Özgecan'ın katilleri üzerinden başlatılan ''İdam'' ve ''Hadım'' tartışmaları sürerken zanlıların alacağı en ağır ceza da belli oldu.
Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ı vahşice öldürdükleri iddiasıyla adliyeye sevk edilen 3 zanlı tutuklandı. Mahkemeye çıkartılan zanlılardan Ahmet Suphi A., "canavarca hisle öldürme", Necmettin A., ile Fatih G. ise "suça iştirak, yardım ve yataklık" suçlarından tutuklandı.
Tüm Türkiye'yi ayağa kaldıran bu cinayet sonrası ''İdam geri gelsin'' diyenler de oldu, hadım isteyenler de... Peki normal şartlarda bu tarz bir durumda zanlıların alacağı en ağır ceza ne'
Özgecan Aslan'ın öğrenim gördüğü Çağ Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin, yargılama süreciyle ilgili şu değerlendirmeyi yaparak zanlıların alabileceği en ağır cezayı açıkladı...
AFLARDAN YARARLANAMAYACAK
"Zanlı 'hunharca hislerle öldürme' ile yargılanacak. Cezası ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıdır. Hukukumuzdaki en ağır ceza budur. Ağırlaştırılmış hapis cezasının ömür boyu hapis cezasına göre en belirgin farkı, aflardan yararlanamayacak olmasıdır. Aftan yararlanabilmesi için 30-39 yıl hapis yatmış olması gerekir. Hükümlü, tek kişilik odada barındırılır. Spor ve iyileştirme faaliyetine katılamaz. Cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemez."
Mahkeme sürecinde, sanıklara iyi hal indirimi olup olmayacağı ise mahkeme heyetinin takdirinde bulunuyor.
İYİ HAL İNİDİRİMİ NEDİR
Türk Ceza Kanunu'nda yer alan 'takdiri indirim' nedenleri şöyle belirtiliyor:
Madde 62 - (1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir.
(2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir. (Hürriyet)