İşyeri hekiminin çalışma esasları belirlendi
İşyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, işverenin sorumlulukları, kimlerin işyeri hekimi olabileceği,...
İşyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, işverenin sorumlulukları, kimlerin işyeri hekimi olabileceği, işyeri hekiminin sorumlulukları, eğitim kurumlarında aranan şartlar, diğer sağlık personelinde aranan şartlar belirlendi.
Yönetmelik, 20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerleri ile eğitim kurumlarını kapsıyor. Buna göre, işveren işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli olarak görevlendirecek. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu yükümlülüğünü ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya Bakanlıkça yetkilendirilen Sağlık Bakanlığı’na bağlı birimlerden hizmet alarak yerine getirebilecek.
Belirtilen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması halinde, çalışan sayısı ve tehlike sınıfını dikkate alarak kendi işyerinde, işyeri hekimliği ve diğer sağlık personeli görevini üstlenilebilecek. Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu olmayacak.
İşyeri hekimlerinin nitelikleri ve görevlendirilmelerine bakıldığında işverence işyeri hekimi olarak görevlendirilecek, bu yönetmeliğe göre geçerli işyeri hekimliği belgesine sahip olmak zorunda. İşyeri hekimlerinin görevlendirilmesinde, hesaplanan çalışma süreleri bölünerek birden fazla işyeri hekimine verilemeyecek. Vardiyalı çalışma yapılan işyerlerinde işveren tarafından vardiyalara uygun şekilde görevlendirme yapılabilecek.
KİMLER İŞYERİ HEKİMİ BELGESİ ALABİLECEK
Eğitim programını tamamlayan ve eğitim sonunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak işyeri hekimliği sınavında başarılı olan hekimlere, iş sağlığı veya iş sağlığı ve güvenliği bilim uzmanı unvanına sahip olan Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak işyeri hekimliği sınavında başarılı olan hekimlere, hekimlik diplomasına sahip iş sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği bilim doktorlarına, iş sağlığı ve güvenliği alanında yardımcılık süresi dahil en az 8 yıl teftiş yapmış olan hekim iş müfettişlerine, Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında en az 8 yıl fiilen çalışmış hekimlere istekleri halinde işyeri hekimliği belgesi verilecek.
İŞVEREN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAZSA
İşyeri hekimi, işverene yazılı olarak bildirilen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirlerden hayati tehlike arz edenlerin, işyeri hekimi tarafından belirlenecek makul bir süre içinde işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, işyerinin bağlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bildirecek. İş yerinde belirlediği hayati tehlikenin ciddi ve önlenemez olması ve bu hususun acil müdahale gerektirmesi halinde de işin durdurulması için işverene başvuracak.
İHMALİ TESPİT EDİLEN İŞYERİ HEKİMİNİN BELGESİ 6 AY ASKIYA ALINACAK
Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen iş yeri hekiminin yetki belgesinin geçerliliği 6 ay süreyle askıya alınacak. 10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, çalışan başına yılda en az 25 dakika, diğer iş yerlerinden ise az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 4 dakika, tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika, çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 dakika, az tehlikeli sınıfta yer alan 2 bin ve daha fazla çalışanı olan iş yerlerinde her 2 bin çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş yeri hekimi görevlendirilecek.
Tehlikeli sınıfta yer alan bin 500 ve daha fazla çalışanı olan iş yerlerinde her bin 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş yeri hekimi görevlendirilecek. Çok tehlikeli sınıfta yer alan bin ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her bin çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş yeri hekimi görevlendirilecek.
5 YILLIK ARALIKLARLA EĞİTİM PROGRAMLARINA KATILACAKLAR
İşyeri hekimlerinin eğitim programının süresi, teorik kısmı 180, uygulama kısmı 40 ve toplamda 220 saatten az olmayacak ve bu kısımlar ancak tek bir program dahilinde uygulanabilecek. Ayrıca teorik eğitimin en fazla yarısı, uzaktan eğitim ile verilebilecek. Uygulamalı eğitimler, iş yeri hekimleri için en az bir iş yeri hekiminin görevlendirilmiş olduğu iş yerlerinde yapılacak. İş yeri hekimliği ve diğer sağlık personeli belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren 5 yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunlu olacak. Yenileme eğitim programlarının süresi, iş yeri hekimliği belgesi sahibi olanlar için 30, diğer sağlık personeli belgesi sahibi olanlar için 18 saatten az olmayacak.