmasının hizmetine girdi.

TCG Anadolu, 3 Mayıs'ta Alsancak Limanı'na demirledi. 14 gün boyunca İzmirlilerin ziyaretine açılan gemiye ilgi yoğun oldu. Kilomterelerce kuyruk oluştu.

KINIK İSTİFA ETTİ

12 Mayıs'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kızılay'ın çadır satışı nedeniyle eleştirilen Kerem Kınık, Türk Kızılay Genel Müdürlüğünden istifa etti.

6’LI MASA ERDOĞAN’I DEVİREMEDİ

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için 14 Mayıs günü sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Seçimi'nde adaylar seçilme yeterliliğini sağlayamadı ve seçim ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimi yapıldı.

İlk turda Cumhur İttifakı'nın adayı Erdoğan yüzde 49,51, Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88, ATA İttifakı adayı Sinan Oğan'ın yüzde 5,17 oy oranına sahip oldu.

28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması gerçekleştirildi. Kesin sonuçlara göre; Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,18, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,82 oranında oy aldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın mazbatasını TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a teslim etti.

YENİ KABİNE AÇIKLANDI 

Yeni kabine üyelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan Çankaya Köşkü'nde açıkladı. İki isim hariç eski kabine tamamen değişti. Yeni kabinede ekonominin başına beklendiği gibi Mehmet Şimşek getirildi. MİT Başkanı Hakan Fidan da yeni Dışişleri Bakanı oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler Milli Savunma Bakanı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise İçişleri Bakanı oldu.

İMAMOĞLU ‘DEĞİŞİM’ ATEŞİNİ YAKTI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. İmamoğlu, “Unutmayın değişmeyen tek şey, değişimdir. Her sahada her ortamda değişim. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç asla beklemeyeceğiz artık” ifadeleiyle değişim fitilini ateşledi. 

CHP KONGRELERİ TAMAMLADI 

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP), seçimler nedeniyle ertelenen büyük kurultay süreci başladı. CHP Merkez Yürütme Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, parti 6 Haziran itibarıyla il ve ilçe kongrelerini başlattı. CHP’nin takvimine göre, 3 Temmuz’da ilçe delege seçimleri başlatılan süreç 30 Temmuz’a kadar devam etti. Partinin ilçe kongreleri ise 5 Ağustos – 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Öte yandan, 16 Eylül’de başlayan il kongreleri de 15 Ekim’de tamamlandı.

KILIÇDAROĞLU DÖNEMİ SONA ERDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Ankara'da toplanan 38. Olağan Kurultayının ilk gününde Genel Başkanlık koltuğunun yeni dönemdeki sahibi belli oldu. Ana muhalefet partisine liderlik edecek isim, değişim talebini temsil eden Özgür Özel oldu. Özel, gün boyu devam eden konuşmalar, atışmalar ve ilk tur oylama neticesinde 682 delegenin oyunu aldı. Kılıçdaroğlu'na ise 664 delege destek verdi. 18 geçersiz oy çıktı. Genel Başkan seçilmek için salt çoğunluk olan 684 oy gerekiyordu. Bu sonuçlar üzerine seçim 2. tura kaldı.  Gece yarısından sonra yapılan 2. tur neticesinde oylarını 812'ye yükselten Özgür Özel partinin 8. lideri ilan edilmiş oldu. İkinci turda Kılıçdaroğlu'nun oyu 536'da kaldı. Böylece, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2010'da başlayan CHP genel başkanlığı dönemi sona erdi.

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde ilk kez bir kurultayda genel başkan değişimi yaşanmış oldu. 

İZMİR TEMSİLİYETİ ARTTI

Büyük kurultayın ardından MYK ve PM üyeleri belli oldu. İzmir Milletvekili Deniz Yücel Parti Sözcüsü olurken, Selin Sayek Böke Genel Sekreter oldu. İzmir Milletvekilleri Gökçe Gökçen ve Murat Bakan ise MYK’da yer aldı. YDK ‘ya ise İzmir’den Ekin Can Aksoy ve Özkan Tice girmeyi başardı. 

