Ege Postası
Geri

İşte İzmir'in yeni gündemi

​Dün gerçekleşen ve “özel gündem” ile bir araya gelen İEKK’nın 46’ıcı toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı mahkemelik eden 5 milyar dolarlık ruhsat kavgası masaya yatırıldı. “Petkim Zirvesi”nde İzmirli kanaat önderlerinin tam desteğini alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent çapında yeni bir direniş kampanyası başlatmaya hazırlanıyor. Özel İdare mallarının paylaşımında yaşan kriz sonrasında “İzmir’in malı İzmir’de kalsın” diyen Başkan Kocaoğlu, bu sefer de Ankara’ya “İzmir’in parası İzmir’de kalsın” demeye hazırlanıyor.
İşte İzmir'in yeni gündemi
Haberler / İzmir
28 Kasım 2014 Cuma 10:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 46’ıncı kez bir araya gelen İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nda Aliağa’da yaşanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik Bakanlığı arasında süregelen ruhsat krizi tartışmaya açıldı. 5 milyar dolar ile dünyadaki en büyük yatırımlardan bir tanesi olan Star Rafinerisi bölgesindeki ruhsat kavgasında yerel iradenin yok sayıldığına yönelik sitem eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’na başta İzmir iş dünyası olmak üzere kentin kanaat önderlerinden de geniş çaplı destek geldi. Basına kapalı gerçekleşen zirvede Başkan Kocaoğlu’nun İzmir’in hiçe sayıldığını dile getirdiği öğrenilirken, bakanlık ve Ankara’ya yönelik topyekün direniş kararında ise fikir birliğine varıldığı ileri sürüldü.
 

 
PETKİM’DEKİ RUHSAT KRİZİ MASAYA YATIRILDI
İzmir’in iş dünyası , spor ve sanat camiası, yerel yönetim ile sivil toplum örgütlerini aynı masada buluşturan İEKK toplantılarının 46’ıncı birleşiminde gündeme bomba gibi düşecek bir konu masaya yatırıldı. Geçtiğimiz  yıllarda büyük tartışma konusu olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yargıya taşıyarak iptalini isteği Aliağa Petkim tesislerine ait imar planları özel gündemle toplanan kurulun başlıca inceleme konusu oldu. Kurul toplantısında masaya yatırılan dünya çapındaki dev yatırımın İzmir’e katkısının sınırlı olduğundan yana yakındığı öğrenilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “Hükümet İzmir’de yerel idarenin yetkilerini by-pass ederek, kentin buradan katkı sağlamasının önüne geçti. İzmir’in hakkı gasp ediliyor” şeklindeki çıkışı oturuma damga vuran gelişme oldu.
 
İZMİR İSYAN BAYRAĞI AÇTI
Alınan bilgiye göre, basına kapalı olarak gerçekleşen zirvede, kapatılan İl Özel İdaresi’nin mallarının paylaşımında yaşanan krizi hatırlatarak “İzmir’in malları İzmir’de kalmalı” sözlerini hatırlattığı öne sürülen Başkan Kocaoğlu, konuyla ilgili fikir ve önerilerini kurul üyelerinin dikkatine sundu. Kocaoğlu’nun yatırım tutarı yaklaşık 5 milyar doları bulan ve yabancı sermayenin Türkiye’deki en büyük girişimlerinden bir tanesi olan Petkim’de, belediyenin imar yetkisi ve denetiminin sıfırlanarak gerekli izinleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vermesi neticesinde yerel idarenin milyonlarca liralık kayba uğratılmasından yakındığı öğrenildi.
 


ANKARA’YA KARŞI ORTAK MESAJ
Ayrıca toplantıda ilginç bir öneriye de gündeme taşıyan Kocaoğlu’nun, “Biz yatırıma kesinlikle karşı değiliz. Ancak 5 milyar doları bulan yatırımın imarı, ruhsatı, her şeyi bakanlıktan çıkıyor. İzmir’in sadece buradan kaybı milyonlarca liradır. Bu paranın ruhsat payı İzmir’e değil, Ankara’ya gitmiştir. İzmir hiçbir gelir sağlamamış, her türlü hizmeti oraya sağlayan kent ne yazık ki bu yatırımdan yeteri kadar faydalanamamıştır. Neden ruhsatı biz vermiyoru? Hükümetin belediyeyi by-pass etmesi İzmir’in parasının da gasp edilmesi demektir. İzmir’in parasına göz dikilmiştir” şeklinde konuştuğu ileri sürüldü.
 


“KOCAOĞLU’NUN YANINDAYIZ” DİYECEKLER
Aliağa sitemi sonrasında iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinden destek isteyen Başkan Kocaoğlu’nun Ankara’ya konuyla ilgili bir mektup yazacağı ve on gün süre istediği öğrenilirken, kurul üyelerinden firesiz destek aldığı da belirtildi. Buna göre, “Ruhsatı biz verelim, para İzmir’de kalsın, yerel kalkınsın” diyen Kocaoğlu’nun, toplantıdan çıkan netice sonrasında tepkiyi kentselleştirmek ve İzmirlilerin de desteğini almak amacı ile yeni bir çalışma başlatacağı öğrenildi. Zirveden çıkan netice ışığında kanaat önderleri ve ekonomi camiasının ortak bir deklarasyon imzalayarak “Kocaoğlu’nun yanındayız” sinyali vereceği bilgisine ulaşılırken, yürütülecek kampanyanın ana sloganının ise “İzmir’in parası İzmir’de kalsın” olacağı ve Ankara’ya yereli yok saymayın mesajı vereceği öğrenildi.
 


ORTAK DEKLARASYON YAYINLANACAK
Diğer yandan, söz konusu önerisine yeşil ışık yakan kurul temsilcilerinin ortak paydada buluştuğu toplantıda Kocaoğlu, katılımcılardan basına beyanat verilmemesi ve Ankara’dan gelecek cevap belli olana kadar açıklama yapılmaması yönünde de özel ricada bulunarak söz istedi. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapacağı öğrenilen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun özellikle Bütünşehir Yasası ile birlikte kapısına kilit vurulan İl Özel İdaresi’nden kalan taşınmazların paylaşımında belediyenin sıfır çektiğinden yana sitem ettiği ve yargıya taşınan krizle ilgili hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunduğu da öğrenildi. Önümüzdeki ay 47’inci toplantısını gerçekleştirecek kurulun hazırlanan deklarasyon ve yayınlanacak ortak bildirge sonrasında hayata geçireceği eylem planını da detaylı şekilde inceleyeceği belirtildi.
 
GEÇTİĞİMİZ AY YENİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİ GELMİŞTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekim ayının sonunda Aliağa Paşaçiftliği'nde 805 hektarlık özel proje alanında imar değişikliğine gitti. Yeni plan ile Petkim Yarımadası'nda 5 milyar dolarlık STAR Rafinerisi ve liman yatırımına devam eden Azerbaycan milli petrol şirketi SOCAR'ın önü açıldı. Plan değişikliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bir ay süreyle askıya çıkarılırken, itiraz gelmediği takdirde bölgeye ait hazırlanan yeni imar planları önümüzdeki günden itibaren geçerli olacak.
 
RUHSAT KRİZİ 2011’DE BAŞLADI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Aliağa'daki Petkim tesisleri ve yanındaki alanda Azerbeycan devletine ait Socar ile Turcas'ın yatırımına başladığı ve dünyada tek seferde yapılan en büyük yatırım olarak gösterilen, 5 milyar dolara mal olacak “Star Rafinerisi”nin olduğu bölgenin imar planlarıyla ilgili açtığı dava o günlerde gündeme bomba gibi düşmüştü. Belediye, Socar&Turcas'ın kendisi yerine Petkim'in mevcut tesisleri ve yeni yapılacak rafinerinin bulunduğu bölgenin imar planlarıyla ilgili yeni yasal düzenlemeye dayanarak doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay alması üzerine harekete geçip Danıştay 6’ıncı Dairesi'ne başvurdu. Belediye, bakanlığın onadığı alt ölçekli planların Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanıp yürürlüğe giren 1/25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planları'yla uyumsuz olduğunu, bunun da şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğunu gerekçe göstererek Bakanlığın onadığı planların yürütmesinin durdurulmasını istemişti.
 


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PLANLARI YARGITAY’A TAŞIMIŞTI
Star Rafinerisi'nin temeli 25 Ekim 2011'de görkemli bir törenle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atılmıştı. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katılmıştı. Ancak, törenden 2 gün sonra Büyükşehir Belediyesi, söz konusu yatırımın yapıldığı alanı da kapsayan imar planlarının durdurulması için yasal süre olan 60 günün dolduğu 27 Ekim'de yargıya başvurmuştu.
 
KOCAOĞLU BELEDİYENİN YOK SAYILDIĞINI İLERİ SÜRMÜŞTÜ
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu 2011 yılında tartışmalara yol açan konuyla ilgili o dönemde yaptığı açıklamada, hedeflerinin yatırımları durdurmak olmadığını ifade ederek, belediyenin her zaman yatırımcının yanında yer aldığını dile getirdi. Yatırım için Büyükşehir olarak her türlü planlamayı yapıp yatırımın önündeki engelleri kaldırdıklarını söyleyen Kocaoğlu, “Buna rağmen, nereden kaynaklandığını bilemediğimiz nedenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na İmar Yasası'nda olağanüstü haller için yetki veren 9. maddesi uygulamaya konuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin plan yetkileri yok sayılarak resen plan yapıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava kesinlikle yatırımın önünü kapatmıyor. Biz dava sürecinden önce Petkim üst yönetimi ile görüştük. Öneri planlarının bize gelmesi durumunda dava açılmayacağını defalarca bildirdik. Ve bunda mutabık kaldık. Buna rağmen 9’uncu madde devreye girince dava açma süresi dolacağından zorunlu olarak yargıya gittik” demişti.
 
“AMACIMIZ YATIRIMCININ ÖNÜNÜ KESMEK DEĞİL” DEMİŞTİ
Geçmişteki açıklamasında “Petkim yetkilileri bizim önerdiğimiz ve doğru olduğuna inandığımız planı Büyükşehir Belediyesi'ne getirdiği an davadan çekileceğiz” diyen Kocaoğlu ayrıca, “Dava açma nedenimiz Petkim'e ya da yatırımcılara karşı bir tavır değildir. Dava açma nedenimiz, olağanüstü hallerde kullanılması gereken 9’uncu maddenin alışkanlık haline getirilerek her konuda kullanılması ve Büyükşehir'in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir. Sadece Büyükşehir Belediyesi'nin hükmü şahsiyetini ve yetkisini korumak amacını taşımaktadır. Bu alışkanlık devam ettiği ve Büyükşehir'in plan yetkisi kullanıldığı müddetçe de bu süreç böyle devam edecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi her konuda yatırımcının yanında ve destekçisidir. Olmaya da devam edecektir. Yeni Kent Merkezi ve İnciraltı'ndaki çabalarımız bunun en belirgin örneğidir” demişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası