Yeni Anayasa ve başkanlık konusundaki istişareler bitti, son rötuşa odaklanıldı. Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de gerçekleştirilen Bakanlar Kurulutoplantısının en önemli Gündem maddesi, yeni anayasa ve başkanlık sistemi oldu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen hafta hukukçu kurmayları ile yaptığı toplantılardan sonra Ak Parti'nin tam başkanlık sistemini içeren teklifi üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Bu çalışma Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısında tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Son rötuşların yapıldığı yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin AK Parti'nin teklifi şu şekilde:
BEŞ YILDA BİR YAPILACAK
* Başkan, 5+5 yıllığına halk tarafından seçilecek.
* İlk turda yüzde 50 çoğunluğa ulaşılamazsa, ikinci tur seçim yapılacak.
* Başkanlık seçiminin yanı sıra, parlamento seçimleri de 2019'da gerçekleşecek ve sonraki süreçlerde seçimler 5 yılda bir olacak.
* Türkiye modeli başkanlıkta, 'tek Meclis' olacak, federatif yapı kesinlikle gündemde yok. Üniter yapı korunacak.
* Başkan, kabinesini parlamento dışından oluşturacak. Eğer milletvekillerinden biri bakanlık görevine getirilirse, o isim parlamentodaki görevlerinden istifa edecek.
* Başkanın, başkan yardımcısı olacak.
TEŞKİLATLAR BİLGİLENDİRİLİYOR
Bakanlar Kurulu'nda ele alınan teklifte, 'mini anayasa' çalışmalarında uzlaşma sağlanan 7 maddenin dışında uzlaşılması için liderlere sunulan maddelerin de yer alması planlanıyor. Teklifin Meclis'e gönderilmesinin ardından yurt genelinde tam saha başkanlık seferberliği başlatacak AK Parti teşkilatlarını bilgilendirmeye başladı. Başkanlık sisteminin avantajları, Türk tipi başkanlığın gerekçeleri, dünyadaki uygulamaları bu konuda uzman kişiler tarafından teşkilatlara anlatılıyor.
EN KISA SÜREDE MECLİS'E GELECEK
Meclis'teki bütçe takvimi de dikkate alınarak, konunun 2017 başında Genel Kurula getirilmesi hedefleniyor. Ancak başkanlık sistemini de içeren anayasa teklifinin Meclis'e sunulması için bir ihtimal üzerinde daha duruluyor. Bu ihtimal ise teklifin hızla Meclis'e gönderilerek, bütçe görüşmelerine geçilmeden ele alınması.