ÖZEL 8. GENEL BAŞKAN OLDU

CHP'nin 38. Kurultayı'nda yeni Genel Başkan seçilen Özgür Özel, 8 Kasım günü düzenlenen törenle görevi Kemal Kılıçdaroğlu'ndan devraldı

BELEDİYE BAŞKANLARINDAN ÜZÜCÜ HABERLER 

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin 2 Ağustos tarihinde televizyon programı sırasında rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Ali Engin’in beyin kanaması gerçirdiği aktarıldı. Engin ameliyat sonrası kısa süre dinlendikten sonra görevinin başına döndü. 

Öte yandan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, 14 Kasım'da evinde geçirdiği kaza sonucu 2 bacağını kırdı. 

HDP EŞ BAŞKANLARI TUTUKLANDI 

İzmir'de 6 Ekim'de gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eş Başkanları Berna Çelik, Çınar Altan ve HDP Buca İlçe Eş Başkanı Nihat Türk, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi'ne getirilen HDP'li siyasetçiler hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklama kararı verildi.

ERDOĞAN YENİDEN GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, AK Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresinde, yeniden partisinin genel başkanlığına seçildi.

İZMİR ŞEHİR HASTANESİ AÇILDI

Açılışı yılan hikayesine dönen Ege Bölgesi'nin en büyük, ülkenin dördüncü büyük hastanesi olan 2060 yataklı İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, 16 Ekim'de hasta kabulüne başladı.

İKİNCİ YÜZYIL COŞKUSU

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü  kutlamaları tüm yurtta olduğu gibi İzmir'de de büyük bir coşkuyla kutlandı. İzmir ikinci yüzyılı Kenan Doğulu ile selamladı. 

CEZAEVİ PLANLARINA YARGI ‘DUR’ DEDİ 

İzmir’de 60 yıl hizmet verdikten sonra İzmir depreminde hasar alan Buca Cezaevi alanı tartışmaları kent gündeminden düşmedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Buca Cezaevi alanında yapılaşmanın önünü açan imar planı değişikliği, yargı kararıyla iptal edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve meslek odalarının itirazı üzerine açılan davanın görüldüğü İzmir 4. İdare Mahkemesi, alanla ilgili plan değişikliğinin iptali yönünde karar aldı. 

HRANT DİNK’İN KATİLİ SERBEST BIRAKILDI 

AGOS Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, tahliye edildi. Tahliye kararına çok sert tepkiler yükseldi. 

İZMİR SULAR ALTINDA KALDI 

26 Kasım günü İzmir'in Karşıyaka ve Konak ilçelerinde yoğun yağışın ardından denizin taşması sonucu yollar su altında kaldı, çok sayıda iş yeri, apartman ve dükkanı su bastı.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sel felaketinin ardından Polonya’ya gitmesi AK Parti tarafından sert sözlerle eleştirilmesine neden oldu. 

İYİ PARTİ'DEN CHP'YE OLUMSUZ YANIT

4 Aralık'ta İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK), CHP'nin 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimde iş birliği teklifine olumsuz yanıt verdi.

HAKEME YUMRUKLU SALDIRI

11 Aralık'ta MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Süper Lig karşılaşmasında 1-1 berabere kaldıkları Çaykur Rizespor maçından sonra İzmirli hakem Halil Umut Meler'e yumrukla saldırdı. Büyük tepki çeken olay sonrası Ankaragücü başkanlığından istifa eden Faruk Koca çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Faruk Koca daha sonra adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Ayrıca AK Parti'den de ihraç edildi.

İYİ PARTİ'DE YAPRAK DÖKÜMÜ

İYİ Parti’de yerel seçime ittifaksız girileceği kararının yaprak dökümü başladı. İstifa açıklamaları peş peşe gelirken, kuruluşundan bu yana üst düzey görevler almış pek çok isim İYİ Parti ile yollarını ayırdı.

Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu istifa etmiş ve AK Parti'ye katıldı.  Eski İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz parti üyeliğini sonlandırdığını, eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de partisinden istifa ettiğini açıkladı. Ankara Milletvekili Adnan Beker, İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, partisinden istifa etti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ailesinin hesaplarının gayri resmi şekilde inceletildiğini öne sürmesi sonrası iddiaların odağındaki isimlerden Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’ın partiden ihracına karar verdi.

CHP AF ÇIKARDI 

CHP Parti Meclisi, aralarında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın da bulunduğu 13 ismin 'bağışlanma' talebini kabul etti. 

YILIN SON HAFTASI YÜREĞİMİZ YANDI

22-23 Aralık'ta Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki bir üsse sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 12 asker şehit oldu. 

CHP LİDERİ İZMİR’E İLK ZİYARETİNİ YAPTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan sıfatıyla İzmir’e ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Menemen’de Kubilay Yürüyüşüne katılan Özel, yürüyüşün ardından CHP İzmir İl Başkanlığı’nı  ziyaret etti. İl başkanlığı ziyaretinin ardından Özel Buca’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. 

İZMİR’E ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

Irak'ın kuzeyinde Pençe- Kilit Harekatı bölgesinde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu Piyade Teğmen Ramazan Günay, şehit oldu. Bekar olduğu öğrenilen Şehit Ramazan Günay'ın acı haberi, İzmir'in Buca ilçesi Hürriyet Mahallesi'nde oturan annesi Firdes ve babası Ahmet Günay'a sağlık ekipleri eşliğinde askeri yetkililer tarafından verildi. Şehit ailesinin evine Türk bayrakları asılırken, acı haberi duyanlar ise taziyeye koştu.

ORTAK BİLDİRİ KRİZİ

Pençe-Kilit operasyonunda 12 askerin şehit düşmesinin ardından AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ortak bildiye imza attı. CHP'nin bildiriye imza atmaması büyük tepkilere neden oldu. Ortak bildiriye imza atmayan CHP farklı bir bildiri ile terörü lanetledi. 

YAŞAR OKUYAN YAŞAMINI YİTİRDİ

26 Aralık'ta eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybetti.

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU

27 Aralık'ta 2024 yılı asgari ücret, 11 bin 402 liradan 17 bin 2 liraya yükseltildi.

SÜPER KUPA KRİZİ 

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da dün akşam oynanması planlanan Süper Kupa maçı, öğle saatlerinden itibaren başlayan tartışmaların ardından ertelendi. Süper Kupa finalinin Riyad'da oynanma planı, kulüplerin maça Atatürk tişörtleri ve 'Yurtta sulh cihanda sulh' yazılı pankart ile çıkma taleplerinin Suudi yetkililer tarafından kabul edilmemesi üzerine iptal edildi. Yaşanan tartışmaların ve uzun süren toplantıların ardından kulüpler maça çıkmadı ve gece saatlerinde Türkiye'ye döndü.

KAYBETTİĞİMİZ İSİMLER..

Pek çok ünlü isim bu yıl hayata veda etti. 
Özkan Uğur 8 Temmuz 2023'te tedavi gördüğü Acıbadem Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu.

Leyla İle Mecnun dizisindeki Ak Sakallı Dede olarak hatırladığımız oyuncu Köksal Engür, 26 Mart 2023'te vefat etti.
Türkiye'nin sevilen sunucularından Metin Uca, 17 Kasım 2023'te, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu.
Rana Cabbar, 20 Nisan 2023'te hayatını kaybetti.

20 Mayıs'ta ses sanatçısı ve oyuncu Nuri Sesigüzel de 86 yaşında hayata veda etti.

Seda Fettahoğlu, 27 Eylül 2023'te hayatını kaybetmişti.
Usta sanatçı Tanju Tuncel, 15 Temmuz 2023'te vefat etmişti.

Can Gürzap, 1 Aralık 2023'te hayatını kaybetti.

Mehmet Ulay, 5 Eylül 2023'te Almanya'da hayata gözlerini yumdu.
Türk rock müziğinin en sevilen isimlerinden Erkin Koray, 7 Ağustos 2023 tarihinde Kanada'da hayatını kaybetti.
Ünlü oyuncu Yılmaz Gruda, 25 Temmuz 2023'te hayatını kaybetti.
Halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan, 12 Ocak 2023'te hayata gözlerini yumdu.
Kazım Akşar, 28 Şubat 2023 tarihinde hayatını kaybetti.
Ünlü oyuncu Ünal Silver, 29 Ağustos 2023'te hayatını kaybetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası